Buna seara.
Nu știu exact unde se încadrează următoarea întrebare, așa ca ma rezum sa relatez faptele, cat pot de obiectiv: ies in seara aceasta cu mama si cu sora mea la cumpăraturi. Mama pensionara, persoana trecută prin destule in viața, om simplu dar care si-a câștigat cinstit traiul, noi fetele la casele noastre, cu servicii inca din facultate, cu copii acasa/“pe drum” :) - ca de-asta mergeam la cumpăraturi in echipa. .Pentru un ochi străin, cred ca putem trece drept oameni obișnuiti. La intrarea intr-unul din magazine, începe sa piuie alarma antifurt de la porți; in secunda doi, o dna care asigura paza magazinului respectiv (nu a mall-ului) ii cere respectuos mamei sa-si deschidă geanta sa o verifice. In acel moment “mi s-a pus pata”.I-am spus mamei ca nu e obligată sa arate conținutul bunurilor sale personale, ca dna nu are dreptul sa o percheziționeze, cu atât mai mult cu cat nici nu trecuserăm de porți si ca dacă vor fi probleme le putem discuta la ieșirea dun magazin (mama, om simplu, mai avea putin si-si înșira obiectele pe acolo, doar sa nu cumva sa planeze suspiciunea pe care agentul de paza, din exces de zel, o insinuase; nu mai zic ca lumea deja se uita la noi de acum); tot timpul petrecut in magazin (vreo 20 min),dna de la paza a stat după noi, fara ca măcar sa disimuleze ca nu eram deja “tințele”/suspecte, deși in magazin mai erau clienți, iar comportamentul adoptat de noi a fost unul obișnuit: caut obiectele de interes, comparat, probat, ales, achitat.La plecare, după ce am achitat deci produsele, am trecut prin aceleasi porți si, evident, iar “piu-piu”. Dna, care atât aștepta, “va rog sa-mi arătați bagajele” (adică geanta si sacoșa cu cumpărăturile pe care casiera o umpluse). Mama, din nou, sa înșire tot, eu i-am spus dnei de la paza ca știe foarte bine ca alarma s-a declanșat si la intrare si ca nu suntem obligate sa-i arătam bagajele. Dna, deja vehementa, “ba nu-i adevărat, aveți obligația sa-mi arătați”. Pana sa o rog sa ma lămurească confirm carei legi trebuie sa ne percheziționăm singure si sa o rog sa-mi arate unde este afișul prin care magazinul își informează clienții privind obligațiile la care se supun trecându-i pragul, mama “rezolvase problema”, doar buzunarele nu le întorsese pe dos. Ideea e ca m-am simțit efective jignita de atitudinea dnei de la paza, am trăit un sentiment neplăcut vis-a-vis de mama pt modul in care a fost tratată, in condițiile in care eram îmbrăcate mai mult decât decent, suntem persoane serioase, de etnie romana (nu vreau sa fac absolut nici o discriminare, ci doar sa subliniez ca prejudecățile de orice fel nu-si aveau locul). Nu vreau sa fac o plângere la conducerea magazinului pt ca probabil dna de la paza ar putea fi sancționată. Dar pe viitor vreau sa ma pot apăra împotriva acestui tip de abuz:spuneti-mi, va rog,eram obligate sa ne arătam bagajul? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns:
Cristina I. , utilizator
15:50, 20 Aprilie 2018