avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Operatiunea este taxabila din punct de vedere al TVA ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Operatiunea este taxabila din punct de vedere al TVA sau este scutita?

Buna ziua,
in baza unui contract incheiat cu o firma din Germania, se factureaza periodic reparatia unor vehicule, al caror proprietar este firma din Germania. Reparatia se efectueaza la sediul firmei reparatoare din Romania, iar , dupa reparatie, vehiculele circula pe teritoriul Romaniei. Factura se emite in euro, clientului din Germania, care a transmis un cod de TVA valid. Operatiunea este taxabila din punct de vedere al TVA sau este scutita?
Multumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Maria Melania , utilizator 09:43, 28 Octombrie 2021
Cf art 278 Locul prestării de servicii/Codul fiscal din 2015

(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana își are sediul activității sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primește serviciile. În absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primește aceste servicii își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită.


Aceasta regula se aplica numai în situația în care serviciile nu se pot încadra în niciuna dintre excepțiile prevăzute la art. 278 alin. (4) - (7) din Codul fiscal. Dacă serviciile pot fi încadrate în una dintre excepțiile prevăzute la art. 278 alin. (4) - (7) din Codul fiscal, întotdeauna excepția prevalează, nemaifiind aplicabile regulile generale stabilite la art. 278 alin. (2) și (3) din Codul fiscal.

Mai aveti tot la art 278 si alin (6):

(6) Prin excepție de la prevederile alin. (2), locul următoarelor servicii este considerat a fi:

a) în România, pentru serviciile constând în activități accesorii transportului, precum încărcarea, descărcarea, manipularea și servicii similare acestora, servicii constând în lucrări asupra bunurilor mobile corporale și evaluări ale bunurilor mobile corporale, servicii de transport de bunuri efectuate în România, când aceste servicii sunt prestate către o persoană impozabilă nestabilită pe teritoriul Uniunii Europene, dacă utilizarea și exploatarea efectivă a serviciilor au loc în România;


Norme:

(3) Prevederile art. 278 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal nu se aplică în situația în care beneficiarul serviciilor este o persoană impozabilă care are sediul activității economice în afara Uniunii Europene, dar comunică prestatorului un cod valabil de TVA din alt stat membru și adresa unui sediu fix din Uniunea Europeană la care sunt prestate serviciile.

Deci factura se emite fara TVA fiind prestare intracomunitara de servicii, in baza cod de TVA valid din Germania.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva servicii intracomunitare Mihaela Gheorghita Mihaela Gheorghita buna ziua, o soc.inreg.in scopuri de tva ,din romania presteaza servicii de internet pt.o soc. din suedia. Sv.sunt utilizate in romania , dar ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)