avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere minori

Buna seara.
As dori sa stiu, ce trebuie sa fac pentru marirea pensiei de intretinere minori.
Am divortat in 2012 si de atunci, salariul minim pe economie, s-a marit de doua ori, insa, fostul sot plateste 400 lei, copiilor.
Am aflat de curand, ca s-a angajat si as vrea sa stiu daca, eu trebuie sa merg la el la serviciu cu hotararea judecatoreasca pentru a i se pune oprire pe salariu, sau va trebui sa il actionez in judecata.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:26, 29 Martie 2017
In hotararea de pensie este trecut, cel mai probabil, 1/3 din salariul minim brut pe economie, respectiv 400lei la acea data. Puteti verifica de cate ori si cu cat a crescut salariul minim brut din 2012 pana acum si sa va faceti calculul sumei care va lipseste. Cu hotararea legalizata si cu acest calcul, mergeti la un executor judecatoresc care va va recupera sumele restante, eventual prin poprirea pe salariul actual. Totodata, prin investigare, executorul judecatoresc va afla si angajatorul actual precum si salariul net.
Daca salariul net este mai mare decat salariul minim brut la zi, va trebui sa faceti o actiune de majorare de pensie, in instanta.
Angajatorul nu are vreo obligatie directa, ci doar prin poprirea impusa de un executor judecatoresc.
În situația în care prin hotărârea judecătorescă pronunțată s-a stabilit o pensie de întreținere în favoarea minorilor în sumă fixă, va trebui să formulati o acțiune pentru majorare pensie de întreținere. În 2012 salariul minim brut era de 700 lei, cel mai probabil că pensia este stabilită în sumă fixă. Dacă pensia de întreținere a fost stabilită în cotă procentuală nu mai este nevoie să formulați acțiune în instanță, fostul soț ar trebui să plătească pensia de întreținere în cota procentuală stabilită de instanță la veniturile nete pe care le realizează. Dacă nu vrea să plătească va trebui să apelați la un executor judecătoresc pentru punerea în executare a hotărârii.
Ultima modificare: Marți, 28 Martie 2017
Olimpiu DRUȚĂ - Cabinet de Avocat, Avocat
Formulați o acțiune de majorare a pensiei de întreținere. Solicitați instanței să facă o adresă la angajator pentru a se comunica salariul.
Da, in hotarare, este specificat faptul ca " obliga paratul la plata in favoarea minorilor a unei pensii se intretinere in cuantum de cate 16,5 ℅ lunar din venitul realizat lunar"
Daca va da 400, e mai mult decat ar plati daca se dovedeste ca are salariul minim pe ec in contract, luati in calcul si aceasta varianta. Acuma, dvs stiti ce lucreaza, pe unde si daca sigur are mai mult in contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În cazul unui divorț amiabil, în carea a fost stabilita pensia ... Turturica Liliana Turturica Liliana În cazul unui divorț amiabil, în carea a fost stabilita pensia alimentare pentru minor, aceasta va rămâne în același cuantum pana la majoratul ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara pentru copil juliaeva juliaeva Buna ziua In urma sentitei din anul 2010 tatal fetitei mele a fost obligat la plata unei pensii de 115 ron in favoarea copilului . La stabilirea acestei ... (vezi toată discuția)
Lamurire hot. jud. ContSters159553 ContSters159553 buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in lamurirea unei hot. jud., pentru ca, spre rusinea mea, nu prea o inteleg si sa obtin o audienta este aproape ... (vezi toată discuția)