avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine imi plateste medicalul? E dreptul meu!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine imi plateste medicalul? E dreptul meu!

Buna seara. Sunt intr-o situatie destul de critica si am nevoie de ajutor de la cineva care chiar se pricepe. Am lucrat la magazinul "1 minute" care este o franciza, aproape 1an jumate. Acum 2 saptamani m-am simtit rau, am fost la dr si am descoperit ca trebuie sa ma operez de hernie de disc. La magazinul unde lucram eram doar eu si cu baiatul antreprenor (era afacerea lui), sa il numim patron. Eu eram vanzatoare iar el era seful meu, cum s-ar zice. Cand a auzit ca trebuie sa ma operez si ca el trebuie sa ramana singur sa isi coordoneze afacerea, a incercat sa reziste singur 3 zile dupa care a zis ca nu mai face fața (ca e epuizat fizic si psihic si ca n-ar mai avea rabdare sa initieze pe altcineva iar de la zero) si si a dat demisia. Iar "1 minute" fiind o franciza a lasat sa o preia altcineva. Momentan magazinul e inchis. Tot ce stiu e ca el si-a dat demisia. Eu luni (16 aprilie 2018) trebuie sa ma operez. Si sunt foarte stresata pentru ca am foarte multe rate la banci. Eu am apucat sa duc foaia de medical la serviciu pana sa imi zica ca isi da el demisia. Intrebarea mea este...ce fac?! Pe data de 15 a fiecarei luni e zi de salariu (pana acum am luat banii in mână). Dr care ma va opera mi-a zis clar ca eu 3 luni am nevoie de repaus, sa stau acasa si daca dr imi spune dupa cele 3 luni ca mai trebuie sa stau inca 1-2-3luni (in functie si de cum ma simt) eu ce fac? Mie cine imi va plati medicalul? De fapt, voi beneficia de el daca el si-a dat demisia acum 1 saptamana? Daca da, cat voi beneficia? Si cum trebuie sa procedez?! Multumesc. Astept un raspuns! O seara frumoasa.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2018
Ella94, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 15:44, 12 Aprilie 2018
patronul nu-si da demisia, el isi inchide afacerea. daca si-a dat demisia nu e el patronul
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…..

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

Pai da, si-a inchis afacerea. Deci eu ce fac cu medicalul?
Concediul medical va fi platit de titularul de franciza dupa regulile contabile stiute, respectiv primele 5 zile de catre angajator (titularul de franciza) iar restul de catre Casa de Sanatate. Iti recomand sa discuti cu colegul demisionar sa-ti indice adresa (telefon,mail...etc) titularului de franciza cu care neaparat trebuie sa iei legatura.
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
viorel55, utilizator
Cum si-a închis afacerea?

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu vrea sa plateasca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca madimadi madimadi buna seara,am si eu cateva intrebari;soacra mea este operata de cancer mamar(i s-a scos sanul),este in medical dar patronul nu vrea sa-i plateasca medicalul(nu ... (vezi toată discuția)
Nu am fost platita in medicale catalinapupaza catalinapupaza buna ziua,va cer un sfat cu privire la urmatoare problema,am lucrat la o societate comerciala timp de 6 ani..in noiembrie 2014 am ramas insarcinata si din ... (vezi toată discuția)
Sunt gravidă Alinadop Alinadop Buna dimineața am si eu o mare problemă de la 1 noiembrie am intrat în concediu prenatal patronul știa de starea mea de sănătate de la început are si ... (vezi toată discuția)