Buna ziua,
Unul dintre membri asociati nu vrea sa semneze Statutul actualizat.
Desi, initial a fost de acord cu modificarile aduse, in speta primire de noi membri, a semnat actele aditionale pentru modificarea Statutului, dar nu vrea sa semneze Statutul actualizat, motivand ca nu este necesara o forma finala a acestuia dandu-mi ca exemplu modificarea contractelor. Am sustinut ca Statutul nu-l putem asocia cu un contract intre parti ci mai degraba cu o societate al carei act constitutiv se actualizeaza rezultand un document nou. Pe parcursul celor 9 ani de functionare am redactat de fiecare data forma actualizata a Statutului pe baza actelor aditionale asa cum prevede HG 855-2008 art 13 " Asociaţia poate accepta noi membri, cu acordul asociaţilor şi cu încheierea unui act adiţional la prezentul statut, prin care noii membri sunt menţionaţi în preambulul statutului."
Intrebare: Cum il conving sa semneze? Ma pot duce la judecatorie sa inregistrez modificarile fara semnatura acestui membru pe Statutul actualizat pentru ca actul aditional l-a semnat. Multumesc.
OG 26 / 2000 nu prevede adoptarea de forma actualizata de Act Constitutiv si Statut. Nu e ca la societatile guvernate de Legea 31 / 1990, unde in consecinta modificarilor adopti forma actualizata de Act Constitutiv. Insa din motive practice este util sa faci la fel si la ONG-uri, adica sa nu adopti pur si simplu doar Act Aditional, ci si forma actualizata a Actului Constitutiv si Statutului, prin consolidarea formei anterioare cu modificarile votate de AG. Insa OG 26 / 2000 nu obliga la asa ceva. Iar HG 855 / 2008 care e norma speciala pentru ADI-uri privede la Art. 32 ca "(1)Prezentul statut poate fi modificat doar prin acte adiţionale semnate de reprezentanţii tuturor asociaţilor, special împuterniciţi în acest scop." dar nu mentioneaza nimic de adoptarea unei forme actualizate. Daca in Statutul ADI-ului nu ati prevazut ca daca se decid modificari de Act Constitutiv si Statut, se adopta forma actualizata a acestora, si nici AG nu a decis asa ceva in aceeasi sedinta in care a votat modificarile, nu vad cum ati putea obliga un membru sa semneze o forma actualizata. Juridic e suficient Actul Aditional, chiar daca e mult mai nepractic decat varianta cu Act Constitutiv actualizat si Statut Actualizat. La urmatoarea sedinta de AG poate vota AG sa se adopte formele actualizate, si atunci acel membru nu se va putea opune, fiind obligat sa respecte decizia AG in acest sens...