avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... De ce recurs, daca instanta specifica apel?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

De ce recurs, daca instanta specifica apel?

Buna ziua!
Am avut un proces pe care l-am castigat in prima instanta cu precizarea ca se poate face apel in termen de 15 zile. Surprinderea mea este sa constat ca pe site-ul judecatoriei, una din partile implicate in proces a facut recurs si nu apel.
Este o eroare pe site si in realitate este apel sau chiar este recurs?
Ce sanse de admisibilitate sunt daca nu se respecta hotararea instantei?
Va multumesc! :)
Cel mai recent răspuns: vera58 , utilizator 10:13, 26 August 2012
Calea de atac ce poate fi declarată - apelul sau recursul - depinde de mai multe elemente (obiectul acțiunii, valoarea obiectului, etc).

Există posibilitatea să fi intervenit o eroare în dispozitivul hot primei instanțe - să se dispună apel în loc de recurs - sau să fi intervenit o eroare în declararea căii de atac a părții adverse - recurs în loc de apel.

Esențial este ca instanța de contrpl să califice corect calea de atac. Dacă va judeca în complet de recurs (3 judecători) și de fapt este vorba de apel, sau invers, dacă va judeca în complet de apel (2 judecători) și de fapt este vorba de recurs, hotărârile acestor instanțe vor fi nule pentru greșita compunere a instanței.

Dacă însă se va judeca în calea de atac în complet legal constituit conform căii de atac corespunzătoare, hotărârea va fi legală.

În concluzie, instanța de control va trebui să califice cale de atac și să judece în complet constituit legal pentru calea de atac respectivă. Dacă partea a declarat greșit recurs în loc de apel (sau invers) nu înseamnă că cererea va fi respinsă automat. Instanța de control ar trebui să recalifice cererea respectivă și să judece calea de atac ce se impune în cazul respectiv.
Mai mult decata atat, trebuie sa fiti foarte atent pentru ca interpretarea in astfel de cazuri este ca nu judecatorul stabileste calea de atac, ci legea. In consecinta, problema majora este data de termenul de motivare a recursului. Daca este apel, nu aveti nici o problema cu motivarea. Daca este insa recurs, acesta se motiveaza in termenul de recurs si de aici si eventuale sanctiuni.
calea de atac poaete fi recurs sau apel.
este posibil sa fi declarat recurs.instanta face indreptarea
Cu siguranta exista o eroare, dar nu ne-ati oferit datele necesare pentru a putea sti in care parte este eroarea.

Hotararea judecatoreasca este supusa NUMAI cailor de atac prevazute de LEGE, indiferent de mentiunea din dispozitivul ei.

Judecatorul nu poate nici sa DEA o cale de atac nepevazuta de lege si nici sa IA o cale de atac prevazuta de lege, printr-o mentiune eronata in dispozitivul hotararii.

Daca cealalta parte a declarat RECURS pentru ca aceasta ar fi calea de atac prevazuta de lege pentru hotararea in cauza, ea nu va fi ...sanctionata in vreun fel pentru ca nu a respectat mentiunea "cu apel" (eronata) din dispozitivul hotararii atacate. Calea de atac va fi calificata de instanta superioara tinand cont de dispozitiile legi si nu de mentiunea din finalul hotararii (acesta din urma ar putea fi corecta sau gresita, nu stim pentru ca nu avem toate informatiile necesare cu privire la obiectul si valoarea litigiului).
Ultima modificare: Duminică, 26 August 2012
romascanu, moderator
Este vorba de o parcela mixta, cu trei tipuri de proprietati: o proprietate obisnuita (casa + teren, proprietatea mea) situata la loc infundat, o proprietate vanduta pe legea 112/95 si o curte nationalizata, proprietatea primariei. Sunt doua dosare conexate, un dosar pentru granituire si obligatia de a face, in care eu sunt parata. Reclamantul, este proprietarul imobilului cumparat pe legea 112/95 care detine 11/12 din casa. Al doilea dosar in care eu sunt reclamant este conexat la primul si este impotriva primariei pentru stabilirea servitutii de trecere si impotriva proprietarului cumparator pe legea 112/95 pentru a-i fi opozabila hotararea. Am actul de dezmembrare al imobilului cu toate servitutile dar in 1984,statul a nationalizat casa si curtea din fata, deci jumatate din parcela si o data cu ele si servitutile mele, proprietatea mea ramanand intacta cu exceptia servitutii de trecere.

Prin decizia pronuntata, instanta:
1 ) "Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului, Respinge cerere completată, având ca obiect grăniţuire, ca fiind formulat de o persoană lipsită de calitate procesuală activă.
2) Admite cererea conexă formulată de reclamanţii ... în contradictoriu cu pârâţii ( primaria si vecinii) Instituie dreptul de servitute de trecere în favoarea imobilului înfundat, situat.......... (teren + corp B), proprietatea reclamanţilor......, în sarcina terenului vecin, situat în ......
Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare."
Primaria este cea care declara recurs iar vecinul declara apel.
Ultima modificare: Duminică, 26 August 2012
vera58, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Determinarea caii de atac in functie de art 2821 cpc dvni2011 dvni2011 Am si eu o mare nelamurire. Daca intr-o actiune in care reclamantul a cerut daune peste suma de 100.000 lei, iar tribunalul a apreciat, prin admiterea in ... (vezi toată discuția)
Declinare de competenta ? fd fd cand instanta de recurs prin incheiere califica drept apel calea de atac si se constituie in complet de apel pentru continuarea judecatii, sunt intrunite ... (vezi toată discuția)
Greseala in raportul de expertiza cadastrala, cerere de indreptare a hotararii respinsa Ulpianus Ulpianus Va expun urmatoarea situatie: partaj succesoral judiciar, doua terenuri in masa succesorala. S-a efectual raportul de expertiza topo-cadastrala, dar unul ... (vezi toată discuția)