avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un spatiu comercial ...

Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un spatiu comercial este acostata de paznic la iesire si somata sa-i arate continutul bagajului (sau este invitata intr-o camera a spatiului comercial pentru a prezenta acolo continutul bagajului). Am scris persoana si nu client sau cumparator fiindca poate exista situatia in care nu a cumparat nimic - asadar nu a fost client.

Ii arata paznicului continutul bagajului si paznicul constata ca are anumite produse din bagaj pentru care nu poate prezenta dovada platii, aceasta fiind acuzata ca a furat produsele din magazinul respectiv.

Prezint situatia ipotetica in care persoana NU a furat produsele.

In aceasta situatie (si in acest moment), ce drepturi/obligatii au atat persoana cat si paznicul?
Are dreptul persoana acuzata sa ceara dovezi clare in care sa se vada ca a sustras bunuri (stiind ca NU a furat)? Are obligatia paznicul sau paza spatiului comercial sa ii arate dovezi?
Exista legi care protejeaza clientul sau potentialul client in aceasta situatie de abuz?
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a evita aceste situații, persoana trebuie sa citească înainte de a intra în spațiul respectiv care sunt regulile. Daca totusi nu citește, este de bun simt sa presupuna ca nu se intra cu mărfuri cumpărate din alte magazine. De altfel, exista și spatii special destinate păstrării respectivelor produse.

3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dovada este chiar faptul ca are in bagaj produse pentru care nu are dovada ca le-a platit.Persoana prinsa in aceasta situatie trebuie sa prezinte dovezi, nu invers.Sau daca le are din alta parte
sa le lase la intrare.Ce alte dovezi mai vrei cand te-a prins cu mata in sac?
1 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai cum adica a prins-o cu matza-n sac? A prins-o cu niste produse in propriu-i bagaj. Unde e dovada ca a furat produsele respective? Unde e prezumtia de nevinovatie?
De exemplu, o femeie trebuie sa prezinte bon pentru rujul zilnic din poseta? Sau pentru absorbante? Sau pentru oglinjoara? (in caz ca se gasesc spre cumparare in spatiul respectiv).

mitabiciclista a scris:

Dovada este chiar faptul ca are in bagaj produse pentru care nu are dovada ca le-a platit.Persoana prinsa in aceasta situatie trebuie sa prezinte dovezi, nu invers.Sau daca le are din alta parte
sa le lase la intrare.Ce alte dovezi mai vrei cand te-a prins cu mata in sac?

Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2020
cris2d2, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Știu că e de bun simț să îl lași în afara magazinului dar nu toate magazinele au spatii de depozitat bagaje.
Oricum, nu asta e problema, ci situația la care se poate ajunge când e vorba să fii oprit, interogat, percheziționat pe motive false. Clientul știe că nu a furat, paznicii fac abuz și acuză pe false motive că a furat (pentru a crește în ochii șefilor, pentru a obține te miri ce foloase sau doar fiindcă au o dorință sadică să procedeze așa).

Un client acuzat trebuie să-și dovedească vinovăția sau nevinovăția înaintea celor care îl acuza? Adică, nu acuzatorii trebuie să-i dovedească că a furat? Aici nu merge pe vorbe ci pe fapte.
Clientul CINSTIT dar aiurit (nu e o crimă să fii aiurit și să întri cu cumpărături) ar trebui să ceară ajutorul poliției în acest caz, fiindcă este hărțuit.

După părerea dvs, în ce bagaj personal ar introduce un hoț mai ușor produsele? În poșeta de pe umăr sau in rucsacul de pe spate? M-am lovit de multe ori de paznici de supermarket obtuzi, care îmi atrăgeau atenția să sigilez rucsacul din spate, in timp ce doamne cu ditamai poșetele treceau nestingherite.

Cosanzeana9 a scris:

cris2d2: Una e poșeta unde pot fi obiecte din care s-a consumat deja o parte și alta e bagajul...
Oricum, de bun simț dar și obligatoriu e să-ți lași bagajul în spațiul special de la intrare că să eviți situațiile de genul celei prezentate mai sus.

Alte discuții în legătură

Intr-un supermarket mi-au fost retinute cumparaturile facute in alt magazin (pentru ca nu aveam bonul la mine) ContSters350169 ContSters350169 Buna ziua, Doresc sa va intreb ce as putea face in cazul in care mi-au retinut cumparaturile intr-un supermarket, cumparaturi pe care le facusem intr-un ... (vezi toată discuția)
Verificare rucsac mihaipescar mihaipescar Buna ziua! Vad ca in anumite supermarket-uri din Romania exista o practica care nu mi se pare a fi cu totul legala. Sa zicem ca intri in supermarket, ... (vezi toată discuția)
Au voie agentii de paza si protectie la perchezitie corporala? olteanudaniela olteanudaniela Buna ziua am cateva intrebari care as dori,daca se poate sa imi raspundeti.Locuiesc vis-a-vis de unul dintre lanturile de supermarketur Kaufland, vizitez ... (vezi toată discuția)