avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie civila + pensie militara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie civila + pensie militara

Buna ziua,
Sunt nascut in luna iunie 1957 si am lucrat 13 ani in conditii speciale (grupa 1) la Sidex, 9 ani si 3 luni in Ministerul de Interne in conditii speciale (grupa 1) si aproape 6 ani in conditii normale de munca. Mentionez ca am satisfacut si stagiul militar timp de 1 an si 6 luni.
Va rog sa-mi precizati daca:
-se cumuleaza contributiile la cele doua case de pensii;
-pot beneficia de pensie anticipata ( partiala) si daca da, la ce varsta;
-care este varsta la care pot depune dosarul de pensionare pentru limita de varsta;

De asemenea, va rog sa-mi precizati si ce reprezinta urmatoarele articole din LEGEA nr. 164 din 7 aprilie 2001:
ART. 16
(1) Cadrele militare care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. b) sau c) beneficiaza de pensie de serviciu anticipata sau anticipata partiala astfel:
a) la implinirea varstei de 50 de ani barbatii si 45 de ani femeile, daca si-au desfasurat activitatea in conditii de munca deosebite cel putin 20 de ani efectiv, din care cel putin 10 ani efectiv ca militar;
ART. 17
Vechimea in serviciu care se ia in considerare la stabilirea pensiei este perioada in care o persoana s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
a) a avut calitatea de cadru militar in activitate;
b) a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei institutii militare de invatamant pentru formarea cadrelor militare;
Mi se pare interesanta formularea de mai sus, intrucat reiese faptul ca 9,3 ani (conditii speciale MI) si 1,6 luni ( stagiul militar) duc la minimul de 10 ani pentru care pot beneficia de pensie militara anticipata (varsta: 52 ani; vechime totala in conditii speciale: 22 ani si 3 luni)
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cristy_35 , utilizator 15:12, 26 Mai 2009
Sub rezerva faptului ca nu ati precizat in ce sistem ati lucrat cei 6 ani-conditii normale, incerc sa va dau punctual un raspuns:
1. Contributiile platite in cele doua sisteme nu se cumuleaza, referindu-ma la stagiile realizate in fiecare sistem. Potrivit art. 194 din Legea 19/2000 si cap. B, sectiunea II, art. 2 din Ordinul nr. 340/2001, vechimea realizata in sistemele de pensii neintegrate in sistemul public se are in vedere numai pentru deschiderea dreptului la pensie, urmand sa fie valorificata in sistemul respectiv.

2. Nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala de la MIRA, pentru ca au sistem propriu de contributie; ca sa fie aplicabile dispozitiile art. 16 din Legea nr. 164/2001, trebuia sa lucrati 20 de ani in sistemul lor.
In schimb s-ar putea sa va deschida dreptul la pensie cei din sistemul public; pentru 22 de ani lucrati in grupa I de munca varsta standard se reduce cu 13 ani si ajungem la varsta pe care urmeaza sa o impliniti anul acesta, 52 de ani.

Trebuie, insa, sa aveti stagiul complet de cotizare, de 35 de ani; eu va recomand sa apelati la un lucrator de la o casa de pensii ca sa va faca un calcul.

3. In privinta varstei la care puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta in sistemul public, respectand art. 41 din Legea 19/2000, aceasta este de 65 de ani.

4. Rationamentul dvs. in privinta celor 10 ani stagiu militar este corect.
Dar daca indepliniti conditiile de varsta si stagiu prevazute de art. 16 din Legea nr. 164/2001, de ce nu beneficiati deja de pensie de serviciu din sistemul militar?
Buna ziua,

Am o neclaritate similara referitoare la valorificarea anilor lucrati ca ofiter in sistemul militar.

