avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Servicii prestate către SUA. Cum facturăm: cu, sau ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Servicii prestate către SUA. Cum facturăm: cu, sau fără TVA?

Buna ziua
Am citit articolul publicat la pagina www.avocatnet.ro/articol_426...
referitor la TVA, din pacate insa nu m-am lamurit.
Concret: suntem o firma din RO, platitoare de TVA, prestam servicii catre tari din UE si nu am avut nicio dificultate pana in momentul de fata. Avem un client nou, din SUA, iar in SUA nu exista TVA. Din articolele citite pana acum nu e clar daca factura trebuie eliberata cu TVA sau fara.
Am citit despre acelasi gen de servicii pe care le prestam noi, pe diferite forumuri din UE, dar si acolo parerile erau impartite, sfatul fiind de a te adresa cu asemenea probleme celor de la Fisc.
Clientul imi spune ca pentru aceleasi servicii prestate de catre alte firme din UE nu a primit factura cu TVA, iar de la contabilitate mi se spune ca trebuie sa punem TVA-ul pe factura.
Sincer, sunt usor in ceata, ca sa ma exprim finut.
Ma poate cineva lamuri?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:36, 12 Aprilie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In principiu daca e vorba de clienti persoane impoazbile:

Cod fiscal:

ART. 278 - Locul prestării de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana își are sediul activității sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primește serviciile. în absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primește aceste servicii își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită.


ART. 268 - Operațiuni impozabile

(1) Din punctul de vedere al taxei sunt operațiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 275 și 278 ;


Din moment ce locul prestarii este in SUA, nu se datoreaza TVA in Romania. Raspunsul este dat fara a stii despre ce servcii e vorba si nici ce statut juridic are clientul.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Bună ziua, mulțumesc pentru răspuns.
Serviciile prestate sunt dublaje în limba română a unor filme, folosind traducători și actori locali, cât despre statutul juridic al clientului pot să vă spun doar că este un cult (momentan nu știm mai multe informații despre ei, încercăm să aflăm și noi la rândul nostru).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform Cod Fiscal posibil ca acest cult sa nu fie persoana impozabila:

(1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfășoară, de o manieră independentă și indiferent de loc, activități economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activități.
(2) În sensul prezentului titlu, activitățile economice cuprind activitățile producătorilor, comercianților sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate.

Si daca e asa, atunci regula generala este cea de la alin 3 de mai jos, daca nu se aplica vreo alta exceptie.

(3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul își are stabilit sediul activității sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă și-a stabilit sediul activității economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. în absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Operatiunea este taxabila din punct de vedere al tva sau este scutita? Maria Melania Maria Melania Buna ziua, in baza unui contract incheiat cu o firma din Germania, se factureaza periodic reparatia unor vehicule, al caror proprietar este firma din ... (vezi toată discuția)
Facturare servicii ue adriana_p adriana_p Buna ziua Daca o societate din Romania , platitoare de TVA , emite o factura de prestari servicii de paza catre o societate din Cipru, factura trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii catre client extracomunitar irina.tranoiu irina.tranoiu Buna ziua, O firma cu sediul in Romania, platitoare de tva va presta servicii IT (intocmire website) catre o firma din Elvetia. Locul prestarii serviciului ... (vezi toată discuția)