avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contradictie in termeni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contradictie in termeni

Buna seara. Stiu ca , codul muncii , prevede 3 luni ca si perioada de proba , si mi s-a trecut in contractul individual de munca. Este normal, corect, ca la o rubrica din contract, ALTE CLAUZE ,sa fie specificat ca perioada de proba este de 15 zile lucratoare , iar eu, la o luna de la angajare, sa nu pot sa ma prevalez de articol 31 , alineat 3?Sa fie cumva, necunoasterea legislatiei....comoditatea ?
Cel mai recent răspuns: adi71stefan , utilizator 09:49, 5 Aprilie 2018
In codul muncii spune la art 31 alin 1

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Ceea ce inseamna ca 90 de zile este maximul pe care vi-l poate impune, in functie de postul pe care doriti sa il ocupati.
Avand in vedere insa principiul liberalitatii contractelor, partile isi pot stabili ele insele o perioada de proba, atata timp cat termenul de proba nu contravine legii. In cazul de fata termenul de proba a fost de 15 zile lucratoare.

Legat de articolul 31 alin 3, acesta are aplicabilitate doar pentru durata de timp in care se desfasoara proba ori, cand aceasta se finalizeaza. Ori daca sunteti deja angajat, inseamna ca perioada de proba s-a finalizat, iar dispozitiile articolului nu se mai aplica.
Si , eu trebuie sa indur, inca restul de zile, pana la 90 ?de ce nu se specifica in codul muncii ca trebuie sa fim atenti la citirea contractuui?
Nu este vinovata legea ca dvs nu ati citit bine c.i.m.

Ce perioada de proba aveti mentionata in c.i.m. si care este data inceperii activitatii?
Din pacate , eu sunt cel care a gresit si nu a citit toate rubricile din c.i.m. Eram obisnuit cu 3 luni perioada de proba, asa ca la semnare , am trecut cu vederea acest detaliu. Pe viitor , voi fi mai atent . Multumesc pentru intelegere.... Va salut cu respect ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba Adryann22 Adryann22 Buna ziua, Doresc sa stiu ce inseamna perioada de proba intr un CIM adica perioada determinata de 90 de zile adica 3 luni nu este perioada de proba? De ce ... (vezi toată discuția)
Incetare cim in perioada de proba - preaviz ultear ultear Buna ziua, In momentul in care se constata ca un angajat nu face fata locului de munca in timpul perioadei de proba, si angajatorul doreste incetarea ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca determinat, demisie Furtună Nicu-Vlad Furtună Nicu-Vlad Legea 53/2003 din codul muncii articolul 31 (3) \"In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile ... (vezi toată discuția)