Buna ziua, unchiul meu a decedat si neavand mostenitori rezervatari m-a desemnat pe mine mostenitor testamentar unic.
Recent am aflat ca inainte de moarte dansul a fost escrocat de un individ care promitandu-i ca ii va prelua srl-ul cu tot cu datorii a preluat doar bunurile companiei si punctul de lucru, datoriile le anaf ramanand tot unchiului meu. Mentionez ca acest individ nu vrea sa-mi arate ce acte s-au semnat.
Intrebarea mea este, in ce masura sunt eu responsabil pentru datoriile acestui srl? Pot face succesinea fara srl? Si cum pot dizolva firma?
Va multumesc mult!
Art. 1114
Efectele acceptării
(1) Acceptarea consolidează transmisiunea moştenirii realizată de plin drept la data decesului.
(2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.
Chiar daca ar trebui sa raspundeti pentru datoriile mostenirii, ati raspunde numai in limita bunurilor mostenite. Puteti "face succesiunea fara srl" dar din momentul in care acceptati mostenirea sunteti raspunzator pentru datoriile defunctului, chiar daca nu ati obtinut certificat de mostenitor pentru partile sociale.
Chestiunea este discutabila. Daca datoriile s-au nascut in persoana unchiului ca urmare a atragerii raspunderii patrimoniale a administratorului, atunci datoriile sunt ale persoanei fizice si raspundeti pentru ele. Daca datoriile sunt inregistrate de SRL, atunci in calitate de asociat nu raspundeti decat in limita capitalului social.
Cu alte cuvinte, este important de stabilit daca datoriile sunt ale srl-ului asa cum spuneti sau daca sunt ale unchiului.