avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere.

Buna,
Dupa divort s-a stabilit domiciliul la unul din parinti (tata) cu stabilirea a 1/4 din salariu. Dupa aceea mama se casatoreste si naste 2 copii.
Avand in vedere ca mama are 3 copii, unul care se afla la tata si doi care se afla cu ea iar la momentul de fata singurul venit este indemnizatia la ce cuantum se poate reduce pensia de intretinere pe care o plateste pentru copilul incredintat la tata.
Daca ii e mai usor, mamica poate solicita sa contribuie la intretinerea primului copil in natura sau sa ceara reducerea pensiei avand in vedere ca mai are alti doi copii. In bani, pt ca mama nu munceste, se va fixa pensie raportat la salariul minim pe economie, max16.6 % din acesta
La 16.5 % raportat la venitul minim pe economie avand in vedere ca singurul venit este indemnizatia , insa pentru a fi stabilita astfel, este necesara promovarea unei actiuni de reducere pensie intretinere.
Mersi frumos de raspunsuri.
Mama poate solicita reducerea pensiei de intretinere in instanta, urmand sa depuna dovezi in sensul ca mai are inca doi copii in intretinere si venituri foarte reduse.
Art. 409

(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

(4)Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

(5)Urmărirea drepturilor menţionate la alin. (4) se va putea face în limita a 1/2 din cuantumul acestora.

(6)Sumele reţinute potrivit alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 562 şi următoarele.

(7)Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.


Pensia de intretinere va fi raportata la salariul minim pe economia nationala (indemnizatia nu poate fi urmarita pentru niciun fel de datorii).


Alte discuții în legătură

Cota maxima pensie de intretinere ContSters98540 ContSters98540 Buna ziua, Firma la care lucrez a primit, in calitate de tert poprit, de la tribunal o hotarare prin care unui angajat trebuie sa i se retina din salariu ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu magdalenacucu magdalenacucu Buna ziua, Se poate face porire pe salariu fara acceptul salaritului ? Cat este cota maxima de poprire din salariu? (vezi toată discuția)
Cat se poate popriri din salariu? petrans petrans am primit prin executor judecatoresc poprirea unei sume de 69 USD +5500 lei penalizari pentru neplata din 2002 a telefonului mobil.Am inteles ca SC ne facem ... (vezi toată discuția)