avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema cos de fum
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema cos de fum

Buna seara.Am o problema cu un ve cin care recent si-a montat o centrala pe carbune iar tot fumul degajat de aceasta ajunge in curtea mea cosul fiind amplasatvdestul de jos.Vreau sa stiu daca ar trebui sa-i fac reclamatie la mediu sau sa il dau in judecata.
Cu ingaduinta initiatorului pot spune ca aceasi problema o am si eu. Cosul de evacuare al centralei termice a vecinului este la mai putin de 50 cm de gardul despartitor si la circa 2-2.5m de fereastra casei mele. Exista vreo legislatie care sa reglementeze problema ? Care sunt pasii de facut atunci cand intelegerea amiabila lipseste ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un prim pas ar fi sa notificati vecinul in scris, cu nr. de inregistrare/ data (prin posta cu confirmare de primire) sa inalte cosul de fum al centralei.
Puteti sesiza Directia judeteana de sanatate publica si Agentia teritoriala de mediu, in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Vecinul ar trebui sa detina un proiect pentru centrala pe carbune montata, proiect in care trebuie precizata inaltimea optima pentru cosul de fum astfel incat sa nu polueze mediul inconjurator si/ sau sa refuleze gaze toxice in zona de protectie a vecinilor.
Daca nu rezolvati cu institutiile statului si/ sau amiabil cu vecinul puteti deschide actiune in instanta.
@niko 71
Ideile pe care le debitati sunt utile pentru cei dispusi sa plateasca amenzi contraventionale.
Ma gandesc ca dvs. sunteti posesorul cosului de fum in discutie ?! Daca ati fi reclamat intr-un proces civil si vi s-ar cere daune materiale, ce documente ati prezenta expertului desemnat de instanta sa efectueze expertiza tehnica judiciara la fata locului ?
Centrala termica pe combustibil solid se monteaza legal conform unui proiect intocmit in baza cartii tehnice a echipamentului tehnic si a instructiunilor tehnice aferente (pentru montaj, exploatare, intretinere, verificare periodica, etc.), documente obligatorii a fi prezentate de comerciant cumparatorului impreuna cu certificatul de calitate si declaratia de conformitate.
Daca aveti posibilitatea (tehnic vorbind) sa cititi va recomand sa studiati aici: [ link extern ]
prietene nu inteleg ptr ce sa platesc amenda !! Problema cu vecinii din cauza cosului am si eu ca fiecare proprietar de centrala termica dar nu din cauza fumului ci din cauza invidiei specifice romanului ca nu moare capra vecinului daca n-are si el capra. E plin internetul de plangeri ale invidiosilor care se plang de fumul de centrala dar care nu spun macar o vorbulita despre fumul sobelor sau al godinelor care ard doar deseuri, cauciucuri si peturi. Si inca ceva ,,,,vezi ca eu am montat cateva sute de centrale pe lemne si stiu despre ce vorbesc pe cand dumneata vorbesti ca n-ai ce face .....am citit normativul si se vede ca dumneata n-ai inteles nimic. A se vedea ca acel normativ se aplica asa cum scrie in primul articol numai ptr consumatori multipli in aceeasi cladire...adica bloc indiferent daca-i proprietatea unui singur individ sau colectiva.
Si inca ceva ... a se citi sentinta civila cu nr 560 din 19 mai 2016....pronuntata la judecatoria medias.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
trandafir2, moderator
Amenda contraventionala se plateste dupa caz, pentru poluare (o aplica Agentia teritoriala de mediu) si pentru creare de disconfort vecinilor (o aplica Directia judeteana de sanatate publica) in urma sesizarilor primite de la cei afectati si a anchetei declansatecare confirma poluarea/ disconfortul create.
Daca ati montat sute de centrale asa cum scrieti/ cititi legislatia (adica ilegal, fara respectarea normelor in vigoare) nu este de mirare ca beneficiarii au probleme cu vecinii precum cel care a deschis discutia.

Alte discuții în legătură

Pot sa dau in judecata? CorneliaAdriana CorneliaAdriana Am o centrală pe cocs si lemne, iar vecinii mei imi tot fac reclamație cum ca iese fum pe horn si ca le intră fumul in casa. Au facut poze la casa, curte, ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati - fum insuportabil de la hornul vecinului denutadaniel denutadaniel nu mai suportam fumul emis de vecinul de langa mine am ajuns sa nu dormim noaptea de frica sa nu ne axfixiem de fumul emis de cosul sau miroase ingrozitor ... (vezi toată discuția)
Fum de la vecini AnnamariaIlyes AnnamariaIlyes Buna ziua. Vecinul meu arde paie in centrala si tot fumul sta pe curtea noastra. Asta se intampla de luni de zile in fiecare zi si mai multe ori pe zi. Fumul ... (vezi toată discuția)