avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... situatii de urgenta
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

situatii de urgenta

Sunt desemnata prin decizie lucrator desemnat ssm la o institutie publica ce are un numar de peste 150 de angajati.Mentionez ca am cursuri de specialitate in domeniu. Intrebarea mea este daca pot face si instruirea in domeniul situatiilor de urgenta si daca da,care este articolul din lege care prevede acest lucru? Este acoperitoare instruirea in domeniul ssm si pentru situatii de urgenta? Daca nu fac instruirea SU ce se intampla?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mummy , utilizator 11:00, 10 Septembrie 2014
Instruirea lucratorilor in dimeniul situatiilor de urgenta este reglementata de Ord. 712/2005, modif. si completat cu Ord. 786/2005. Astfel:
ART. 54
(1) Pot fi desemnate să execute instructaje în domeniul situaţiilor de urgenţă următoarele categorii de personal:
a) persoanele cu atribuţii de conducere în cadrul unităţii, al departamentului, compartimentului sau al sectorului de activitate ori şefii locurilor de muncă în care este prevăzut un asemenea instructaj;
b) cadrele tehnice din domeniul apărării împotriva incendiilor sau personalul de specialitate în domeniul protecţiei civile (inspectori de protecţie civilă);
c) şefii serviciilor voluntare/private de urgenţă.

In concluzie, dumneavoata, doar pe baza cursurilor in someniul SSM nu puteti face instruirea lucratorilor in domeniul SU. Aceasta instruire trebuie facuta de catre cadrul tehnic cu atributii PSI cau de catre inspectorul de protectie civila din unitatea dumneavoastra. Daca angajatorul va numeste prin decizie si cadru tehnic PSI, prin cumul de functii (dar doar dupa ce absolviti un curs in domeniu), atunci veti putea face si instruirea specifica SU.
Este important in ce consta pregatirea dvs. in domeniul ssm, respectiv ce curs ati urmat.
Normele metodologice de aplicare a legii ssm nr.319/ 2006 mentioneaza:
-art.85 Instruirea introductiv-generala se face de catre:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca;
b) lucratorul desemnat;
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie;
d) serviciul extern de prevenire si protectie.
-art.91 al.(1) Instruirea la locul de munca se face de catre conducatorul direct al locului de munca, in grupe de maximum 20 de persoane.
-art.96 al.(1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
Ca lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie trebuia sa fi urmat cel putin cursul ssm de 80 de ore, pentru a putea efectua instruirea introductiv generala.
Instruirea la locul de munca, instruirea periodica si instruirea periodica suplimentara se efectueaza de catre conducatoul locului de munca, nominalizat prin decizia angajatorului si care are atributii in acest sens, in fisa postului.
Utilizatoru mummy intreba daca, avand doar cursuri in domeniul SSM, poate sa faca intruire (chiar si cea introductiva la angajare) in domeniul situatiilor de urgenta. Cele doua domenii sunt reglementate de acte normative diferite si prevederile privind instruirea sunt diferite.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, cadrul tehnic psi poate efectua instruirea introductiv-generala, ... Pedrosi Pedrosi Buna ziua, Cadrul tehnic PSI poate efectua instruirea introductiv-generala, la locul de munca si periodica daca este reglementat printro decizie interna?Are ... (vezi toată discuția)
Semnare fise ssm seby14 seby14 Buna ziua, Am curs SSM 80 ore. Pot semna fisele de instruire SSM ca si [b]persoana care efectueaza instruirea[/b]? Mentionez ca alte persoane sunt ... (vezi toată discuția)
Dispozitie privind instruirea periodica marcelandrei19 marcelandrei19 De curand am fost informat pe e-mail-ul de serviciu ca s-a emis o \\"Dispozitie...\\" si sunt responsabil cu instructajul periodic pentru colegii de ... (vezi toată discuția)