Avand in vedere ca de putin timp a intrat in vigoare legea prind telemunca, ce modificari ar trebui sa fac pe parte de ssm? Am colegi cate lucreaza de acasa. Ce schimbari/precizari ar trebui sa fac on documentatia ssm?
In art 7 pct b al acestei legi spune ca trebuie facuta verificarea echipamentelor de lucru. Cum as putea sa fac aceasta verificare avand in vedere ca nici SEPP si nici membrii SIPP nu sunt autorozati sa faca aceste verificari?
In primul rand trebuie sa studiati cu atentie legea si sa va conformati prevederilor acestora.
Fiind ceva nou, este nevoie de proceduri elaborate de fiecare angajator in parte, pentru fiecare obligatie care-i revine din continutul legii, in functie de riscurile profesionale identificate si evaluate la locul prestarii telemuncii si legat de aspectul legat de obligatia angajatorului de transport ET de la sediul firmei la locul prestarii telemuncii si retur.
Sunt aplicabile prevederile care stau la baza certificarii de securitate si sanatate in munca prevazute de OHSAS 18001.
Procedura de verificare a echipamentelor tehnice/ de lucru este cea prevazuta in cartea tehnica si in instructiunile ssm ale acestor echipamente, tinand cont de reglementarile legislative romanesti si ma refer la Cerintele minime de securitate si sanatate - HG nr. 1048/ 2006, HG nr. 1091/ 2006, HG nr. 1028/ 2006, HG nr. 1756/ 2006, etc. si HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
La ce autorizatii va ganditi pentru lucratorii SEPP si SIPP ?! Pentru verificarea respectarii legii ssm sunt instruiti si detin cursuri de perfectionare.
Ma refer la verificarea echipamentelor prevazuta la art 7 lit b. Este obligatia angajatorului sa faca aceasta verificare. La fiecare verificare cf cartii tehnice imi ttrebuie un certificat/adeverinta etc din care sa reiasa faptul ca echipamentul functioneaza in stare buna? Ma refer spre exemplu la un laptop.
Si knca un aspect: evaluarea de riscur se face pe loc de munca. Daca am 50 de telesalariati, trebuie sa fac 50 de evaluari?
Buna dimineata. Nu stiu daca e un sfat bun sau nu, dvs. faceti cum credeti...dar eu as lua legatura cu inspectorul de munca de la ITM care ma verifica si as stabili cu dansul/dansa acele proceduri... Plus ca la dumnealui ajungi cu dosarul in cazul unui accident...si sunt multe care trebuiesc reglementate. Spre exemplu de unde stiu eu ca salariatul sa accidentat acasa din cauza munci prestate pentru mine si nu ca facea altceva prin casa si... Sunt multe aspecte ce trebuie reglementate si eu zic ca cel mai ok o faci cu inspectorul, in functie de specificul activitatii prestate de salariat.
ITM-ul nu face proceduri de lucru pentru firme. Ministerul muncii emite acte normaative, Legea telemuncii a fost initiata de Ministerul muncii. Fiecare angajator isi face proceduri proprii/ instructiuni proprii.
Nu ati citit cu atentie mesajul meu anterior. Verificarea echipamentelor se fac cu respectarea Cerintelor minime de ssm, la fel cum procedati la efectuarea de controale in teren la locurile de munca/ posturile de lucru.
Evaluarea riscurilor profesionale se face pe locuri de munca/ posturi de lucru/ activitati (meserii). In concluzie trebuie sa faceti evaluarea riscurilor profesionale pentru fiecare lucrator care este angajat in conditiile legii telemuncii.
Locul de munca unde isi desfasoara activitatea salariatul benefeciar de telemunca se stabileste de cimun acord salariat-angajator si in niciun caz, nu se va accepta ca salariatul sa lucreze in bucatarie sau in pivnita, ci intr-un spatiu potrivit pentru activitatea desfasurata de salariat. In plus, angajatorul in afara de a pune la dispozitia salariatului echpamente tehnice omologate, de ultim ageneratie, care detin sigla CE, poate impune salariatului anumite aspecte legate de munca, prin instructiuni proprii.
Nu este nicio diferenta intre desfasurarea activitatii la un loc de munca din cadrul firmei si un loc d emunca al unui salariat beneficiar de telemunca, daca ne referim la modul de organizare, supraveghere si control.
Ce salariati beneficiari de telemunca putem intalni ? Majoritatea vor fi lucratori in fata unui calculator (ecran de vizualizare, munca de birou)> pot fi si croitorese sau sculptori in lemn, etc. Pentru fiecare firma, un prim pas este sa stabileasca ce categorii de salariati pot lucra de acasa, in functie de profilul activitatii lor.
Buna seara. Stiu ca ITM ul nu face proceduri de lucru, instructiunii dar nu strica si o discutie cu ei pana se stabileste un mod de lucru... plus ca si ei pot face controale la locul de munca unde isi desfasoara activitatea acel angajat... Sa luam in calcul munca la calculator ( are nevoie de un pc, poate o imprimanta...) daca prizele la casa sau locul unde i si desfasoara activitatea nu au impamantare eu ce fac?