Am lucrat ca ofiter, in "conditii speciale", 5 ani intr-o unitate militara. Ulterior, am trecut in rezerva si, in prezent lucrez in sistem civil.
Am inteles modul de calcul a perioadei lucrate, la stabilirea pensiei (celor 5 ani li se adauga un spor pentru lucrul in conditii speciale de 6 luni pentru fiecare an lucrat in aceste conditii conform 164/2001)

Intrebarea mea este urmatoarea:
Cum se va valorifica la pensionare aceasta perioada lucrata in conditii speciale in sistemul militar (ma refer ca bani, ca drept de pensie) - voi primi o pensie separata de la MAI, pentru cei 5 ani lucrati, odata cu pensia civila din sistemul public, sau cum se procedeaza efectiv, avand in vedere ca in aceasta perioada de 5 ani, am cotizat la sistemul de asigurari sociale, la casa de pensii a armatei (probabil).

Va multumesc anticipat.
Cristy_34 a scris:

Intrebarea mea este urmatoarea:
Cum se va valorifica la pensionare aceasta perioada lucrata in conditii speciale in sistemul militar (ma refer ca bani, ca drept de pensie) - voi primi o pensie separata de la MAI, pentru cei 5 ani lucrati, odata cu pensia civila din sistemul public, sau cum se procedeaza efectiv, avand in vedere ca in aceasta perioada de 5 ani, am cotizat la sistemul de asigurari sociale, la casa de pensii a armatei (probabil).

Veti solicita si veti primi o adeverinta de la MAI cu perioada lucrata, suma contributiva la fondul lor, conditiile speciale in care ati lucrat.

Aceasta adeverinta o veti depune la casa teritoriala de pensii, care va va deschide drepturile de pensie conform art. 194 din Legea nr. 19/2000 si cap. B, sectiunea II, art. 2 din Ordinul nr. 340/2001.

La stabilirea cuantumului pensiei vor fi avute in vedere contributiile dvs. la sistemul propriu al MAI, deci pensia va fi corespunzator... marita.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pentru raspuns.

Eu am o astfel de adeverinta de la MAI dar ea atesta DOAR perioada lucrata in "conditii speciale", respectiv cei 5 ani, fara nici o referire insa la SUME, puncte realizate in acel sistem de pensii, etc.

M-ar fi interesat sa obtin o hartie similara adeverintei de stagiu de cotizare in sistemul public in care sa fie trecute si sumele la care s-a platit contributia de asigurari sociale, in acel sistem, similar sistemului public de pensii, dar din pacate m-am lovit de chestiuni de regim special, secret militar, etc. (legea 164/2001 nu reglementeaza clar daca, dupa data trecerii in rezerva poti solicita o astfel de adeverinta).
Interesul meu in aceasta chestiune este ca sumele cotizate sa fie luate in calcul la stabilirea dreptului de pensie in sistemul public (cand se va intampla acest lucru) pentru ca s-au platit niste bani acolo, si nu sa fie luata in calcul doar perioada, ca stagiu de cotizare. Ori din acea adeverinta pe care o am deja rezulta doar durata serviciului in "conditii speciale" fara nici o referire la sume.
Mentionez ca ele nu sunt inscrise nici in cartea de munca, si, normal, nu figureaza nici in evidentele Casei de Pensii a municipiului Bucuresti, unde am doar inregistrari pentru munca in viata civila.

Va multumesc totusi pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata nichedanutz76 nichedanutz76 Sunt cadru militar activ, am vârsta de 44 ani împliniţi.În cei 22 ani de când sunt cadru am lucrat în grupa I de muncă. După un calculul meu zic că ... (vezi toată discuția)
Ce se intimpla cu contributia la sistemul public de pensii,dupa iesirea la pensie din sistemul militar. crasmaru costel crasmaru costel rog a ma indruma,eventual articole de legi,in care se prevede ce se intimpla cu contributia la sistemul public de pensii,dupa iesirea la pensie (cu ... (vezi toată discuția)
Legislatie MAESTRO MAESTRO LA PENSIE ANTICIPATÃ PARŢIAL,NU MI SA LUAT ÎN CALCUL NICI LA VECHIME,NICI LA GRUPA II,NICI LA BANI,PERIOADA- STAGIU MILITAR,ªCOALA MILITARÃ,5 ANI ... (vezi toată discuția)