avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme la locul de muncă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme la locul de muncă

La plecare dintr-o societate comercială angajatorul îi obligat să-și achite toate obligațiile față de angajat la încheierea contractului individual de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:01, 14 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul este obligat sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
Ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihna restante din anii anteriori?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se compenseaza in bani la incetarea c.i.m.
Se poate cere încetarea c.i.m la zi sau mai îi nevoie de preaviz?
Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.), fie prin demisie (art.81 C.mun..).

Demisia poate fi cu sau fara preaviz.

Incetarea raportului de munca fara preaviz se poate face in urmatoarele situatii :
- incetarea c.i.m. cu acordul partilor, art.55 lit. b C.mun.In acest caz, efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.

- demisie fara preaviz, art.81 alin.8 C.mun. : (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

- angajatorul renunta total la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun. : Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz Atnerolf Atnerolf Buna ziua, am ai eu o mica problema de rezolvat si nu stiu cum. Doresc sa imi dau demisia deoarece am fost jignita de patroana si ca nu mi se cumpara ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii-lichidarea la zi fara preaviz de 20 zile lucratoare b_mario77 b_mario77 Buna ziua!Lucrez la o firma de productie de 1 an de zile.m-am angajat in 19 ianuarie 2015 pe o perioada determinata de 90 de zile.In luna aprilie am semnat un ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am nevoie de ajutor. cu soțul meu vrem sa ne dam ... AdriDina AdriDina Bună ziua. Am nevoie de ajutor. Cu soțul meu vrem sa ne dam demisia la locul de munca. Cel mai preferabil ar fi cu lichidare la zi, as vrea sa știu dacă ... (vezi toată discuția)