avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Bună ziua.
Sunt în prag de divorț și aș dori să aflu câteva informații cu privire la partaj
Sunt căsătorită de 25 de ani... pe perioada căsătoriei timp de 5 ani am locuit împreună cu socrii.
Socrul meu în urmă cu 20 de ani a decedat, soacra a plecat acasă la mama ei, iar noi am rămas în casa construită de ei... mai bine zis în casa mare, care în acel moment avea 3 camere, un hol, o bucătărie, o cămară . În curte s-a mai aflat o altă casă mai mică, care avea o cameră, o bucătărie, hol, cămară. Soacra mea a renunțat la casa mare în favoarea casei mici pe care a dat-o fratelui ei în schimbul casei părintești (casa părinților al soacrei și al fratelui ei)
Atunci nu s-au făcut acte la notariat, doar un act scris de mână și semnată de trei martori.
În cei 20 de ani cât am locuit doar eu cu soțul meu, am început să facem renovări totale.... Am schimbat ferestrele, am pus parchet în toată locuința, am schimbat tot acoperișul de la "a la z" am construit mansardă, unde avem 2 camere, 2 debara și o baie. La nivelul de jos  avem 2 băi. Am pus gresie în bucătărie, hol, antreu. Avem încălzire centrală în toată locuința. Am izolat toată casa, am vopsit-o. Am pus pavaj. Soțul a construit și un garaj, lemnărie și casa cazanului ... în momentul de față deține 2 mașini.
Evaluarea casei noastre ar duce spre 180000-200000 lei.
Anul trecut în vecinătate cu noi s-a vândut o casă care era aproape identică cu cea pe care am avut-o noi în urmă cu 20 de ani cu 50000 lei. (casa noastră nu arăta așa de bine cum este casa din vecinătate)
În urmă cu 15 ani, o mătușa de-a mea ne-a rugat să o aducem la noi să o îngrijim, fiul ei vitreg ne-a dat partea ei din moștenire (ea nu avea copii, doar soțul ei). Doar câteva luni a locuit mătușa la noi, din cauza unui cancer la creier a decedat la puțin timp. Din banii pe care i-am moștenit atunci, soțul meu și-a cumpărat o mașină, a investit banii într-o afacere care a dat faliment.
Acum când am ajuns în prag de divorț și discutăm despre partaj, îmi spune că el deține din casa în care am locuit 25 de ani  și am făcut renovări timp de 20 de ani 2 părți, iar eu doar 1 parte, având în vedere că el a moștenit casa după decesul tatălui lui.
Când i-am spus că și eu am moștenit de la mătușa mea, pe care noi doar câteva luni am îngrijit-o și că el a cheltuit toți banii, răspunsul a fost că aceea nu a fost moștenire pentru că în schimbul acelor bani noi am îngrijit-o pe mătușa mea (noi doar 6 luni am îngrijit-o) și că acei bani au mers în folosul familiei, pe când moștenirea lui a fost construită înainte ca noi doi să ne căsătorim.
Eu am act doveditor făcut la notar, că am primit o sumă de bani de la fiul vitreg al mătușii mele, act care a fost făcut în așa fel, cum că el a cumpărat de la mine casa în care a locuit mătușa mea, în valoare de 80 milioane în 2002. El a rămas în casa mătușii mele și ne-a plătit partea mătușii mele în valoare de 40 milioane lei, dar actul s-a făcut în așa fel cum că eu i-am vândut casa la prețul de 80 milioane.
Totodată soțul mi-a spus ca nici cele 2 mașini nu se împart, care sunt pe numele lui, (nu este pe firmă, este pe persoană fizică, simplu pe numele lui ) spunând că mașinile sunt doar o sursă de lucru pentru jobul lui și nu intră în partaj .
Am uitat să specific că casa nu se află pe numele soțului meu, este pe numele părinților lui, soacra încă trăiește... Noi avem doar scris de mână din partea soacrei și a cumnatei mele că renunță la casa mare în schimbul casei mici pe care soacra i-a cedat-o fratelui ei.
Acest act este valabil dacă s-ar ajunge în instanță pentru partaj?
Am uitat să scriu că avem doi copii, fiica are 23 de ani și anul trecut s-a căsătorit, fiul împlinește 18 ani în noiembrie și este elev în clasa a 11.
Eu lucrez de 14 ani, în tot acest timp am făcut mai multe împrumuturi pentru renovarea casei, ratele eu le-am plătit de fiecare dată din salariu meu. Soțul meu lucrează de vreo 20 de ani ca persoană fizică, fiind electrician de meserie.
