avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen de recurs indicat greșit de instanta de fond
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen de recurs indicat greșit de instanta de fond

Am avut un proces prin care o autoritatea contractanta ne-a data in judecata avand la baza decizia Curtii de Conturi privind recuperarea prejudiciului precizat prin acea decizie. Tribunalul ca si instanta de fond a admis in parte cererea autoritatii contractante cu recurs in 15 zile. Am depus in 15 zile recursul DAR, la primul termen de judecata in fata Curtii de Apel s-a invocat din oficiu tardivitatea depunerii recursului intrucat trebuia sa il introduc in 5 zile conform legii achizitiilor publice la baza fiind un contract de achizitie publica nu in 15 zile cum a mentionat eronat in sentinta instant de fond. Asa ca s-a respins ca tardiv formulat. Ce pot sa fac in cazul acesta in conditiile in care eu am fost in eroare pentru ca instant de fond mi-a precizat un termen de recurs gresit iar eu am respectat acel termen mentionat in sentinta. Va rog sa imi spuneti daca mai pot face ceva intrucat suma este destul de mare pe care am pierduta nu din culpa mea si din greseala unui judecator aflat in eroare.
Din pacate nu prea aveti ce face. Daca ati avut avocat angajat, in principiu acesta era obligat sa cunoasca dispozitiile legale privitoare la exercitarea caii de atac. Daca nu, sunteti in culpa. Oricum, mentiunile instantei de fond privitoare la exercitarea caii de atac nu pot constitui motiv de derogare de la normele legale, deci chiar daca ati exercita o cale extraordinara de atac, sansele sunt infime.
Din pacate pentru Dvs. jurisprudenta constanta a instantelor de control judiciar a statuat ca indiferent de termenul/calea de atac ce sunt mentionate in sentinta/decizie, acea mentiune nu deroga de la dispozitiile legii. Astfel, s-a retinut ca indiferent de acele mentiuni, calea de atac (apelul, in speta?) si termenul in care aceasta poate fi formulata, sunt cele prevazute de lege, instanta nefacand altceva decat sa reia continutul legal aplicabil.

In acest context, se va retine faptul ca indiferent de mentiunea instantei de fond cu privire la termenul exercitarii unei cai de atac, Dvs. ati introdus cererea cu incalcarea dispozitiilor legii care in mod expres stabilesc termenul de apel, prin derogare de la dispozitiile codului de procedura civila, deci lege speciala in cauza, ce deroga de la dispozitiile dreptului comun (codul de procedura).

Pe scurt, instanta de control judiciar va constata, in opinia mea, ca in raport de dispozitiile legii speciale (care impune un termen de 5 zile), Dvs. ati introdus cererea in termen de 15 zile, situatie in raport de care cel mai probabil va mentine solutia instantei de a respinge cererea ca tardiv formulata.

Daca altcineva are o solutie pentru situatia Dvs., sunt foarte curios sa o aflu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce recurs, daca instanta specifica apel? vera58 vera58 Buna ziua! Am avut un proces pe care l-am castigat in prima instanta cu precizarea ca se poate face apel in termen de 15 zile. Surprinderea mea este sa ... (vezi toată discuția)
Ce mai pot face dacã am exercitat recursul în termenul menþionat eronat în hotãrâre? oanaportar oanaportar in hotare se mentiona 15 zile pt. promovare recurs, de la comunicarea hotararii. Recursul a fost depus in interiorul celor 15 zile. Dar, daca in litigii de ... (vezi toată discuția)
"ce mai pot face dacã am exercitat recursul în termenul menþionat eronat în hotãrâre?" nr. 2 oanaportar oanaportar in baza carei legi se poate judeca un proces in care este vorba despre angajarea raspunderii patrimoniala a unui salariat ? Un asemenea proces face parte ... (vezi toată discuția)