Bună ziua. Am nevoie de câteva informații privind înființarea unui cluster sau asociație în România. Sunt interesată care este varianta cea mai avantajoasă. Care sunt diferențele, avantajele sau oportunitățiile fiecăreia? Mulțumesc!
Nu stiu ce intelegeti dvs prin cluster ,in legislatia romana exista 2 feluri de ong-uri, persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial asociatii si fundatii .Gasiti pe net og 26/2000 cititi si o sa va lamuriti.
dintr-o perspectiva organizationala, clusterul, ca forma organizationala, este o asociatie. Implicit, intre cele doua, nu exista deosebiri cu privire la avantaje sau oportunitati. Termenul de cluster este un imprumut din lb engleza si defineste o asociatie care reuneste fie organizatii ce actioneaza in acelasi domeniu/industrie, fie organizatii care actioneaza in domenii diferite, dar au roluri complementare (de ex, furnizori de materii prime si prestatori/procesatori care le utilizeaza). In raport cu componenta sa, dintr-o perspectiva juridica, in Romania, clusterul ar putea fi incorporat si ca federatie (care, dintr-o perspectiva doctrinara, e tot o asociatie, doar ca are ca membri persoane juridice). Dintr-o perspectiva functionala, nu exista deosebiri cu privire la avantaje sau oportunitati intre asociatie si federatie (dar exista diferente privind procesul de constituire). Scopul clusterului este sa optimizeze colaborarea dintre membri.
radumititean
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Asa cum s-a aratat, nu exista o forma juridica specifica distincta pentru "cluster" - Clustere sunt unele asociatii sau federatii care au ales sa se intituleze ele astfel prin prisma scopului si obiectivelor si mijloacelor propuse...