Am încercat pe scurt să vă relatez situația în care mă aflu și aș dori să aflu cum sunt cu moștenirile.
De ce spune că casa pe care el a moștenit-o este doar al lui, având în vedere că noi eram deja căsătoriți de 5 ani?
De ce moștenirea pe care eu am primit-o în bani, nu se ia ca moștenire, (după spusele soțului meu), el a fost cel care a cheltuit bani, spunând acum că a fost în folosul familiei!
Fiul nostru a decis că va rămâne cu mine, cât la sută din salariu trebuie să plătească soțul meu pentru întreținerea fiului nostru și dacă după împlinirea vârstei de 18 ani va mai trebuii să plătească având în vedere că încă nu va termina liceul, dorește să meargă și la facultate și dacă tatăl lui va trebui să plătească și pe perioada facultății?
Noi am dori să divorțăm la notariat și dacă se poate să facem un act cu suma pe care urmează să mi-o dea ca fiind partea mea după 25 de ani de căsătorie, la o dată stabilită.... se poate face un act cu suma pe care o va da pentru întreținerea fiului nostru în fiecare lună ?
Aș dori dacă se poate să îmi dați câteva sfaturi, urmează să depunem actele de divorț la notariat
Cu stimă Elisa!

Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2018
ContSters468550, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters468550 , utilizator 15:06, 10 Aprilie 2018
Chiar daca erati casatoriti la momentul respectiv, bunurile mostenite devin bunuri proprii ale sotului. Indiferent cat de mult timp trece tot nu vi se cuvine nici o parte din acele bunuri.
Ce vi se cuvine, in schimb, este sa fiti despagubita pentru sporul de valoare care a fost adus acestor bunuri in timpul casatoriei, din bani comuni. Daca nu va intelegeti cu privire la aceasta suma (care se presupune a fi 1/2 pentru fiecare sot, dar nu e obligatoriu sa fie stabilita in acest cuantum) veti merge in instanta unde veti face probe si veti demonstra cat si cum a investit fiecare urmand ca un judecator sa stabileasca ce suma vi se cuvine.
Daca masinile au fost cumparate in timpul casatoriei, acestea sunt bunuri comune, ceea ce inseamna ca sunteti coproprietar si ele trebuie partajate. Daca sotul poate demonstra ca autoturismele au fost cumparate in scopul exercitarii profesiei sale, ele ar putea fi considerate bunuri proprii ale sale. Ar fi o proba dificila pentru ca sotul probabil ca nu a facut un act expres pentru includerea masinilor in patrimoniul sau de afectatiune profesionala si, la fel de probabil, dvs puteti demonstra ca masinile nu au fost folosite doar in interes profesional.
In ceea ce priveste obligatia de intretinere pe care atat sotul cat si dvs o aveti fata de copil: "Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani." Daca nu va intelegeti asupra cuantumul pensiei alimentare (pana la 18 ani) sau al pensiei de intretinere, sau despre cum veti imparti aceste obligatii intre dvs in urma divortului, la fel, veti ajunge in instanta unde un judecator va stabili in functie de interesele copilului.
In cadrul procedurii divortului pe cale notariala, daca exista copii minori rezultati din casatorie, se incheie in mod obligatoriu de catre parinti o conventie prin care acestia stabilesc, printre altele: parintele impreuna cu care va domicilia minorul, maniera in care celalalt parinte isi va exercita dreptul de a avea relatii personale cu minorul (program de vizita) si cea in care isi va indeplini obligatia de a contribui la cresterea si educarea minorului (pensie alimentara - cuantum, mod de plata, data exegibilitatii, etc)
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi are fosta sotie a decedatului??? ianca1980 ianca1980 Buna ziua, Va cer iar ajutorul in lamurirea unei probleme;unchiul meu a decedat in urma cu trei luni;era divortat,fara copii;in urma lui a ramas sora si mama ... (vezi toată discuția)
Partajul in caz de divort alexa42 alexa42 Buna ziua am si eu o intrebare .Intentionez sa divortez de sotul meu pe motiv de certuri extreme si neintelegere.Casa in care locuiesc eu si sotul meu e ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? vasile s vasile s Buna ziua!Am 61 de ani .M-am casatorit in anul 1974 si am convietuit cu fosta sotie pana in anul 2000(28 de ani).In anul 2000 am plecat de acasa din cauza ca ... (vezi toată discuția)