avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ce sa cred
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ce sa cred

eu nu lucrez,sotul este angajat la o societate cu carte de munca cu un venit brut de 1100ron/luna,are si o firma care este PFA tot pe numele lui,cu incasari in 12luni de 80000ron,pentru care platim toate taxele la buget.Ma intereseaza daca poate sa ia concediu de crestere a copiluluisi cum se calculeaza,daca se iau in considerare si veniturile din persoana fizica autorizata.va multumesc pentru raspuns,am mai intrebat si nu am primit raspuns.
Cel mai recent răspuns: mmanu , utilizator 13:24, 27 Octombrie 2009
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii. Prin urmare, se iau in considerare veniturile nete.

Sotul poate sa beneficieze de indemnizatie in conditiile OUG 148/2005.In Normele de aplicare a OUG 148/2005:
ART. 1 Beneficiază de drepturile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă, oricare sau, în cazul prevăzut la art. 6^1 din ordonanţa de urgenţă, fiecare dintre părinţii fireşti ai copilului,
Se iau in calcul toate veniturile enumerate de tine.

Ai grija, in momentul in care faci cerere pentru CCC trebuie sa desfiintezi PFA si sa suspenzi contractul de munca.
pfa nu trebuie desfintat , trebuie doar sa nu mai realizeze venituri, in cazul in care are venituri, in luna cu veiturile suspenda( nu stiu daca este corect termenul) concediul de crestere copil pentru ca nu poate sa ia si indemnizatie si sa realize s venituri in aceeasi perioada

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil deliasindia deliasindia LUCREZ IN INVATAMANT SI AM SI CONTRACT DE ADMINISTRATOR LA UN SRL, DECI IAU UN SALAR?VOI BENEFICIA DE INDEMNIZATIE PT CRESTRE COPIL DUPA AMBELE SALARII SAU ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu credtere copil marianar marianar Buna dimineata, La stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului in afara de veniturile salariale din ultimile 12 luni evidentiate in adeverinta de ... (vezi toată discuția)