avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cine trebuie sa indrepte eroarea materiala si de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cine trebuie sa indrepte eroarea materiala si de calcul?

judecatoria emite o hotarare in care s-a strecurat o greseala materiala si de calcul.aceasta greseala apare evidentiata corect in raportul de expertiza contabila dar este preluata gresit de instanta,in loc de x euro au fost trecuti x lei.in aceasta hotarare fostul sot era obligat la plata unei sulte in favoarea mea.in urma acestei hotarari am depus apel si recurs,instanta de recurs schimband in parte hot de la fond,fiind eu cea care urma sa dea fostului sot o sulta,dar mentinadu-se greseala respectiva,iar din aceasta cauza eu fiind nevoita sa achit in plus fostului sot 10 000 lei.am cerut indreptarea erorii materiale si de calcul instantei de recurs dar mi-a fost respinsa ca nefondata.mai poate indrepta judecatoria aceasta greseala in conditiile in care hotararea a trecut prin toate fazele procesuale?
Cel mai recent răspuns: desirelia75 , utilizator 10:31, 17 Noiembrie 2012
Puteti incerca sa atacati incheierea prin care v-a fost respinsa cererea de indreptare, desi sincer nu cred ca aveti sanse de reusita. Modificarea sumei ar duce practic la modificarea sentintei, nu la o indreptare a vreunei erori. Acest motiv ar fi trebuie sa fie, de fapt, un capat de cerere al apelului, nu strecurat printre concluziile scrise. Pe de alta parte, unde este dezavantajul dv in aceasta privinta, avand in vedere ca in paritatea euro / leu, euro a fost intotdeauna mai mare? Daca dv in raportul de exeprtiza ati avut de exemplu 1000 euro, iar instanta a preluat 1000 lei in loc de 1000 euro, unde sunteti dezavantajata?
bunurile dobandite in timpul casat au valoare de 220.139,98 lei,fiecare avand o cota de 1/2 adica 110.069,99,acesta fiind calculul cu acea suma in lei.daca se calcula suma in euro bunurile aveau valoare de 241.056,66 lei adica 120.528,33 lei ptr fiecare parte.mie mi-au fost atribuite bunuri in valoare de 213.147,32 lei,iar lui...6992.66 lei(desi corect era euro).si atunci din val gresita a fiecarei parti de 110.069.99 au scazut ce i-au dat lui adica 6992.66 lei si a rezultat o sulta de 103.077,33.daca se calcula la valoarea corecta asa cum a facut transformarea experta contabila adica 6992.66 euro = 27909.34 lei,s-ar fi scazut din val corecta a fiecarei parti adica 120.528,33 lei suma de 27909.34 lei si ar fi rezultat o sulta de 92.618,99 lei.dar daca nu observam nici la sfarsitul apelului si nici la recurs si sa zicem ca am vazut acum aceasta greseala care este evidenta,exista in rap de expertiza contabila inclusiv tranformarea in lei a sumei care reprezenta euro...nu se mai poate face nimic?
Doamna, moneda nationala este leul si este normal ca valoarea bunurilor sa fie stabilita in moneda nationala. Si chiar daca valoarea bunurilor ar fi fost calculata in euro, nu ar fi dus la o valoare mai mare a masei partajabile. Valoarea masei partajabile ar fi fost de x euro echivalentul a 220.139,98 lei, valoare cu care dv ati fost de acord in cadrul procesului.
Apoi, din moment ce cota dva a fost stabilita in lei, instanta nu putea stabili cealalta cota in euro, ci tot in lei. Iar daca lotul dv a fost de 213.147,32 lei, lotul doi nu putea fi de 6992.66 euro = 27909.34 lei, caci ar fi depasit valoarea masei partajabile.
De fapt, dv prin aceasta eroare de calcul pe care o invocati nu faceti decat sa contestati valoarea masei partajabile.
se pare ca nu am fost destul de explicita..de fapt acestea sunt calculele facute de instanta.masa partajabila se compunea din urmatoarele bunuri: o casa,o masina si alte bunuri.casa a fost evaluata de expert la x lei,alte bunuri au fost evaluate de expertul contabil la x lei,iar masina la 6999 euro facand expertul contabil in acelasi timp si transformarea in lei,.adica 27 909,37 lei.deoarece ratele au fost platite in moneda euro la masina ,experta a scrtis si valoarea in euro si valoarea in lei.instanta nu a vazut valoarea in lei ci a vazut doar valoarea in euro..dar pe care a preluat-o in lei..adica 6999 lei in loc de 27 909.37 lei.in urma acestei greseli rezulta ceea ce v-am explicat mai sus.in alta ordine de idei calculul facut de mine este perfect corect ptr ca se bazeaza pe ceea ce a scris expertul in raport,nu din vina mea instanta a preluat o suma in euro trecand-o in lei.pe mine ma intereseaza de fapt cine are obligatia de a face acesata indreptare...oricum eu voi depune instantei de fond aceasta cerere de indreptare dar ma intereseaza si altceva..daca in cazul in care va fi respinsa si aceasta cui si cum trebuie sa ma adresez?daca eu am observat acum aceasta situatie cine trebuie sa o rezol;ve?de ce sa platesc in plus 10 000 lei?din cauza unei instante care a preluat o suma ce era in euro in lei si acum toate calculele se dau peste cap?
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
desirelia75, utilizator
mie nu mi se pare o eroare materiala, juridic vb..
cred ca ar fi trebuit pe calea apelului / recursului sa rezolvati aceasta treaba...si asta pt ca vizeaza marimea diferita a loturilor in conditiile in care cota de participare este egala. Sigur, dispozitiile ( dispozitivul) instantei de fond nu pot fi potrivnice cu raportul de expertiza efectuat in cauza :) Deci...
singura cale..discutabila, ar fi ...in caz de executare, lamurirea intinderii titlului..

Alte discuții în legătură

Eroare materiala ContSters245483 ContSters245483 Buna ziua!In cererea de recurs (in cadrul unui proces de divort-partaj),avocatul meu a mentionat faptul ca masina valora 6000 euro, si nu 6000 lei, asa cum ... (vezi toată discuția)
Eroare materiala dand dand Am o hotarare irevocabila data de o curte de apel privind impartirea mostenirii unei case. Cel cu care m-am judecat a spus ca exista o eroare materiala la ... (vezi toată discuția)
Instanta a omis sa treaca numele mai multor reclamanti in sentinta civila iolanda15 iolanda15 Va rog sa-mi spuneti ce se mai poate face in urmatoarea situatie. Actiunea avand ca obiect -drepturi banesti- a fost promovata de sindicat pentru membrii ... (vezi toată discuția)