avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deducere 400euro/an pentru pensie pilonul III
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deducere 400euro/an pentru pensie pilonul III

Buna ziua,

Am aflat ca exista un cadru legislativ care permite o deducere de 400 euro/an din impozitul pe profit pentru pensia privata pilonul III.
Tocmai am incheiat un contract pentru o astfel de pensie si as dori sa stiu cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de aceasta facilitate.

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2018
em_mihai, utilizator
Cel mai recent răspuns: barbupetcu , utilizator 10:03, 29 Ianuarie 2019
Suma platita se calculeaza ca cheltuiala deductibila atunci cand se face declaratia unica, D212.
In afara de salariu, nu am avut alte venituri. Din cate stiu D212 se depune in cazul in care ai alte venituri neimpozitate. Pensia pilonul III e pe 30 de ani (contractul incheiat de mine). Eu nu scot banii anual de acolo ca sa fie nevoie de D212.

Citat din OUG 18/2018 din MO 260 din 23.03.2018
Articolul 122 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice — Capitolul I. Date privind veniturile realizate
Art. 122.
...
(4) Nu se depune Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice — cap. I, pentru următoarele categorii de venituri:
a) venituri nete determinate pe bază de normă de venit, cu excepţia celor care au depus declaraţia prevăzută la art. 120;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, a căror impunere este finală potrivit prevederilor art. 72;
c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor sub formă de arendă, a căror impunere este finală potrivit prevederilor art. 84 alin. (8);
d) venituri sub formă de salarii şi venituri asimilate salariilor, pentru care informaţiile sunt cuprinse în declaraţiile specifice;
e) VENITURI DIN INVESTITII, A CAROR IMPUNERE ESTE FINALA
f) venituri din premii şi din jocuri de noroc, a căror impunere este finală;
g) venituri din pensii;
h) venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal;
i) venituri din alte surse, cu excepţia celor prevăzute la art. 116."
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2018
em_mihai, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In acest caz, angajatorul poate contribui, alaturi de dvs. cu o cota parte sau cu intreaga suma, dar nu mai mult de 400 euro/an.

Ce depaseste este cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
Buna ziua,

M-ar interesa si pe mine sa stiu ce am putea face in cazul in care angajatorul nu vrea sa plateasca, iar plata este facuta de angajat. Angajatul isi poate deduce cumva contributiile lunare? Cei de la Fisc spun ca ei nu pot da deduceri.

In viziunea mea ar fi trebui ca cei de la fisc sa imi dea o adeverinta in baza contractului de adeziune si a dovezilor de plata, iar angajatorul in baza acelei adeverinte sa imi vireze deducerea de impozit (asa mi s-ar parea logic, nefiind profesionist in domeniu).

Va rog sa imi spuneti daca exista vreo posibilitate de deducere in cazul in care plata se face de catre angajat.


Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2019
barbupetcu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii fac. platite de angajator celineceline celineceline Se platesc contributii CAS, CASS și Somaj pentru contributiile la pilonul III achitate de anagajator in numele angajatului ? (vezi toată discuția)
Pensii facultative - venit salarial cdcd cdcd Buna ziua, La o firma angajatorul plateste pt angajati pensie facultativa. In luna decembrie se depaseste suma de 400 de euro/salariat. Suma care depaseste ... (vezi toată discuția)
Deduceri salariu pensie privata pilon iii ADRIANA  HEGEDUS ADRIANA HEGEDUS am o MARE nelamurire. o microintreprindere, cu impozit 3 % pe venit doreste sa acorde unui salariat o pensie privata tip pilonul III. in urma discutiilor cu ... (vezi toată discuția)