avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcularea vechimii si contributiei pt decizia de PAP
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcularea vechimii si contributiei pt decizia de PAP

Am 62 de ani si 2 luni, am lucrat ca ofiter activ 5 ani si 4 luni in MApN, restul activitatii a fost in viata civila, avand peste 35 de ani vechime totala lucrata, Perioada lucrata in conditii speciale poate fi luata in considerare la vechime si contributivitate? In concluzie, pot beneficia de pensie anticipata partiala si de cand? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Hendrix , utilizator 20:53, 21 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum am mai spus-o, unde nu se raspunde incerc sa raspund eu.
Corectorii sa intervina.
Las intiietate rutinatilor.
Cei 5 ani de grupa in condiţii speciale va aduc un stagiu aferente de cotizare de 2 ani si 6 luni.
De asemenea reducerea varestei standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni.
Nu puteti beneficia de pensie militara deoarece nu aveţi un stagiu de cel putin 10 ani lucrati in armata.
Prin urmare cei 5 ani se cumuleaza cu anii lucrati civili si cu grupa speciala totalizati un stagiu de cotizare de 37 de ani si 6 luni.
Conform varstei postata v-ati nascut in februarie 1956.
Pensie limita de varsta in februarie 2021.
Scadem cei 2 ani si 6 luni si in augut 2018 aveti dreptul pentru pensie limită de varsta.
Pensie anticipata partial oricand de-acum incolo.
Diminuarea depinde de data la care depuneti dosarul pentru pensie anticipata partial.
La ora la care discutam veti avea o diminuare de 1,4%, poate chiar 1,2%.
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2018
procesomanul, utilizator
Multumesc foarte mult pentru raspuns! Am depus dosarul de p.a.p la sfarsitul lunii februarie. Astept decizia, dar legea nu spune clar daca cele 45 de zile din lege sunt calendaristice sau lucratoare. Stiti precis in cat timp ar trebui emisa decizia? :)
Legea 263/2010

Art.106

1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.

(4) Decizia casei teritoriale de pensii se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii.

In cele mai multe cazuri aceste termene sunt depasite.
Domnule Mircea Carp, multumesc pentru informare. Mai mult ca sigur, depasirea termenelor nu este penalizata prin lege...
Mai am o intrebare pentru dumneavoastra:
Casa de Pensii Militare poate emite pentru mine o decizie de pensie, pentru perioada lucrata in MApN, 5 ani si 4 luni? Exista vreo prevedere legala privind acordarea de pensie pentru cei care au lucrat in armata mai putin de 10 ani? Multumesc!
Nu doresc(nu pot) sa stapanesc si legislatia pensiilor militare.
Ma multumesc daca as reusi (cat pot) sa o stapanesc pe cea din sistemul public.

Alte discuții în legătură

Pensia militarã pentru ofiþerii în rezervã cristel padurean cristel padurean Am fost elev al ªcolii militare de Ofiţeri activi N.Bălcescu din Sibiu în perioada 1975-1978. Am lucrat în armată în perioada 1978-1993, an în care am ... (vezi toată discuția)
Ce nu se ia in calcul la pensionarea partial anticipata ? turtuc turtuc Buna ziua! Sotul meu este fortat sa se pensioneze partial anticipat.(astea sunt vremurile...) Are 5 ani lucrati gr.I.(ar fi o reducere de 2.5 ani) Se ia in ... (vezi toată discuția)
Pensie civila + pensie militara IstratiEvelina IstratiEvelina Buna ziua, Sunt nascut in luna iunie 1957 si am lucrat 13 ani in conditii speciale (grupa 1) la Sidex, 9 ani si 3 luni in Ministerul de Interne in conditii ... (vezi toată discuția)