avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Repartizare profit net.
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Repartizare profit net.

In anul 2015, din profitul net realizat la sfarsitul anului, am repartizat la surse proprii de finantare, suma de 400.000 lei. Pot sa revin in anul 2018 si sa repartizez suma de 400.000 lei la dividende cuvenite asociatilor, la cererea acestora? Daca raspunsul este NU, va rog frumos sa-mi spuneti care este prevederea legala (se pare ca este un ordin al ministrului finantelor al carui numar nu il cunosc). Multumesc! Cu stima, Marin Boldeanu.
Cel mai recent răspuns: Cabinet Expert Contabil , Contabil 20:55, 19 Aprilie 2018
Va referiti la alte rezerve(pentru surse de finantare) ? Daca da, conform OMFP 1802/2014,art 419 ,alin(5) constituirea este facultativa.  Daca stabiliti prin AGA schimbarea destinatiei eu cred ca se poate.
'' 4.13.4. Rezerve legale şi alte rezerve
    419.  ‐  (1) Contabilitatea rezervelor se  ține pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve
statutare sau contractuale şi alte rezerve.
    (2) Rezervele legale se constituie anual din profitul entității, în cotele  şi limitele prevăzute de
lege, şi din alte surse prevăzute de lege.
    (3) Rezervele legale pot fi utilizate numai în condițiile prevăzute de lege.
    (4) Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net al entității, conform
prevederilor din actul constitutiv al acesteia.
    (5) Alte rezerve neprevăzute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau în alte scopuri, potrivit hotărârii adunării generale a acționarilor sau asociaților, cu respectarea prevederilor legale.''
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2018
Cabinet Expert Contabil, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire provizioane si rezerve Silvanaj Silvanaj Buna ziua! Daca puteti, va rog, sa imi spuneti Care este diferenţa între provizioane şi rezerve din punct de vedere al modului de constituire (vezi toată discuția)
Rezerve legale la ong martady martady Buna seara va rog sa-mi spuneti daca o asociatie nonprofit este obligata sa constituie reserve legale asemenea unei societati ec va multumesc (vezi toată discuția)
Contul 1068 alte rezerve Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o sc cu cativa anii in urma a trecut in contul 1068 profitul nedistribuit. cum poate retrage acesti banii, fiind unic asociat? (vezi toată discuția)