avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandon familie cu minor, fără venituri financiare. ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandon familie cu minor, fără venituri financiare. Pot face plângere la poliție?

Buna seara, va rog sa ma ajutati, daca puteti, sa stiu daca faptul ca sotul meu care a plecat pe 4 octombrie 2017,spunand ca merge la munca in Anglia,de fapt plecand la o femeie in celalalt capat a-l tarii si lasandu-ne pe mine si fiica noastra de 7 ani fara nici un venit financiar, este motiv de a face o plangere la politie. Mentionez ca pana in februarie cand eu am aflat adevarul de la altcineva el raspundea rar la telefon spunand ca ne iubeste mult si ca din diferite motive(minciuni) amana momentul de a ne trimite bani, stiind ca nu avem nici de mancare. M-am rugat de el in fel si chip sa trimita macar pentru copil sa iau mancare insa el spunea ca trimite, ma trimitea ca Western Union dupa care nu mai raspundea la telefon. Va rog sa imi spuneti daca pe el il poate pedepsi legea in vreun fel pentru ca ne-a tinut in situatia asta atatea luni, pentru ca nici pana in acest moment nu ma ajuta in nici un fel cu cresterea copilului.Eu m-am angajat in februarie, cand am aflat adevarul insa pana atunci am facut datorii de care nu am scapat nici acum!
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna seara,
Incercati o plangere pentru abandon de familie dar sunt sanse mici.
Va trebui sa-l chemati in instanta pentru stabilirea unei pensii de intretinere pentru minora (chiar daca nu sunteti inca divortati) si apou va adresati si executorului judecatoresc si cu plangeri la politie.
De principiu sunteti pe taramul alin 1 lit a, b ale infractiunii de abandon de familie, prevazute si pedepsite de art.378 C.pen.

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

Puteti formula plangere penala, dar din pacate rezultatele se vad foarte tarziu si un astfel de demers legal nu prea va ajuta ca si finalitate.

Ceea ce trebuie sa stiti dvs este ca sotul are - conform legii - obligatia legala sa va intretina atat pe dvs cat si minora (chiar daca la acest moment dvs realizati venituri din munca, insa acestea a sunt insuficiente).

Astfel ca - printr -o actiune in instanta - veti putea obtine obligarea lui la un astfel de sprijin. Aveti la dispozitie dreptul comun pt actiune de divort si celelalte capete accesorii, dar aveti si ordonanta presedintiala - care este o procedura urgenta, se judeca cu celeritate si care este executorie (ceea ce inseamna ca veti putea sa il executati silit rapid in caz ca incontinuare nu isi indeplineste obligatia legala de intretinere).

Mie nu mi se pare abandon, in esenta tatal si-a lasat copilul in grija mamei. Mama este majora si isi putea, cf. legii, intretine copilul.
Totusi, eu nu fac drept penal.
In loc sa va axati pe plangeri, mai bine va axati pe divort si pensie de intretinere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal minorei nu ii acorda pensia de intretinere lunar yzabela yzabela Buna ziua, as dori sa stiu ce pot face in cazul meu .Sunt divortata de doi ani , tatal fetei lucreaza in Italia, el nu respecta legea si anume acordarea ... (vezi toată discuția)
Frauda bancara AndreiGabriel1234 AndreiGabriel1234 Buna ziua,in urma cu doar o saptamana am fost victima unei fraude si de aceea va cer ajutor.Vroiam sa-mi cumpar o masina si am intrat pe mercador unde am si ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie ClaudiuVRB ClaudiuVRB Buna ziua. Se poate considera abandon de familie in acest caz?: Soț, soție divorțați in 1999 copilul ramane cu mama. In 2005 soțul ... (vezi toată discuția)