Am un prieten care inițial a fost condamnat pt omor instanța de fond condamnându-le la 20 de ani și acum pe apel a fost schimbată încadrarea in lcm de la omor condamnarea fiind de 13 ani aplicându-se articolul 41 Alin 1,și 43 alin 5 acesta din urma vreau sa știu dacă cumva se aplica aleatoriu precizez ca a mai fost Arestat înainte dar in alta cauza executându-se-și pedeapsa nu a fost nicidecum fapta cu violenta cea anterioară,și in cazul condamnării actuale victima declara cine îl bate in doua rânduri ,iese din spital pe semnătura mai cade de doua ori și moare la cinci zile după im spital sunt dou polițiști care au stat de vb cu victima aceștia au fost audiați in instanța dar instanța nu tine cont nici de declarația victimei ,nici de declarația polițiștilor,inculpatul recunoaște ca a lovit victima o singura data aceasta cade se ridica și pleaca pe picioarele eu fapt înregistrat de camerele de filmat dar totuși condamnarea e maxim și peste pt lcm la care se Adaugă perioada arestului preventiv am cercetat câteva cazuri de aceeași speța dar la nici unul deși erau recidiviști cu omor nu m-am lovit de ART 43 alin 5 care este aplicabilitatea acestui articol e valabil doar pt unii și pt altii nu și nu inteleg cum poate fi condamnat un om la o asemenea condamnare cu un probatoriu șubred cu refuz de administrări de probe cerute de inculpat gen INML,test ADN,etc i-mi puteți Răspunde va rog
Cele 2 articole se aplica in mod cumulativ pe situatia prietenului dumneavoastra. Datorita faptului ca a mai comis o infractiune in trecut, iar acum o alta infractiune (cea de omor, comisa pana sa fie reabilitat), acesta se afla in stare de recidiva.
Este irelevant daca fapta anterioara celei de omor a fost cu savarsita cu violenta sau nu.
De asemenea este irelevant daca victima s-a ridicat si a mers pe picioare. Daca un urma raportului de constatate medico-legala intocmit de catre medicul legist, s-a constatat ca moartea a survenit in urma leziunilor provocate de catre inculpat, atunci si incadrarea juridica respectiv LCM va fi pe masura.
Legat de probe, daca instanta considera ca o proba nu este relevanta pentru solutionarea cauzei, atunci o va respinge.
Legat de cauzele pe care le-ati citit, trebuie sa stiti, ca jurisprudenta (adica hotararile precedente din dosare asemanatoare ori precedentul judiciar) nu sunt izvoare de drept, in dreptul romanesc. Mai concret, daca un judecator a dat o solutie intr-un caz asemanator cu acest caz al prietenului dumneavoastra, asta nu inseamna ca judecatorul din prezenta cauza trebuie sa dea o solutie asemanatoare altor solutii din trecut pe cazuri asemanatoare.
Aceasta idee se aplica chiar si daca judecatorul este acelasi. Un judecator deci poate judeca 2 cazuri de omor de exemplu si sa le solutioneze diferit, in functie evident de context.
Incadrarea o consider si eu bine facuta, cea de LCM. Faptuitorul pana la urma nu a intentionat sa omoare victima , ci doar sa o loveasca. Totusi rezultatul a fost unul mai grav, respectiv moartea victimei, fapta astfel incadrandu-se in art 16 alin 5.
Omorul calificat-lcm
roberto3
Buna ziua! Vreau sa intreb daca loviturile cauzatoare de moarte se considera omor in fapt consumat sau doar lcm. Sunt infractiuni diferite? Va intreb pentru ca ... (vezi toată discuția)
Incadrare fapta
cocoxxl
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu incadrarea unei fapte
Speta pe scurt:conflict spontan ,inculpatul aplica victimei intr-o perioada foarte scurta de timp ... (vezi toată discuția)