avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata pensie alimentara

Se Poate cere prin instanta plata pensiei alimentare Pana la majorat si scazuta din sulta Am doi copii cu fostul sot, pensie alimentara de 200 lei de copil , pLatita sporadic cam de2/3 ori pe an. As vrea sa stiu daca pot cere plata retroactiva si pt cati ani in urma , majorarea ei ,plata anticipata pana la majoratul copiilor(14 si 16)si daca suma rezultata se poate scade din sulta care eu treb sa i o achit eu in urma partajului recent incheiat! Mentionez ca el Nu are servici, Nu cred ca v a mai plati pensia dupa ce v a lua banii de la mine si mi ar prinde bine scaderea sumei si cu acest lucru imi pot ajuta copilul autist mai departs ! Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2018
Sophia123, utilizator
Buna ziua,
din punct de vedere omenesc se intelege dorinta dvs. si mi se pare, moral vorbind, ca este justificata.
Dar, din punct de vedere legal, nu puteti face acest lucru.
Sa incerc sa va explic de ce:
In primul rand „pensia alimentara” , asa cum o numiti dvs. (in termeni juridici : pensie de intretinere), este un drept al copilului si o obligatie a parintilor, gestionata de parintele la care s-a stabilit domiciliul minorului.
In al doilea rand: sulta pe care o datorati dvs. catre fostul sot, in urma partajului este o obligatie a dvs.
Dumneavoastra in calitate de reprezentant legal al minorilor, aveti dreptul de a administra bunurile minorilor si nu puteti dispune asupra lor. Pensia de intretinere fiind datorata minorilor, nu puteti dispune asupra acesteia printr-o compensare cu o datorie a dvs.
Acum, in ceea ce priveste refuzul tatalui de a se achita de obligatiile stabilite in sarcina sa, aveti alte parghii legale: formularea unei plangeri penale pentru abandon de familie; punerea in executare silita a hotararii obtinute, pentru recuperarea debitului datorat de acesta pe ultimii 3 ani.
Nu puteti cere plata anticipata a acestui debit, deoarece nu este scadent.
De asemeni, suma de 200 lei stabilita in hotararea initiala s-a raportat la venitul minim pe economie, la momentul pronuntarii hotararii. La acest moment venitul minim pe economie, este mai mare, deci, deja aceasta suma ar trebui majorata.
Nu aveti de unde sa stiti care va fi evolutia in viitor, pana la majoratul minorilor, cu privire la marirea venitului minim pe economie, la care se raporteaza si stabilirea cuantumului obligatiei de intretinere.

Dar, la acest moment, singurul lucru pe care il puteti face, este sa faceti un calcul cu privire la sumele restante pana in prezent si, la momentul platii sultei, il chemati la un executor judecatoresc pentru plata sultei si in acelasi timp, executorul va pune in executare hotararea privind restantele la plata pensiei de intretinere, pana la acel moment, si ii opreste direct din bani suma restanta.
Multumesc de raspuns dna av. Marturisesc ca cunosc destul de bine viitorul in privinta lui,frumos nu e. Stiu ca se poate mari min pe economie in viitor,dar credeti ma ca spre binele celor mici as prefera sa inchid aceasta pagina indifferent daca s ar mari vreo suma de bani in viitor, In hotarare scrie ca tatal ar trebui sa intretina copiii,pe langa cei 200 lei pt amandoi,adica cu orice necesar lor,dar de 9 ani el n are decat drepturi,obligatii deloc,mai ales ca baiatul are nevoie de terapii si scoala cu profesor insotitor.
In privinta plangerilor penale va spun sincer ca nu are nici in rost. Am facut si din 3 in 3 luni el mai pune 200 lei pt amandoi si se da rezolutie ca nu e nici in abandon familiar ca el plateste
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2018
gi-jane2, moderator
art 533
(3) De asemenea, părţile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanţa de tutelă poate hotărî ca întreţinerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreţinere ale celui îndreptăţit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreţinerea, în măsura în care debitorul întreţinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligaţii.

mergeti la un executor judecatoresc, cereti executarea lui silita pt ce are restant, depuneti-i sulta pe cont si ii blocheaza contul, cereti la judecatorie stabilirea platii anticipate pana la majorat pe motiv ca ala nu plateste si macar acum aveti de unde obtine si ii luati apoi din cont .
Multumesc pt raspuns! Trebuie cerut in instanta calcularea pensiei restante sau executorul v a calcula pe baza mandatelor postale trimise in ultimii 3 ani?
dvs calculati si cereti executarea lui pt suma respectiva, depuneti copii dupa mandate si executorul cere incuviintarea executarii pt suma respectiva.

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere. Borza Borza Buna, Dupa divort s-a stabilit domiciliul la unul din parinti (tata) cu stabilirea a 1/4 din salariu. Dupa aceea mama se casatoreste si naste 2 copii. ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minori Lauralina Lauralina Buna seara. As dori sa stiu, ce trebuie sa fac pentru marirea pensiei de intretinere minori. Am divortat in 2012 si de atunci, salariul minim pe economie, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copii augustinandreea augustinandreea Buna ziua.In 2009 fosta sotie a sotului meu a bagat partaj desi era divortata din 2002,in 2011 s-a hotarat sa ii dam o parte din sulta si ne-am indatorat ... (vezi toată discuția)