buna ziua.acum trei luni si jumatate sotia a avut un accident de munca la servici la schimbul trei si nu la declarat ca sa nu piarda locul de munca.Ulterior i sa promis o prima de care nu a mai beneficiat.Accidentul a avut loc la ora 24 cand s-au retezat niste suruburi de la o presa si s a desprins o placa care ia strivit si i a fracturat un deget.A stat in medical 60 de zile dupa care a inceput muca nemaiputand lua concediu medical.astazi dupa trei luni si jumatate au venit cei de la itm arges in urma unei reclamatii sa ii ia declaratie sotiei. .nu stim cine a facut reclamatia.Mentionez ca degetul nu i sa vindecat si lucreza pansata si cu dureri.Declaratia i sa luat in fata conducerii,nu inteleg de ce nu au intrebat o pe sotie fara sa fie pusa de fata cu toti din conducere.Cei de la itm se intorc marti gasind si alte nereguli.MAI AVEM SANSA DE A RECUPERA DIN CHELTUIELI RECUNOSCAND ACCIDENTUL SI SA ISI PASTREZE LOCUL DE MUNCA?Dupa plecarea celor de la itm conducerea a intrbat sotia daca nu cumva am facut noi plangere si ca o sa faca tot posibilul ca sa afle marti cand se intorc cei de la itm cine i a reclamat.Au tupeul sa faca amenintari.
Amenintarile angajatorului sunt lipsite de importanta.
Nu era nevoie sa faca sotia reclamatie la ITM, comunicarea evenimentului produs se poate face de catre spitalul care a acordat primul ajutor, chiar de catre emitentul concediului medical de pana la 60 de zile, in special daca pe concediul medical a fost trecut cod de accident de munca.
Sotia trebuia sa declare in fata inspectorilor ITM exact cum s-a produs evenimentul respectiv.
Angajatorul va primi dispozitie de la ITM sa cerceteze evenimentul si daca dosarul va fi avizat ca AM, atunci angajatorul inregistreaza AM si completeaza FIAM.
Sotia trebuie sa primeasca de la angajator cate un exemplar din PV de cercetare AM si din FIAM. In baza acestor documente, puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei in special daca sotia va fi concediata. In instanta puteti cere daune materiale si/ sau daune morale de la firma in conditiile in care responsabilitatea producerii evenimentului revine in totalitate firmei.
Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP mentioneaza drepturile de care beneficiaza victimele,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prestatiile si serviciile se platesc prin grija angajatorului, din Fondul unic national constitutit din contributiile lunare, obligatorii, ale tuturor firmelor, in conditiile legii, ca procent din fondul total de salarii. Fondul este gestionat de catre casa judeteana de pensii.
Procedura de cercetare a AM este deja demarata de catre ITM.
Nu am inteles la ce anume renuntati ?!
Chiar daca ati declarat ca evenimentul nu s-a produs la locul de munca, prin alte declaratii si/ sau documente existente la angajator se poate determina ca ati dezinformat inspectorul de munca si puteti fi amendati contraventional.
Accident
Trifan costel
Buna am avut un accident la munca miam tăiat un deget si al doilea strivit unu care a fost strivit sa vindecat cam70 la sută iar cel tăiat și strivit ... (vezi toată discuția)