avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere.

Buna,
Dupa divort s-a stabilit domiciliul la unul din parinti (tata) cu stabilirea a 1/4 din salariu. Dupa aceea mama se casatoreste si naste 2 copii.
Avand in vedere ca mama are 3 copii, unul care se afla la tata si doi care se afla cu ea iar la momentul de fata singurul venit este indemnizatia la ce cuantum se poate reduce pensia de intretinere pe care o plateste pentru copilul incredintat la tata.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:01, 11 Mai 2012
Una e ca nu pot fi urmarite (desi e o discutia daca indemnizatia pentru CRESTEREA COPILULUI intra aici sau nu) si alta e sum ala care se poate stabili contributia mamei.
Personal, consider ca nu se va raporta la minimul pe economie, mama nefiind fara venituri.
Buna ziua, am si eu o speta : un coleg plateste pensie intretinere la 2 copii, respectiv 30% din salariu. Luna aceasta, unul din copii implineste 18 ani si nu urmeaza nici o forma de invatamant...facultate. Ce procent trebuie sa dea copilului care ramane cu pensia? 25% sau impart eu 15 si 15, apoi copilul prin intermediul mamei il da in judecata pentru marire? Va multumesc
Pt un copil, parintele ar trebui sa plateasca 1/4 din salariu. Vedeti intai ce scrie in hotarare, poate sunt defalcate cumva pt fiecare copil in parte, poate exista ceva de care sa va legati. Daca sumele nu sunt lamurite, ca sa nu mai ajunga la judecata, sa ii plateasca 1/4
Nu chiar, pentru un copil MAXIMUL legal este 1/4, asta nu inseamna ca trebuie musai platit maximul.
In plus, asa cum pana la acea data copilului ii ajungea jumatate din suma platita pentru ambii frati, nu vad temei ca, odata cu majoratul fratelui, sa-i fi crescut nevoile brusc.
Nu stiu hotararea, m-ar interesa dispozitivul acela; oricum, se presupune ca nu putem face diferenta si discriminari pe criterii subiective ca varsta etc.

Daca acel copil care face 18 ani nu mai e la scoala (a terminat liceul? profesionala? nu a urmat?), e important de vazut si de ce nu mai e la scoala...

Parerea mea e sa faceti o intelegere cu celalalt parinte, e cel mai firesc si economicos din toate punctele de vedere.
Va multumesc pentru raspunsuri
Dar sa va lamuresc: in fapt, copiii nu mai sunt in tara, sunt plecati de cativa ani in strainatate. Unul din copii este infiat. In hotarare scrie astfel:"(...) cate 30% din venitul net, lunar pana la XXX pt minorul AL si pana la 22.04.2012 pt AG. Retinerile se vor face pana la cota de 1/2 din retributia tarifara lunar neta." Va multumesc anticipat Colegul a facut cerere, iar eu trebuie sa scriu dpdv legal pe ea cat trebuie sa-i retina in continuare, insa nu stiu cat. Eu spuneam sa dau spre contabilitate sa sisteze 15% din venitul net, iar 15% sa trimita mai departe pensie intretinere copil minor

Alte discuții în legătură

Cota maxima pensie de intretinere ContSters98540 ContSters98540 Buna ziua, Firma la care lucrez a primit, in calitate de tert poprit, de la tribunal o hotarare prin care unui angajat trebuie sa i se retina din salariu ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu magdalenacucu magdalenacucu Buna ziua, Se poate face porire pe salariu fara acceptul salaritului ? Cat este cota maxima de poprire din salariu? (vezi toată discuția)
Retineri din salar natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua, am o intrebare... am un angajat cu un venit net de 1559 lei pana acum platea pensie alimentara 25% din venit net dar azi ia mai venit o poprire pe ... (vezi toată discuția)