Buna ziua! Daca cineva cunoste raspuns la urmatoare problema. Dupa decesul tataului am ramas trei persoane mostenitoare, mama, fratele si eu. Dezbaterea suscesorala s-a facut in acesta formula, continand casa parintesca si o suprafata de teren. Fratele meu spune ca dupa moartea mamei, el o sa mostenesca tot si o sa ma excluda de la mostenire pe motiv ca el a ingrit-o pe mama, el locuind in casa parinteasca. Pentru a intari cele spuse, a vandut o parcela ramasa de la tata, cu acordul meu, dar a refuzat sa imparta suma incasata cu mine. Suma nu este asa mare incat sa acopere cheltuielile unui proces, in care sa solicit dreptate. Mentionez ca mama are pensie decenta(fosta profesoara) pe care o gestioneaza fratele, fiind nedeplasabila. Intrebarea mea este daca exista prevederi legale care sa ma apere in cazul amintit mai sus, de reaua credinta a fratelui si daca este musai sa-l actionez in judecata, sau exista o alta cale mai simpla de rezolvare. Mi-e teama ca nu cumva sa o determine pe mama sa faca un testament, desemnându-l pe el unic mostenitor, pentru ca dânsa este sub controlol sau absolut, fiind dependenta de el. Cineva imi spunea ca un inscris de mana, chiar nedat in forma consacrata, are valoare de act mostenire!! Multumesc anticipat pentru raspuns!
Exista prevederi legale care sa va apere. In conformitate cu art 1087 Cod Civil sunteti mostenitor rezervatar. Asta inseamna ca nu puteti fi dezmostenit prin testament ori prin acte cu titlu gratuit (donatii). Un testament intocmit de mama dvs, scris, semnat si datat de mana ei se numeste testament olograf si chiar daca nu are aceeasi putere ca un testament autentic, incheiat la notar, el este totusi un testament. Daca se stabileste ca acesta este intr-adevar scris, datat si semnat de mama care avea discernamant la momentul incheierii actului, el produce efecte. Totusi, acest testament nu valoreaza "act de mostenire". Pentru ca testamentul sa aiba efect, trebuie dezbatuta mostenirea dupa mama dvs, moment in care dvs, in calitate de mostenitor rezervatar, va puteti opune testamentului si, chiar daca prin acest act fratele dvs este desemnat unic mostenitor (legatar universal), puteti cere in instanta jumatate din cat vi s-ar fi cuvenit daca nu ar fi existat acest testament. (rezerva succesorala). In lipsa testamentului vi s-aar fi cuvenit 1/2 deci, in conditiile intocmirii testamentului care il desemneaza pe frate unic mostenitor, puteti totusi cere 1/4. CU alte cuvinte, testamentul nu va indeparteaza complet de la mostenire. La fel puteti proceda in cazul care mama dvs ar dona fratelui imobilele. Ceea ce trebuie sa va ingrijoreze este posibilitatea ca mama sa incheie cu fratele un contract de vanzare-cumparare asupra imobilelor, caz in care v-ar fi mult mai dificil sa aveti pretentii asupra bunurilor.
Va multumesc pentru raspunsul dvs. pertinent! Intr-adevar, am toate motivele de ingrijorare. Mama a fost internata tot de el la spitalul de pshihiatrie si a urmat ani de zile tratament cu neuroleptice, ceea ce a dus si la paralizia actuala. Probabil ca are in vedere un asemenea contract, având in vedere ca la dezbatere succesorala, in prezenta celor doi martori si a notarului, a instruit-o sa spuna doar "Da", fara sa stie de fapt despre ce este vorba. Probabil ca singura mea optiune, sa solicit o expertiza psihiatrica, in instanta, alte solutii fiind excluse.
Donatie disimulata
maria554
La moartea mamei lor, fratele tatalui meu a devenit unic succesor prin neprezentarea tatalui meu la succesiune .Partea din mostenire care i s-ar fi cuvenit ... (vezi toată discuția)
Cota rezervatarului
grobianu
Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme:
- tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).;
- ... (vezi toată discuția)
Casa parinteasca
luiza44
sunt un pachet de nervi am umblat din notar in notar si fiecare are varianta lui.......
va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema, tata a ... (vezi toată discuția)