avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Determinarea caii de atac in functie de art 2821 Cpc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Determinarea caii de atac in functie de art 2821 Cpc

Am si eu o mare nelamurire.
Daca intr-o actiune in care reclamantul a cerut daune peste suma de 100.000 lei, iar tribunalul a apreciat, prin admiterea in parte a cererii, ca cal litigiului este sub limita prevazuta de art.282/1, care este calea de atac? apelul sau recursul?

Cu alte cuvinte, calea de atac se stabileste in functie de valoarea litigiului enuntat in cererea de chemare in judecata sau in functie de cat acorda judecatorul?
Daca eu cer daune de 500.000 lei, iar judecatorul imi admite cererea si imi bacorda 2000 lei, calea de atac este recursul sau apelul(tinand cont de cat am cerut eu si nu cat mi-a acordat instanta?!)
Cu alte cuvinte, daca judecatoarei nu-i place figura mea si imi castig de cauza pentru a 50 parte din cat cer, iar suma acordata este sub 100.000 lei, eu trebuie sa fac recurs ca asa vrea ea, sau am dreptul la apel ptr ca am pretuit obiectul peste 100.000 lei?:(

Acestei situatii ii sunt aplicabile dispozitiile Deciziei 32/2008(Recurs in interesul legii?)

Solicit urgent sfaturi si lamuriri!
Multumesc
Cel mai recent răspuns: dvni2011 , utilizator 17:33, 18 Februarie 2012
Stimata doamna avocat!
Speta se incadreaza in drepturi de autor cu daune de 250.000 euro.
Dupa cum vedeti, suma depaseste 100.000 lei si sunt convins ca urmatoarea cale de atac este APELUL.
Pe mine ma nelamureste altceva.
Faptul ca in incheierea cererii de indreptare a erorii materiale judecatorul a scris ca el imi respinge cererea nu ptr ca in cazul acestei rori nu s-ar fi cuvenit sa fac cerere de indreptare a erorii mat,. ci ptr ca instanta a considerat ca am dreptul la urmatoarea cale de atac(recurs) deoarece mi-a acordat ca daune sub 100.000 lei.
Ori stiu ca exista un recurs in interesul legii mentionat mai sus de mine care a fost admis tocmai ca instantele sa aiba un punct de vedere unitar.
In concluzieȘ doream sa stiu daca calea de atac este in functie de suma ceruta in cererea principala sau in functie de suma admisa de instanta de fond?!
Se pare ca prima varianta este corecta intrucat nicio instanta nu poate lipsi un justitiabil toate caile de atac la care are dreptul.
Nu cred ca trebuie sa conving instanta de recurs ca de fapt aveam dreptul la apel.
Daca este corecta vede si singura, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine trebuie sa indrepte eroarea materiala si de calcul? desirelia75 desirelia75 judecatoria emite o hotarare in care s-a strecurat o greseala materiala si de calcul.aceasta greseala apare evidentiata corect in raportul de expertiza ... (vezi toată discuția)
Eroare valorica la comunicarea sentintei szabo doinita doina szabo doinita doina in pronuntarea data la un proces la tribunal sa admis actiunea cu 250 lei daune morale si 1000 lei daune materiale., lucru pronuntat in sala la sedinta de ... (vezi toată discuția)
Indreptare eroare materiala Dani12 Dani12 Buna ziua Se considera eroare materială daca instanta spune in decizie: - pârâtul plătește reclamantei suma de x lei Si dupa revine si spune Sa ... (vezi toată discuția)