avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cluster vs. Asociație
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cluster vs. Asociație

Bună ziua. Am nevoie de câteva informații privind înființarea unui cluster sau asociație în România. Sunt interesată care este varianta cea mai avantajoasă. Care sunt diferențele, avantajele sau oportunitățiile fiecăreia? Mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2018
deacp, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:29, 14 Aprilie 2018
Nu stiu ce intelegeti dvs prin cluster ,in legislatia romana exista 2 feluri de ong-uri, persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial asociatii si fundatii .Gasiti pe net og 26/2000 cititi si o sa va lamuriti.
Mulțumesc.
dintr-o perspectiva organizationala, clusterul, ca forma organizationala, este o asociatie. Implicit, intre cele doua, nu exista deosebiri cu privire la avantaje sau oportunitati. Termenul de cluster este un imprumut din lb engleza si defineste o asociatie care reuneste fie organizatii ce actioneaza in acelasi domeniu/industrie, fie organizatii care actioneaza in domenii diferite, dar au roluri complementare (de ex, furnizori de materii prime si prestatori/procesatori care le utilizeaza). In raport cu componenta sa, dintr-o perspectiva juridica, in Romania, clusterul ar putea fi incorporat si ca federatie (care, dintr-o perspectiva doctrinara, e tot o asociatie, doar ca are ca membri persoane juridice). Dintr-o perspectiva functionala, nu exista deosebiri cu privire la avantaje sau oportunitati intre asociatie si federatie (dar exista diferente privind procesul de constituire). Scopul clusterului este sa optimizeze colaborarea dintre membri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum s-a aratat, nu exista o forma juridica specifica distincta pentru "cluster" - Clustere sunt unele asociatii sau federatii care au ales sa se intituleze ele astfel prin prisma scopului si obiectivelor si mijloacelor propuse...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statut ong Alexandru_Pop Alexandru_Pop Bună ziua, Doresc să deschid un ONG și am început să lucrez la statut. Am studiat legea ... (vezi toată discuția)
Ce avantaje am daca ma inscriu in colegiul consilierilor juridici? ANNA DOBRESCU ANNA DOBRESCU In afara afara ca ma rup de bani, ce avantaje am, ca am obs ca din ce in ce mai des se cere la un job sa fii membru in acest CCJ . O alta nelamurire a mea ... (vezi toată discuția)
Statatul asociatiei nonprofit Annamariakov Annamariakov Buna ziua! Se poate insera in statutul unei asociatii conditia ca devenirea de membru in aceasta asociatie inseamna ca acel membru devine un mod automatic ... (vezi toată discuția)