avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cine poate semna fisele de protectia muncii?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cine poate semna fisele de protectia muncii?

Fisele de protectia muncii trebuie sa contina 3 semnaturi : a celui instruit (aici mi-e clar, e vorba de angajat), a persoanei care a efectuat instruirea si a persoanei care a verificat instruirea. As vrea sa stiu care sunt celelalte doua persoane care pot semna fisele.
In cazul unui contract cu o firma externa de protectia muncii, poate aceasta sa semneze atat pentru efectuarea instructajului, cat si pentru verificarea acestuia? Mentionez ca in cadrul societatii nu exista o persoana care sa aiba cursuri in domeniul protectiei muncii.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: tudorvle , utilizator 21:31, 9 Decembrie 2014
Normele de aplicare a Legii 319/2006 clarifica nedumeririle dumneavoastra.
Astfel, instruirea periodica sa efectueaza de catre conducatorul locului de munca (adica cel caruia i se subordoneaza nemijlocit lucratorul instruit). Verificarea instruirii se face de catre seful celui care a facut instruirea si prin sondaj, de catre reprezentantul Serviciului Extern de Prevenire si Protectie-SEPP (firma externa de protectia muncii, cum o numiti dumneavoastra).
Raspunsul la intrebarae dumneavoastra este NU, nu poate reprezentantul SEPP sa semneze pentru efectuarea instructajului ci doar pentru verificarea efectuarii instruirii, prin sondaj.
Multumesc pentru informatii dar poate face conducatorul locului de munca instructajul daca nu are nici un curs SSM in domeniu?
Si as mai avea o intrebare : daca apelam la SEPP mai este necesar si obligatoriu ca firma sa aiba un lucrator desemnat? Daca da, ce conditii obligatorii trebuie sa indeplineasca (cursuri etc)?
Multumesc
Pentru efectuarea instruirii la locul de munca si periodice conducatorul locului de munca nu trebuie sa aiba cursuri de specialitate.
Obligativitatea nominalizarii unui lucrator pentru activitatea de prevenire si protectie se impune (cu unele exceptii) doar pentru angajatorii care au peste 50 de lucratori.
In acest caz, lucratorul desemnat trebuie:
-sa fie angajat cu CIM cu norma intreaga
-sa fi absolvit un curs SSM cu durata de 80 de ore.
Nici un reprezentant al lucratorilor nu este necesar daca exista SEPP? ma intereseaza mai mult sa stiu ce obligatii mai are un angajator cu mai putin de 50 de angajati, care apeleaza la un SEPP, daca trebuie sa-si trimita sau nu vre-un salariat la efectuarea de cursuri de SSM. Multumesc
Existenta SEPP nu exonereaza angajatorul de raspundere. Angajatorul are toate obligatiile prevazute de legea 319/2006, indiferent de nr. de lucratori. Conform legii 319/2006,
reprezentant al lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor este o persoană aleasă, selectată sau desemnată de lucrători, în conformitate cu prevederile legale, să îi reprezinte pe aceştia în ceea ce priveşte problemele referitoare la protecţia securităţii şi sănătăţii lucrătorilor în muncă.

Daca lucratorii si-au ales un reprezentant cu probleme de SSM, il puteti trimite la un curs de specialitate cu durata de 40 de ore.

Reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sunt consultaţi ,participă şi pot desfăşura următoarele activităţi:
a) colaborează cu angajatorul pentru îmbunătăţirea condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă;
b) însoţesc echipa/persoana care efectuează evaluarea riscurilor;
c) ajută lucrătorii să conştientizeze necesitatea aplicării măsurilor de securitate şi sănătate în muncă;
d) aduc la cunoştinţă angajatorului sau comitetului de securitate şi sănătate în muncă propunerile lucrătorilor referitoare la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă;
e) urmăresc realizarea măsurilor din planul de prevenire şi protecţie;
f) informează autorităţile competente asupra nerespectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Alte discuții în legătură

Situatii de urgenta mummy mummy Sunt desemnata prin decizie lucrator desemnat ssm la o institutie publica ce are un numar de peste 150 de angajati.Mentionez ca am cursuri de specialitate in ... (vezi toată discuția)
Instructaj periodic protectia muncii gm_ignat gm_ignat Buna ziua, sunt curioasa cat de des trebuie facuta protectia muncii? vorbesc de faptul ca suntem o firma de software. toti cu studii superioare. lucram ... (vezi toată discuția)
Instruire protectia muncii asociatie de catre inspector ssm care nu este angajat cyan cyan O persoana care detine un certificat de absolvire recunoscut MMFPS obtinut in urma participarii la un curs de specializare de 80 de ore pentru ocupatia de ... (vezi toată discuția)