avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere.

Buna,
Dupa divort s-a stabilit domiciliul la unul din parinti (tata) cu stabilirea a 1/4 din salariu. Dupa aceea mama se casatoreste si naste 2 copii.
Avand in vedere ca mama are 3 copii, unul care se afla la tata si doi care se afla cu ea iar la momentul de fata singurul venit este indemnizatia la ce cuantum se poate reduce pensia de intretinere pe care o plateste pentru copilul incredintat la tata.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:01, 11 Mai 2012
Din ce scrieti dv. reiese ca 30% e pentru fiecare copil; ori nu ati copiat exact, ori hotararea contine o eroare.
Partea cu pana la 1/2 iar nu o inteleg, poate din cauza ca nu e dispozitivul complet.
15% e echitabil si legal momentan daca nu faceti actiune in instanta.
Colegul?
Buna ziua din nou

ROMANIA
JUDECATORIA GALATI
DOSAR NR........

INCHEIERE
CAMERA DE CONSILIU
SEDINTA DIN 23.02.2007
PRESEDINTE .........
GREFIER .........

La ordine fiind infiintarea din oficiu a popririi pe retributie, precum si alte venituri din munca ale debitorului AL in mainile tertului poprit (locul de munca) si in favoarea creditoarei AVP reprezentand pensie de intretinere pe seama minorilor ALS ns.la 22.09.2002 si AAG ns. la 22.04.1994.
JUDECATORIA
Vazand ca prin sentinta civ nr.... din 23.02.2007 debitorul AL a fost obligat sa plateasca creditoarei AVP la 30% din venitul lunar net realizat de debitor drept pensia de intretinere pe seama minorilor ALS si AAG pana la majoratul minorilor.
Debitorul este angajat la tertul poprit (loc de munca).
Hotararea de mai sus este executorie de drept in baza art.278 pct 3 din codul de pr civ., iar potrivit art.461 din acelasi cod, pt sumele datorate cu titlu de intretinere cand executarea se face asupra salariatului sau asupra altor venituri din munca instanta care a emis titlul executoriu, va dispune din oficiu executarea popririi, fara a mai fi supusa validarii, tertului poprit fiind obligat sa plateasca creditorului suma retinuta.
In temeiul textelor de lege, invocate, instanta urmeaza a dispune poprirea retributiei si altor venituri din munca ale debitorului, de catre tertul poprit, in fata creditoarei, pana la concurenta sumei de -, reprezentand pensie de intretinere restanta pentru perioada 31.08.2006 si apoi, in continuare, cate 30% din venitul net, lunar pana la 22.09.2020 pentru minorul ALS si pana la 22.04.2012 pentru AAG. Retinerilese vor face pana la cota de 1/2 din retributia tarifara lunar neta.
PENTRU ACESTE MOTIVE
DISPUNE:
Poprirea retributiei si a altor venituri din munca ale debitorului AL domiciliat in Galati ............ di dispune ca tertul poprit (locul de munca) sa plateasca creditoarei AVP domiciliata in ......... la familia ....... suma de -, reprezentand pensie de intretinere pentru minorii ALS si AAG restanta pe perioada 31.08.2006 apoi in continuare, cate 30% din venitul net lunar, pana la majoratul minorilor, respectiv pana la data de 22.09.2020 pt ALS si pana la 22.04.2012 pt minorul AAG.
Pentru acoperirea pensiei restante se va retine 1/2 din retributie sau din alte venituri provevind din munca. Cu drept de contestatie in termen de 15% de la plata primei plati facute de tertul poprit debitorului urmarit dupa punerea in executare a popririi.

PRESEDINTE, GREFIER,


Comunicata tertului poprit la 06.03.2007


Asta e hotararea din care am citat ieri. Sincera sa fiu nici eu nu inteleg mare lucru, mai ales cei "cate 30%", sau procentul de 15% specificat spre sfarsit. Daca dvs intelegeti mai mult decat mine si ma puteti ajuta, va multumesc. Sper ca rezolutia pe care o voi da pe referat sa fie corecta si legala.
In momentul in care ati primit poprirea, debitorul avea de achitat, pe langa pensia la zi si o suma restanta pentru perioada 31.08.2006 - 23.02.2007. Din acest motiv, instanta a dispus poprirea de 1/2 din venituri. 30% din venit reprezenta plata la zi, iar diferenta pana la 1/2 din venit reprezenta suma restanta. ''Cate'' nu e refera la 30 % pentru fiecare copil, ci la faptul ca mai intai veti retine 1/2 pana se achita suma datorata pentru perioada 31.08.2006 - 23.02.2007, urmand la apoi sa retineti numai 30 % in loc de 50%.
Procentul specificat spre sfarsit este in mod sigur o greseala, se refera la calea de atac ce nu este calculata in procente ci in zile si corect ar fi fost ''in termen de 15 zile de la plata...''
Din moment ce in hotarare nu este specificat clar procentul datorat fiecarui minor, eu l-as sfatui pe debitor ca faca o cerere de lamurire a dispozitivului hotararii in care sa ceara instantei care a pronuntat aceasta sentinta sa specifice clar cat ii revine fiecaruia.
Da, lamurirea e musai, nu se intelege din hotarare.
Cate ala inseamna cate 30% pe luna, asta e clar acum din economia intregului text, insa devine si mai greu de apreciat cat e pentru fiecare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota maxima pensie de intretinere ContSters98540 ContSters98540 Buna ziua, Firma la care lucrez a primit, in calitate de tert poprit, de la tribunal o hotarare prin care unui angajat trebuie sa i se retina din salariu ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu magdalenacucu magdalenacucu Buna ziua, Se poate face porire pe salariu fara acceptul salaritului ? Cat este cota maxima de poprire din salariu? (vezi toată discuția)
Retineri din salar natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua, am o intrebare... am un angajat cu un venit net de 1559 lei pana acum platea pensie alimentara 25% din venit net dar azi ia mai venit o poprire pe ... (vezi toată discuția)