avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Determinarea caii de atac in functie de art 2821 Cpc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Determinarea caii de atac in functie de art 2821 Cpc

Am si eu o mare nelamurire.
Daca intr-o actiune in care reclamantul a cerut daune peste suma de 100.000 lei, iar tribunalul a apreciat, prin admiterea in parte a cererii, ca cal litigiului este sub limita prevazuta de art.282/1, care este calea de atac? apelul sau recursul?

Cu alte cuvinte, calea de atac se stabileste in functie de valoarea litigiului enuntat in cererea de chemare in judecata sau in functie de cat acorda judecatorul?
Daca eu cer daune de 500.000 lei, iar judecatorul imi admite cererea si imi bacorda 2000 lei, calea de atac este recursul sau apelul(tinand cont de cat am cerut eu si nu cat mi-a acordat instanta?!)
Cu alte cuvinte, daca judecatoarei nu-i place figura mea si imi castig de cauza pentru a 50 parte din cat cer, iar suma acordata este sub 100.000 lei, eu trebuie sa fac recurs ca asa vrea ea, sau am dreptul la apel ptr ca am pretuit obiectul peste 100.000 lei?:(

Acestei situatii ii sunt aplicabile dispozitiile Deciziei 32/2008(Recurs in interesul legii?)

Solicit urgent sfaturi si lamuriri!
Multumesc
Cel mai recent răspuns: dvni2011 , utilizator 17:33, 18 Februarie 2012
calea de atac este in functie de obiectul indicat in cererea principala si nu de suma pronuntata de instanta.
Va multumesc! Eram sigur!
Cu toate ca inainte de a primi sentinta am declarat apel si am cerut redactarea si comunicarea sentintei, la primirea ei am vazut ca se mentiona RECURS
Am facut cerere de indreptare a erorii materiale si mi-a fost respinsa.
Chiar azi am primit incheierea.Am ramas blocat si am realizat ca sunt sicanat
Ce sa invoc in recursul pe care il am de facut in cele 15 zile de la comunicarea incheierii???
Multumesc
continuati cu apelul, il motivati cel tirziu pina la primul termen pe care-l veti primi
instanta poate sa scrie la sfarsit ca hotarirea este atacabila cu ce vrea ea, nu are importanta ce scrie acolo, important este cum este prevazut de lege, de c.pr.civ.
de multe ori judecatorii scriu gresit, "cu recurs " cind defapt calea de atac legala este apelul sau invers
nu este caz de indreptare eroare materiala, nu priveste dispozitivul, nu aveti obligatia sa urmati calea de atac trecuta de de judecator, ci pe cea legala

atentie insa: nu cumva va incadrati la partea din art.282 cu prejudiciile cauzate prin erori judiciare...? cererile acestea nu se ataca cu apel, ci cu recurs
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
eugen82, utilizator
Multumesc ptr raspuns!
Sunt de acord cu dv...insa judecatorii chiar au voie sa scrie ce vor ei???!!!
Decizia invocata de mine in intrebarea adresata are legatura cu acest subiect?! O pot invoca in fata completului de recurs(caci dosarul este deja la o instanta de recurs) ptr a lamuri instanta ca de fapt trebuie sa judece se judece un apel si nu un recurs?!
In cazul acesta si instanta trebuie sa se schimbe!!! Apelul are complet de 2 jud, iar recursul un complet de 3 jud.

Privitor la intrebarea dv.Este vorba de proprietate intelectuala, nicidecum de prejudicii prin erori judiciare.

dvni2011 a scris:

Cu toate ca inainte de a primi sentinta am declarat apel si am cerut redactarea si comunicarea sentintei, la primirea ei am vazut ca se mentiona RECURS
Am facut cerere de indreptare a erorii materiale si mi-a fost respinsa.
Chiar azi am primit incheierea.Am ramas blocat si am realizat ca sunt sicanat
Ce sa invoc in recursul pe care il am de facut in cele 15 zile de la comunicarea incheierii???


Sublinierile imi apartin.

Nu este nicio sicana.

Solutia de respingere a cererii de indreptare a erorii materiale este corecta. Si aceeasi soarta o va avea si recursul (sau ce-o fi) indreptat impotriva INCHEIERII pronunate pe cererea de indreptare.

De ce? Pentru nu e vorba de o simpla eroare. (cum ar fi aceea in care l-au "botezat" pe reclamant Vasile, desi scria limpede in cerere si alte inscrisuri ca-l cheama Gheorghe).

Calificarea/determinarea caii de atac comporta DISCUTII (bunaoara, chiar dvs. ati avut un dubiu :) si ati provocat o discutie pe acest aspect - dovada ca ...situatia nu-i chiar asa de limpede ca lumina zilei, ca sa o socotim eroare materiala). Iar punerea in discutia partilor a acestei probleme se va face in fata instantei investite cu calea de atac declarata de dvs. impotriva SENTINTEI.

Veti avea sarcina de a convinge instanta investita cu calea de atac formulata de dvs. impotriva SENTINTEI ca este vorba despre un APEL (conform legii) si nu RECURS (conform mentiunii din finalul sentintei). Prerogativa stabilirii conditiilor de exercitare a cailor de atac apartine legiuitorului. Prin mentiunea de la finalul sentintei nu se poate RAPI o cale de atac prevazuta de lege si nici nu se poate DA o cale de atac neprevazuta de lege.

Simplu de spus ...dar (apropo de discutii), sa stiti ca pana acum ...:) nici pe mine nu m-ati convins 100% ca este asa sau altminteri (apel sau recurs).

Bunaoara, cererea aceea de daune este cerere principala sau accesorie unui alt capat de cerere? Va intreb pentru ca solutia data acestora urma (accesorii) este supusa cailor de atac prevazute pentru cererea principala. (iar ideea ca ar mai fi acolo un capat de cerere mi-ati sugerat-o chiar dvs. prin intrebarea legata de decizia 32/2008 - intrebare la care n-am cum sa va raspund concret pentru ca nu reusesc sa ... :) ghicesc in cafeaua de dimineata pretentiile concrete din cererea dvs. de chemare in judecata. Probabil ca o fi vreo legatura de vreme ce v-a dus gandul la acea decizie).
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cine trebuie sa indrepte eroarea materiala si de calcul? desirelia75 desirelia75 judecatoria emite o hotarare in care s-a strecurat o greseala materiala si de calcul.aceasta greseala apare evidentiata corect in raportul de expertiza ... (vezi toată discuția)
Eroare valorica la comunicarea sentintei szabo doinita doina szabo doinita doina in pronuntarea data la un proces la tribunal sa admis actiunea cu 250 lei daune morale si 1000 lei daune materiale., lucru pronuntat in sala la sedinta de ... (vezi toată discuția)
Indreptare eroare materiala Dani12 Dani12 Buna ziua Se considera eroare materială daca instanta spune in decizie: - pârâtul plătește reclamantei suma de x lei Si dupa revine si spune Sa ... (vezi toată discuția)