avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Regimul armelor si munitiilor si nu numai.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Regimul armelor si munitiilor si nu numai.

Buna seara! Ma confrunt cu o situatie mai delicata, vreau sa formulez o plangere penala si nu stiu cum sa fac sa fie cat mai cuprinzatoare.
Situatia este urmatoarea:
in urma cu doua zile ma aflam intr-o comuna, care are in cuprinsul ei si o padure, in care avea loc o vanatoare (nu stiu daca este sezon sau nu). Dupa ce au terminat vanatoarea, intorcandu-se cu masinile, vanatorii au oprit in dreptul unei case, au scos pusca pe geam si au impuscat cativa caini care se aflau langa gardul casei, si apartineau proprietarilor acelei case. Terenul pe care se aflau cainii era, de asemenea, considerat ca apartinand casei respective. Cainii au murit, dar, pe langa acest aspect, proprietarii erau in curte, la distanta mica de ei, iar pe strada mai erau cel putin doua persoane. Dupa cum spuneam, totul se petrecea pe strada, fiind case in jur.
As vrea sa formulez o plangere penala in care sa fac referire si la legea privind protectia animalelor, si la regimul armelor si munitiilor, si la faptul ca arma a fost folosita cu oameni in jur, punandu-i pe acestia in pericol.
Va rog mult sa ma ajutati.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 15:19, 29 Decembrie 2009
Ati procedat bine , cu exceptia faptului ca nu ati cerut nr. de inregistrare. In mod normal, ei ar fi trebuit sa va dea numarul, fara a-l solicita dvs. De aici se poate deduce lipsa de incomptenta si poate reaua credinta. Si eu ma intreb de ce , ei , care sunt oameni ai legii, nu considera ca orice elge trebuie respectata , chiar daca se refera la animale. Ar fi bine sa va mai interesati de soarta sesizarii dvs. Nu imi dau seama daca inca mai puteti solicita nr. de inregistrare. :)
sigur voi urmari ..multumesc si daca nu plictisesc voi mai posta diverse situatii..poate vom reusi sa implementam..se spune asa oare...legea 9 ..aaa o rugaminte cum ii putem grabi cu o politie a animalelor intrucat capete de pod exista dar se klasa pe tanjala exista in sect 2 sigur dar greu cu dovezile si miscare greoaie si numai in sect respectiv
Sper sa gasiti aici ceea ce aveti nevoie sa stiti , in caz ca veti mai fi martorul unor astfel de incidente.

[ link extern ]

Deocamdata, legea 9/2008 si Normele de aplicare ale acesteia, asigura cadrul legal de combatere a "relelor tratamente" si "cruzimilor asupra animalelor". Nu exista inca un serviciu de acest gen asigurat de "politisti ai animalelor" imbracati in uniforme, care sa mearga acasa la oameni si sa-i aresteze daca sunt dovezi de chinuire a animalelor. In Romania legea invita pe fiecare cetatean sa depuna o cerere la DSV si una la politia pe raza careia s-a desfasurat fapta, lunadu-se nr de inregistrare, astfel incat intr-o luna de la data depunerii cererii, un medic si un politist vor investiga cazul si vor trimite raspuns cetatateanului acasa. Maximum de pedeapsa este inchisoare 3 ani

Si un model de sesizare:

omnul Director/Comandant

Subsemnatul....... domiciliat in....., identificat prin CI serie...nr...., va aduc la cunostinta ca in data de.....s-a petrecut urmatorul fapt: persoana....a facut........Acest lucru se incadreaza la art...(se indica "rele tratamente"/"cruzimi impotriva animalelor", dupa caz) din legea de protectie a animalelor 205/2004 modificata si completata de legea 9/2008.
Aceasta fapta se pedepseste conform acestei legi la art.....cu amenda/inchisoare, dupa caz).
Martorii la acest incident sunt persoanele......., tel.....
Va rog sa luati masurile care se impun, de urgenta.

Va atasez la reclamatie si legea de protectie a animalelor, subliniata la articolele unde s-ar incadra fapta.

