Buna ziua,
In ultimile modificari ale Legii 319/2006 apara sintagma "Nu mai mult de 12 luni" pentru personal administrativ. Problema apare cand vorbim de faprt du Apararea impotriva incendiilor , reglementata prin OMAI 712 / 2005 cu mod și completările ulterioare, unde se specifica ca instructajul periodic se face la maximum 6 luni.
Pentru ca fiecare angajat sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca si al apararii impotriva incendiilor, si mai ales pentru a respecta cele 2 normative, propunerea serviciilor externe este la 6 luni.
Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca cu respectarea prevederilor HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.Art. 96 (1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
(2) Intervalul dintre două instruiri periodice şi periodicitatea verificării instruirii vor fi stabilite prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii şi/ sau unităţii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/ sau postului de lucru.
(3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
(4) Verificarea instruirii periodice se face de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instruirea si prin sondaj de
catre angajator/ lucratorul desemnat/ serviciul intern de prevenire si protectie/ serviciile externe de prevenire si
protectie, care vor semna fisele de instruire ale lucratorilor, confirmand astfel ca instruirea a fost facuta corespunzator.
(5) Instruirea periodica se va completa in mod obligatoriu si cu demonstratii practice.
-art. 97 Instruirea periodica se va efectua pe baza tematicilor intocmite de catre angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca/ lucratorul desemnat/ serviciul intern de de prevenire si
protectie/ serviciul extern de prevenire si protectie si aprobate de catre angajator, care vor fi pastrate la persoana
care efectueaza instruirea.
In firme precum cea a dvs., angajatorul isi poate asuma atributiile in domeniul ssm, inclusiv instruirea lucratorilor. Angajatorul poate face si instruirea psi-su.
Nu este ogligatoriu sa detineti un contract incheiat cu un SEPP si nici ca instruirea ssm si cea PSI-SU sa se efectueze in acelasi timp. SEPP recomanda instruirea la 6 luni, pentru a face cele 2 instruiri in acelasi timp.
Personalul tehnico-administrativ este reprezentat de lucratorii incadrati in unitate in compartimentele suport , care ofera sprijin tehnic personalului de spcialitate din cadrul respectivei unitati, cum ar fi: compartimentul resurse umane, compartimentul economic, compartimentul salarizare, compartimentul achizitii, activitatile de secretariat, si alte asemenea activitati. Astfel, dupa cum se poate observa, activitatile aferente personalului administrativ nu sunt activitati de specialitate, ele doar sprijina derularea activitatilor de baza ale unitatii, sunt cunoscute si sub denumirea de activitati auxiliare.
Asa ca lucratorii din cadrul unitatii, din domeniul IT, nu pot fi incadrati in cadrul personalului administrativ si in acest caz intervalul dintre doua instruiri periodice va fi stabilit in conformitate cu prevederile art. 96 alin.(2^1) din NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare care precizeaza: Art. 96 alin.(2^1) Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
In concluzie intervalul dintre doua instruiri periodice in domeniul securitatii si sanatatii in munca este stabilit corect in unitatea dumneavoastra fiind intervalul maxim stabilit de lege.
Ce mi se pare in neregula e faptul ca ziceti ca “la noi vine protectia muncii la fiecare 6 luni”. Sa inteleg ca aveti un contract cu un serviciu extern de prevenire si protectie ce se ocupa de desfasurarea activitatilor de securitate a muncii care vine la sase luni si efectueaza instruirea periodica a lucratorilor in conditiile in care legislatia precizeaza clar ca “instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca”.
In cadrul instruirii periodice serviciul extern de prevenire si protective nu poate efectua instruirea, legislatia prevede ca acesta poate elabora tematicile in baza carora se face instruirea si poate verifica, doar prin sondaj, efectuarea instruirii periodice, dar cam atat.
Servicii ssm si psi
Tatu M
Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)