avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Numar membrii fondatori ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Numar membrii fondatori ONG

Buna! Se poate ca un ONG sa fie infiintat cu 4 membrii fondatori sau trebuie sa fie numar impar? Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:01, 14 Aprilie 2018
Conform OG 26/2000 :
1. Asociaţia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înţelegeri, pun în comun şi fără drept de restituire contribuţia materială, cunoştinţele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activităţi în interes general, al unor colectivităţi sau, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial.

2. Fundaţia este subiectul de drept înfiinţat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic între vii ori pentru cauză de moarte, constituie un patrimoniu afectat, în mod permanent şi irevocabil, realizării unui scop de interes general sau, după caz, al unor colectivităţi.

3. Astfel, un ONG poate fi constituit din 4 persoane.
Multumesc mult!
Singura conditie pentru numar impar apare doar la componenta consiliului director.
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2018
george-neagu, moderator
OG 26 / 2000 prevede expres ca trebuie sa fie alcatuita dintr-un numar impar de membri COMISIA DE CENZORI la asociatii (art. 27^1) si respectiv la fundatii (art.30). Nu exista nicio prevedere legala expresa ref. consiliul director. Prin urmare legea nu impiedica un ONG sa prevada ca al lui consiliu director sa fie format din numar par de membri. E doar o cutuma numarul impar de membri. Si daca e numar impar, daca unul lipseste sau se abtine la vot, poti ajunge la egalitate de voturi si deci sa nu poti lua o decizie, asa ca remediul pentru a evita blocajele nu e numarul impar de membri, ci sa iti pui in Statut reguli de rezerva ex. in caz de egalitate de voturi prevaleaza cel al presedintelui, si lipsa acestuia, cel al vicepresedintelui etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamuriri deschidere ong AndreiGrigo AndreiGrigo Salutare, Am cateva intrebari in legatura cu infiintarea unui ONG (asociatie) si speram ca m-ati putea lamuri: 1. In caz ca dorim sa stabilim o cotizatie, ... (vezi toată discuția)
Se poate infiinta o asociatie culturala cu un singur membru? asociat unic? iacobdragomir iacobdragomir Stiu ca este un nonsen, dar un prieten a depus la judecatorie actele pentru a infiinta o asociatie culturala cu un singur membru. Stie cineva ceva? (vezi toată discuția)