avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

handicap

Buna seara
Perioada cand cineva a primit indemnizatie de handicap se considera vechime in munca? Se ia in calcul la stabilirea pensiei de invaliditate sau pentru limita de varsta?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:53, 28 Octombrie 2009
Indemnizatia de handicap nu se ia in calcul la stabilirea pensiei de invaliditate sau limita de varsta. La acordarea acesor pensii, cuantumul se stabileste in functie de veniturile salariale sau contracte de asigurare in sistemul de pensii. Exista ca exceptii si situatii asimilate (cu un punctaj mai mic) dar intre acestea nu se gaseste indemnizatia de handicap.
Buna ziua,
M-am referit la perioada de timp daca se aduna la stagiul de cotizare,nu la aspectul financiar. Concret, am nevoie de cateva luni in care nu am lucrat dar am avut certificat de handicap.Dupa aceea m-am angajat si lucrez si in prezent. Deci din august 2006 cand am avut certificat de handicap fara sa lucrez si pana in iunie 2007 cand m-am angajat se ia in calcul ca si vechime ?Mentionez ca din iunie 2007 si pana in prezent lucrez cu CM, norma intreaga si am certificat de handicap accentuat.
Multumesc
Perioada in care ati beneficiat de indemnizatie de handicap nu este perioada asimilata stagiului de cotizare si nu va fi avuta in vedere la stabilirea drepturilor de pensie.
Prin art. 13 din Legea nr. 448/2006 este reglementata o singura exceptie de la aceasta regula si se refera la persoanele care au in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Situatia mentionata de catre dvs nu constitue perioada de vechime pentru a fi avuta in vederea calcularii drepturilor aferente pensiei
Perioada expres mentionata de catre dvs august 2006-iunie 2007 chiar daca ati beneficiat de certificat de handicapat dar in fapt nu ati prestat activitate ,nu poate fi apreciata ca si vechime la calculul perioadelor in baza carora sunt stabilite drepturile financiare de pensie.
Perioada din iunie 2007 pana in prezent indiferent de certificatul de handicap constituie vechime.
Ca si detinator de certificat de handicapat ,beneficiati de facilitatea legala de a solicita iesirea la pensie in conditii speciale fata de conditiile standard ,respectiv mai devreme .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru perioada concediului de crestere a copilului ccc voi eneficia de contrbutia la fondurile de pensii public si privat? irimih irimih Buna ziua. In perioadele august 2007-august 2010 si august 2012-februarie 2015 am beneficiat de concediu pentru cresterea copilului si implicit si de ... (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate si vechimea ENGFULL ENGFULL perioada cat o persoana s-a aflat in pensie medicala ( de invaliditate ) se calculeaza ca vechime in munca ? la pensionarea pt limita de varsta se ia in ... (vezi toată discuția)
Perioada de somaj se considera vechime pentru pensia partial anticipata florina123123 florina123123 Buna ziua! In perioada iunie 2011-august 2012 am fost in somaj, Aceasta perioada se ia in calcul pentru calculul vechimii necesare pensionarii partial ... (vezi toată discuția)