O persoana care detine un certificat de absolvire recunoscut MMFPS obtinut in urma participarii la un curs de specializare de 80 de ore pentru ocupatia de "inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca - cod COR 315219" poate face instructajul periodic pentru femeia de serviciu angajata a asociatiei de proprietari in baza unui contract de prestari servicii fara a fi angajata in alta societate in functia de inspector SSM?
La ce periodicitate se face instructajul femeii de serviciu?
Trebuie sa intocmeasca lista cu riscuri si instructiuni specifice?
Pentru persoanele cu contract de mandat se face instructajul de protectia muncii?
1.Pentru a asigura consultanta in domeniul SSM si PSI, o persoana, pe langa pregatirea de specialitate, trebuie abilitata de ITMpentru a presta ca PFA sau alta forma asimilata persoanei juridic sau angajata in firma cu acest specific, cand firma va fi cea abilitata de ITM.
2.Instructajul se face la angajare si lunar tuturor pesoanelor angajate (si administrator) si de recomandat si cel putin presedintelui, cu sau fara mandat, daca nu tuturor celor din comitet, care sunt expusi accidentelor, (presupunand ca sunt activi si inspecteaza de la subsol pana la acoperis, tablouri electrice, pompe si alte surse de producere a accidentelor), poate chiar mai mult, decat persoanele angajate.Instructajul de face de pers. desemnata de asociatei prin decizie si contrasemneaza inspectorul.
3.Pe langa SSM sau conditionat de SSM sunt obligatorii: medicina muncii pt. angajati -anual- si PRAM-anual
4.PSI este la fel de obigatoriu ca SSM
5.Consultantul SSM, care poate fi si pt.PSI , elaboreaza decizii interne de organizare a activ.SSM, elaboreaza si actualizeaza planul de protectie si prevenire, elaboreaza instructiuni proprii specifice asociatiei -anual-
Temeiuri legale:Legea 319/2006 Legea securitatii si sanatatii in munca, HG1425/2006, norme de aplicare a legii 319/2006.
@dan_crihan
Informatiile furnizate de dvs. nu respecta in mare parte, legislatia ssm in vigoare.
1. ITM abiliteaza persoane fizice/ SEPP pentru a presta servicii in domeniul securitatii si sanatatii in munca, nu pentru a asigura consultanta in domeniul ssm si psi. ITM nu are competente in domeniul psi. Activitatile ce pot fi desfasurate de SEPP sunt cele mentionate in HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulteriaore, art.15, iar consultanta in domeniul ssm nu este nominalizata.
In discutie, utilizatorul intreaba daca un lucrtator care detine un curs ssm de 80 de ore poate efectua instruirea periodica, fara a fi angajat in alta firma ca inspector ssm. Nu poate efectua instruirea periodica in asociatia de locatari, chiar daca ar fi angajat la alta firma. Instruirea periodica ssm se efectueaza numai de catre conducatorul locului de munca, in speta presedintele asociatiei de locatari.
2. Instruirea ssm la angajare poate fi efectuata de PFA/ SEPP in baza unei tematici aprobate de presedintele asociatiei, numai tuturor lucratorilor angajati cu contract individual de munca. Presedintele asociatiei are contract de mandat. Aceasta instruire la angajare se aproba de catre presedintele asociatiei ca si angajator.
Instruirea la locul de munca si instruirea periodica se efectueaza de catre presedintele asociatiei daca asociatia are mai putin de 9 angajati sau de persoana nominalizata prin decizia presedintelui asociatiei de locatari, daca asociatia are peste 9 angajati.
PFA/ SEPP poate intocmi materialul de instruire care se aproba de catre presedintele asociatiei, nu contrasemneaza instruirea periodica, doar isi pune o viza, impreuna cu presedintele asociatiei pe instruirea periodica efectuata de conducatorul locului de munca.
Periodicitatea instruirii ssm se stabileste prin instructiunile proprii ssm si nu este obligatoriu a fi lunara, ci se stabileste in functie de riscurile profesionale identificate si evaluate. PFA/ SEPP poate intocmi materialul cu riscurile profesionale, material ce trebuie aprobat de catre presedintele asociatiei de proprietari.
PFA/ SEPP poate intocmi instructiunile proprii ssm pentru lucratori, instructiuni care se aproba de catre presedintele asociatiei.
3.Examinarea medicala la angajare si periodic/ anual este obligatorie pentru toti lucratorii. PFA/ SEPP nu poate conditiona nimic legat de acest domeniu. PRAM se efectueaza la termenul indicat in buletinele emise de catre executantul masuratorilor.
4. Activitatea psi are legislatie separata.
5. Periodicitatea de revizuire a documentelor se stabileste prin documentele incheiate si obligatoriu ori de cate ori este nevoie.
Am sters din mesajul dvs. partea care se referea la reclama, aceasta nefiind acceptata prin Regulamentul forumului.
Cum ar fi ca lucrez la privat si da cele mai proste minusi de protetie daca nu lucrez cu grija tai si taiat.sa va specific singura perece de minusi odata 5 zile si in plus de asata isi mai bat si de tine joc nu esti productiv nu mi se pare corect avem legi si nu le respectam.
Trebuie sa deschideti o discutie noua.
Distributia echipamentului individual de protectie catre lucratori se face in baza listei interne de EIP aprobat de angajator.
Calitatea EIP trebuie garantata de catre producator/ comerciant prin declaratia de conformitate si certificatul de calitate.
Angajatorul are responsabilitatea acordarii lucratorilor EIP pentru respectarea prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
Pentru aspectele pe care le mentionati puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.