Nume, semnatura, e-mail, telefon, data
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Multumesc pentru raspuns, am intreprins cateva actiuni in privinta situatiei cu vanatorii...majoritatea cu ramas in van.
Voi da sfatul asta tuturor celor dispusi sa faca ceva in ceea ce priveste protectia animalelor...pentru ca a iti pasa de animale nu e atat o chestiune de slabiciune sau o "copilarie", cum multi considera, ci o chestiune de civilizatie. Cred asta profund.
Sfatul meu este urmatorul: de cate ori va confruntati cu o situatie de abuz impotriva animalelor, adresati-va presei. Trimiteti un articol la ziar sau sunati redactia chiar in momentul in care asistati la scena, unii trimit echipe pe teren.
Eu am scris un articol pentru un cotidian popular din localitate, si la cateva zile dupa asta, autoritatile din localitatea respectiva s-au sesizat din oficiu si au mers la fata locului sa faca cercetari.
Denunt am facut, am sugerat inclusiv proprietarilor cainilor sa faca plangere, dar ei se temeau de vanatori si au renuntat. Spuneau ca ii cunosteau direct pe acestia si au fost amenintati. De asemenea, politia locala se cunostea cu vanatorii si in urma denuntului nu au fost intreprinse masuri, dar odata totul facut public prin presa, ei au fost obligati sa actioneze.
Ma bucur ca am primit raspunsuri numeroase la tema abordata, propun sa pastram legatura permanent cu privire la asemenea situatii.
Am mai asistat la o situatie similara, in care cativa vecini de bloc incercau sa ucida doi caini, care vietuiau in preajma blocului. Ma temeam de vecinii respectiv, pentru ca eu eram una singura si ei erau trei si aveau bate mari si bolovani in maini, deci nu am mers direct la ei sa le cer sa renunte la intentii, ci am incercat sa conving alti vecini sa mi se alature. Acestia au inceput sa ma ameninte, se enervasera, spuneau ca sunt doar niste "javre nenorocite" care fac galagie in jurul blocului, si cineva trebuie sa scape de ele, asa ca am sunat la 112. Acolo a raspuns o doamna care mi-a ras in nas. "Doamna, dar credeti ca pentru fleacuri din-astea ne miscam noi? Veniti-va in fire!" Asta a fost raspunsul. In final, am gasit un vecin care m-a ajutat si i-a alungat pe cei 3, dar m-a socat si scarbit reactia doamnei de la 112, care ar trebui sa dea curs oricarei solicitari, nu sa isi dea cu parerea...Ce e de facut in astfel de situatii?
Buna ziua. Foarte inteligent demersul dvs. de a va adresa presei. Nrocul nostru ca ei mai sunt interesati de subiecte de senzatie insa, intr-un fel , presa isi aduce aportul la rezolvarea multor situatii ce par fara iesire.
Deasemenea , nu ar trebui sa ne lasam intimidiati de amenintari ci sa cautam dreptatea , iar operatoarea de la 112 care v-a ras in nsa, ar fi trebuit reclamata . Sa speram ca oamenii vor intelege cat de curand ca exista legislatie care protejeaza si alte vietuitoare, ca nu suntem singuri pe pamant si ca suntem de responsabili de soarta acestor animalute , intr-un fel, noi toti. Cu cat vor fi mai multi pedepsiti pentru actele de cruzime fata de animale, cu atat pedepsele, prin rolul lor exemplificativ, vor reduce numarul acestor acte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impuscare caine in oras MITULINA MITULINA As dori sa stiu daca un detinator de arma de vanatoare are voie sa impuste un caine in oras, pe stada, in plina zi? Sincer eu cred ca nu... Ce se poate face ... (vezi toată discuția)
Câine împușcat de indivizi aflați la braconaj, care încearcă să-și mușamalizeze faptele. căror organe mă pot adresa ca să nu rămână nepedepsiți? CristianaMarinela CristianaMarinela Buna seara! In data de 30.12.2017 cainele meu, rasa Ogar englez s-a speriat din cauza petardelor care s-au dat pe strada pe care locuiesc si a plecat de acasa ... (vezi toată discuția)
Confiscare speciala ovidiu6 ovidiu6 daca sa dat solutie la un caz de suspiciune de branconaj- neinceperea urmaririi penale este valabila confiscarea speciala a armelor(sa facut si expertiza ... (vezi toată discuția)