avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Apel sau Recurs la Tribunal ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Apel sau Recurs la Tribunal ?

Speta : actiune constatare vanzare cumparare teren intravilan (in 1996, cu chitanta de mana), castigat pe fond la judecatorie. Paratii din dosar accepta tacit, apare un intervenient, caruia in sentinta finala de la judecatorie ii resping interventia si exceptia invocata. Intervenietul face apel la Tribunal (in baza sentintei, ce prevedea atac cu apel in 30 zile). Fond judecat pe vechiul cod de procedura civila.
Intrebare :
- a facut bine apel sau trebuia recurs ?
- apelul si motivarea lui a fost depus odata dupa 20 zile de la comunicare (data postei). Este tardiv, se respinge apelul/recursul?
-daca instanta /tribunalul schimba incadrarea pe recurs..se poate ? si ce urmeaza ?

Mersi tuturor !
Buna seara,
Atata timp cat instanta de fond a calificat calea de atac ca fiind apel, cel interesat a formulat APEL.
Daca instanta de la Tribunal va constata ca este incadrat gresit va schimba calea de atac si asta e tot!
Fiind judecat pe cod civil vechi, termenul de apel era 15 zile, in sentinta de fond fixeaza termen de apel, dupa codul nou , la 30 zile ?? Nu trebuia tot dupa codul vechi, zic ?
Apoi se va mai ajunge la recurs, sau apelul e ultima cale de atac ??
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe vechiul cod, astfel de spete au atat apel cat si recurs. In orice caz, instanta va califica in mod corect calea de atac si va dispune in consecinta.

Termenul de apel in vechiul cod era de 15 zile, asa ca declararea apelului dupa 20 de zile il face a fi tardiv formulat si legea trebuie corect aplicata, indiferent ce a scris la fond judecatorul.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu conteaza ce a scris judecatorul, termenul ptr.caile de atac ca si, cale de atac sunt stabilite prin lege,deci declararea apelului dupa 15 zile este tardvia,este de presupus ca va fi rdicata din oficiu exceptia de tardivitate.
Multumesc d-na Gabriela GERBER, d-le Dan P. si Gabriel K.K. asa am gandit si eu (nu e speta mea) vad ca parerile avocatilor sunt impartite, un alt coleg de aici prezinta altfel situatia, tot av. !!
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2018
Birou detectivi Birou investigatii detectivi, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Termen de recurs indicat greșit de instanta de fond andr_georgi andr_georgi Am avut un proces prin care o autoritatea contractanta ne-a data in judecata avand la baza decizia Curtii de Conturi privind recuperarea prejudiciului precizat ... (vezi toată discuția)
Termen si cale de atac Emilianovici Emilianovici Daca in H.J s[une recurs in 15 zile se poate face apel? Care este termenul de apel . Speta H.J a fost imanata pe 29 noiembrie 2012 care este ultima zi de ... (vezi toată discuția)
Cai de atac ioanandrei ioanandrei Va rog mult sa-mi spuneti : daca intr-un proces( cauza evaluabila in bani , bun imobil evalut peste 100.000,0 ron) , unde prima instanta ,care a judecat ... (vezi toată discuția)