avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietati

Buna ziua,am o intrebare va rog. In 1974 un barbat contracteaza un apartament proprietate personala cu plata in rate. in 1979 se casatoreste si sunt impreuna si astazi.Apartamentul este trecut doar pe numele lui,iar cuplul nu are copii.Ce drepturi are sotia ,tinand cont de faptul ca sunt impreuna de 39 de ani casatoriti legitim de 39 de ani. Multumesc anticipat.
Sotia are aceleasi drepturi pe care le-a avut a doua zi dupa incheierea casatoriei, ea mosteneste o cota in functie de mostenitorii sotului cu care vine in concurs:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
De ce la o discutie cu un notar ,sotiei i s-a spus sa dovedeasca ca a participat la plata apartamentului in conditiile in care rata se retinea pe stat de plata si sotii au lucrat mereu( acum sunt pensionari. Va multumesc.
Cred ca numai notarul respectiv va poate raspunde.
Bunul dobandit are calitatea de bun propriu.

Prin urmare, acesta nu va fi cuprins in masa partajabila, in eventualitata unui divort.

El poate fi inclus in comunitatea matrimoniala, daca exista o conventie notariala, in acest sens, adoptandu-se regimul comunitatii conventionale.

Sumele de bani investite la plata ratelor bancare dau nastere unui drept de creanta.

Intre soti, prescriptia nu curge, ci este suspendata.

Prin urmare, dumneavoastra puteti solicita, dupa divort, in termen de 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii, restituirea sumelor de bani avansate cu titlu de rate bancare.

Orice actiunea trebuie demonstrata, prin urmare, trebuie sa probati aportul financiar avut,prin inscrisuri(chitante, ordine de plata, orice alte documente ), martori , si interogatorii.

O varianta ar fi sa includeti bunul in comunitatea matrimoniala, daca sotul isi da acordul, in acest sens.

Acesta poate da o declaratie notariala, prin care recunoaste aportul financiar avut de dumneavoastra.


Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire simsimona simsimona Buna ziua. Bunicul meu a avut 2 casatorii. Bunurile dobandite in prima casatorie au fost vandute catre o nepoata, ramanandu i doar terenul extravilan in ... (vezi toată discuția)
Cote succesiune bunuri proprii jenia60 jenia60 Varul meu a decedat, iar toate bunurile detinute erau primite prin mostenire de la parintii sai. Nu avea copii. Ce cote vom avea la succesiune eu si sotia ... (vezi toată discuția)
Cota parte în succesiunea după părintele recăsătorit Poxila Poxila Buna seara!As vrea sa stiu si eu daca se poate, la ce procent am dreptul in condițiile in care tatăl meu a decedat,iar sotia lui care nu este mama mea el ... (vezi toată discuția)