avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un spatiu comercial ...

Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un spatiu comercial este acostata de paznic la iesire si somata sa-i arate continutul bagajului (sau este invitata intr-o camera a spatiului comercial pentru a prezenta acolo continutul bagajului). Am scris persoana si nu client sau cumparator fiindca poate exista situatia in care nu a cumparat nimic - asadar nu a fost client.

Ii arata paznicului continutul bagajului si paznicul constata ca are anumite produse din bagaj pentru care nu poate prezenta dovada platii, aceasta fiind acuzata ca a furat produsele din magazinul respectiv.

Prezint situatia ipotetica in care persoana NU a furat produsele.

In aceasta situatie (si in acest moment), ce drepturi/obligatii au atat persoana cat si paznicul?
Are dreptul persoana acuzata sa ceara dovezi clare in care sa se vada ca a sustras bunuri (stiind ca NU a furat)? Are obligatia paznicul sau paza spatiului comercial sa ii arate dovezi?
Exista legi care protejeaza clientul sau potentialul client in aceasta situatie de abuz?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util


cris2d2 a scris:



Încă o dată întreb: în România există legiferată prezumția de nevinovăție? Există. Se aplică?


Aici nu este vorba de „prezumția de nevinovăție”, aici nu s-a ajuns la condamnare, aici este vorba de „punerea sub acuzare”. Clar? Ai fost găsit, asupra ta, la ieșirea dintr-un magazin, cu produse ce par a fi fost sustrase și neplătite. Proprietarul te suspectează că le-ai furat, cheamă poliția care, în final, eventual, decide să-ți întocmească dosar penal. O să ajungi la un procuror care, poate, dispune începerea urmăririi penale. În acest caz ajungi în instanță. Până acum, nota bene, beneficiezi de prezumția de vinovăție, dar nu de imunitate! Dacă judecătorul te găsește vinovat, abia acum ești condamnat. Deci nu confunda prezumția de nevinovăție cu imunitatea, impunitatea, etc.
Cât privește cazul în speță, îți recomand să vezi filmul „Moonlighting”, să vezi genul de șmecherii cu justificarea unor lucruri furate, pe baza unui bon de lucruri plătite.

[ link extern ] )

Nu mai lua apărarea hoților, că e plină lumea de ei.
@padurea verde Sper sa va ajunga postarea la cat mai multi agenti! Si mai bine ar fi daca v-ar urma sfatul!
Stiti cati agenti ai aceluiasi magazin intra in spatiul de cumparaturi si apoi ies pe la case sau pe la intrare si nimeni nu-i controleaza? Da eu am ,, FURAT ,, 1 kg de zahar pe care agentul trebuie să-l justifice pe care l-a luat el când a intrat în acel spațiu. Dar totuși este de lăudat idea că achit produsele în valoare de 300-400 lei și FUR o ciocolată de 2 lei
eu cred ca sunt cazuri si cazuri... am intrat de multe ori cu o sticla de apa de jumatate de l in magazin, de multe ori am declarat la intrare, de multe ori, am uitat. Cand am avut-o in traista nu m-a intrebat nimeni de ea, iar o data cand am avut-o in mana, a trebuit sa o platesc , mi-am asumat greseala.
Colega mea a intrat o data cu mine si in rucsacul ei a avut cate ceva pt pachet, produse cu ambalaj care se gasesc in orice magazin. Abia cand am iesit din magazin si-a dat seama. Nu a oprit-o nimeni, dar daca se intampla si nu era lasata sa iasa, sigur ca in final, daca nu voia sa le plateasca de 2 ori, am fi chemat paza sa verifice pe camere.
deci uneori, mata din sac nu e furata, uneori, da...
Am ajuns pe acest forum cautamd situatii similare cu a mea de astazi.
In Lidl, Targoviste mai exact, am fscut cumparaturi. Aveam la mine 2 sacose mari, de rafie, una marca lidl, una mega-image; deci, am intrat cu amvele sacose puse in cosul de cumparaturi.
Am facut cumparaturi de vreo 250 de lei (vreo 15-20 de produse).
La casa mi-am aranjat sacosele in cos asa incat sa pun produsele direct in plase, sa nu mai stau ulterior.
Casierita imi zice ca trebuie sa se uite in plase sa vada daca mai e ceva. Am ramas mut in momentul ala, efectiv am avut un blackout si am lasat-o. In timp ce puneam produsele mi-am revenit si am realizat absurdul si abuzul si i-am spus ca vreau sa fac o plangere. A chemat o sefa de magazin, m-am ciondanit un pic cu ea, pt simplul fapt ca daca as putea avea ceva in plasa, la fel de bine as putea avea si in geaca!
Am plecat si oeste vreo 45 de minute am revenit. Cu aceleasi sacose goale, cu carucior. Stii ce am cumparat? O banana. Doar o banana. Am aranjat plasele la fel ca inainte, deachise larg dar fara sa se vada in ele, si am pus banana pe banda. Si in timpul asta si filmam. La aceeasi casa. M-a intrebat sa se uite ce am in plase, i-am spus ca nu ii dau voie. La iesire ma opreste paznicul xare imi xere sa se uite in sacose. Esre evident raspunsul meu. A chemar sefa mare de magazin. La fel i-am spus si ei: nu dau voie nimanui sa se uite, in afara de politie. Am rugat-o sa cheme politia. Desigur ca nu a chemat.
Eu chiar voiam sa cheme politia pt ca aveam de gand sa le fac plangere pt hartuire si sechestrare. Nu stau sa iti explic ce sunt notiunile astea.
Dupa vreo 10..15 min de parlamentari, evident ca nu i-am aratat ce am in plase. Nu au decat sa verifice pe camere. Cica dureaza.. Ca trebuie tehnic ca bla bla bla. Nu e problema mea.
Ideea este una singura: cine e un pic citit isi cunoaste drepturile si si le apara.
Cine nu, o baga pe aia cu hotii.
Ultima modificare: Luni, 5 Aprilie 2021
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intr-un supermarket mi-au fost retinute cumparaturile facute in alt magazin (pentru ca nu aveam bonul la mine) ContSters350169 ContSters350169 Buna ziua, Doresc sa va intreb ce as putea face in cazul in care mi-au retinut cumparaturile intr-un supermarket, cumparaturi pe care le facusem intr-un ... (vezi toată discuția)
Verificare rucsac mihaipescar mihaipescar Buna ziua! Vad ca in anumite supermarket-uri din Romania exista o practica care nu mi se pare a fi cu totul legala. Sa zicem ca intri in supermarket, ... (vezi toată discuția)
Au voie agentii de paza si protectie la perchezitie corporala? olteanudaniela olteanudaniela Buna ziua am cateva intrebari care as dori,daca se poate sa imi raspundeti.Locuiesc vis-a-vis de unul dintre lanturile de supermarketur Kaufland, vizitez ... (vezi toată discuția)