avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Nelamuriri deschidere ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Nelamuriri deschidere ONG

Salutare,
Am cateva intrebari in legatura cu infiintarea unui ONG (asociatie) si speram ca m-ati putea lamuri:

1. In caz ca dorim sa stabilim o cotizatie, cuantumul bănesc al acesteia trebuie trecută în statut? Daca da, cum ar trebui formulata aceasta parte?
2. Exista un numar minim de membrii din care trebuie sa fie format Consiliul Director, la infiintare?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:27, 29 August 2018
Nu. Valoarea anuala a cotizatiei se propune de catre comitetul director si se aproba in adunarea generala.
De obicei se hotaraste de catre prima adunare generala a ong ca numarul sa fie 3 la un ong mai mic si 5 la unul la care numarul membrilor fondatori este peste 20 si chiar mult mai mare.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2018
george-neagu, moderator


george-neagu a scris:

Nu. Valoarea anuala a cotizatiei se propune de catre comitetul director si se aproba in adunarea generala.
De obicei se hotaraste de catre prima adunare generala a ong ca numarul sa fie 3 la un ong mai mic si 5 la unul la care numarul membrilor fondatori este peste 20 si chiar mult mai mare.


Deci sa inteleg din raspunsul dvs. ca nu exista un numar minim de membrii ai Consiliului Director dpdv legal?
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2018
AndreiGrigo, utilizator
1. AG stabileste nivelul cotizatiei, dar desi e posibil, nu e obligatoriu si e si total nepractic sa il treci in statut, caci atunci de cate ori AG ar decide modificarea acelui nivel, ar trebui parcursa procedura de modificare a Statutului , cu atestare avocatiala a actelor, dosar la Judecatorie etc. IN mod normal faci hotarare de AG care se comunica membrilor absenti la sedinta AG.... Statutul doar stabileste generalitati si proceduri, de genul termene, transe etc. pt plata, eventuale penalitati sau sanctiuni disciplinare pt intarzierea platii cotizatiei etc.

2. Nici OG 26 / 2000 nici Codul CIvil in partea care reglementeaza in general persoanele juridice nu prevad un minim sau maxim de membri pentru consiliul director al unei asociatii, federatii sau fundatii. E insa necontestat ca trebuie sa fie vorba de mai multe persoane, fiind prin definitie un organ colectiv, in concordanta cu caracterul asociativ al asociatiilor si federatiilor. In practica la asociatii mici sa face consiliu director din 3 persoane, la cele mari poate fi din cinci.... un numar par poate genera mai des balotaj ( insa si la numar impar de membri, daca lipseste unul sau se abtine la vot ajungi la balotaj, si atunci solutia e tot o prevedere statutara cum ca in caz de egalitate de voturi prevaleaza cel al lui cutare ex. presedintele) iar un numar mare de membri in consilil director ( de ex. 7, 9 sau 11, cum mai gasesti la unele asociatii) genereaza destul de des probleme serioase de intrunit cvorumul de sedinta (numarul minim de membri CD prezenti ca sa se considere statutar intrunit acel organ). Pe litera legii poti avea si un consiliu director format din doua persoane, dar eu consider ca nu e in spiritul ei, cati atunci in caz de divergenta fie esti blocat nu poti lua decizii, fie prevezi ca prevaleaza votul unuia dintre membrii CD, de exemplu presedintele, dar atunci e ca si cum ar fi o conducere formata din o singura persoana, ceea ce contravine ideii de conducere colectiva, prin consiliu director). De aceea recomandabil este CD format din 3 sau, la asociatii cu numar mai mare de membri, din 5 persoane, exceptional din 7... sub 3 sau peste 5 - in extremis 7 - dezavantajele si riscurile de obicei depasesc beneficiile....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)
Ong ramas in 2 membri irina_spinu irina_spinu Buna ziua, Este vorba despre un ONG ramas in 2 membrii in urma demisiei unuia dintre membrii. Precizez ca in statutul ONG-ului e prevazut ca CD aproba ... (vezi toată discuția)
Numar minim membri consiliu director asociatie avliviup avliviup Care este numarul minim de membrii ai CD-ului unei asociatii? Practica este de 3. Ordonanta 26/2000 pt asociatii nu impune nici o conditie (numar par/ numar ... (vezi toată discuția)