avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Investire cu titlu executoriu a unei sentinte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Investire cu titlu executoriu a unei sentinte irevocabile

In urma sentintei la recurs , declarate irevocabila, am de platit o sulta. Am banii si as dori sa aflu pasii care trebuie urmati pentru a achita sulta astfel incat sa nu fiu executat silit si sa mai platesc si executorul angajat de cealalta parte in proces.Cum pot evita ca cealata parte sa vina cu executor in conditiile in care dialogul cu ea este exclus?Care este porocedura cea mai putin costisitoare: cu executor angajat de mine sau la notar cu martori ?Cheltuielile de judecata datorate de parata se pot scadea din sulta?
Exista un termen limita de la data primirii sentintei in care poate sa vina ea cu executorul?
Nu cumva cel care investeste primul sentinta cu titlu executoriu poate angaja executorul?Pe sentinta nu figureaza un termen de punere in aplicare!
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: coldman , utilizator 20:08, 30 Octombrie 2009
Termenul curge de la pronuntare, dar puteti merge la notar pentru a finaliza incheierea tranzactiei. Dvs. nu ati citit sentinta data de catre instanta de recurs? s-au cerut sau nu cheltuieli de judeacata in proces?
Daca aveti de recuperat cheltuieli de judecata trebuie sa investiti sentinta(le) sau decizia cu formula executorie.De regula dupa redactarea deciziei(in recurs) dosarul pleca la instanta de unde s-a format(practica de casare-se numeste).Acolo puteti face legalizarile.Daca va intelegeti cu partea, puteti merge la notar.Daca nu mergeti la executor.
In cazul in care nu ati primit nici o notificare de la un executor, datorati numai la ce ati fost obligat prin sentinta.
Instanta trebuia se se pronunte asupra compensarii sultei cu cheltuielile de judecata, altfel compensarea nu opereaza in baza unui titlu, ea poate sa opereze neoficial in sensul ca va veti intelegeti verbal la semnarea actelor cu paratul, OFICIAL dvs ii datorati sulta iar el va datoreaza cheltuieli de judecata (din ce ati explicat dvs.).
Dupa cele expuse de dvs. aici va sugerez sa mergeti la un executor cu sentinta si decizia, sa consemnati suma ce o datorati cu titlu de sulta pe numele paratului, iar executorul il va notifica sa sa ridice bani.
Acestea sunt niste sfaturi generale, pentru a afla pasii completi aplicabili spetei dvs va sfatuiesc sa consultati un avocat, sau sa va consultati cu executorul cand veti merge la el.
Multumesc, as putea angaja un executor din localitatea in care am mutatie de flotant?Mai trebuie sa investesc cu titlu executoriu sentinta daca fac plata sultei de buna credinta?
Pentru ca ea sa primeasca notificarea de la executor, pentru mai multa siguranta nu ar trebui sa i-o inmanez personal cu martori?
Ea este obligata sa se deplaseze sa primeasca sulta in localitatea in care am domiciliul flotant?Sau trebuie sa merg cu executorul in localitatea in care se afla obiectul litigiului?
Scopul pentru care mergeti la executor dvs. e sa va demonstrati buna credinta de a executa obligatia ce va revine conform sentintei si sa evitati sa fiti dvs executat primul de catre doamna, in cazul in care ati spus ca dialogul cu ea este exclus.
Nu trebuie sa duceti dvs notificarea cu martori, executorul o va trimite, ii va da un nr de inregistrare, se va intocmi proces verbal de comunicare, nu va bateti capul cu asta deoarece sunt chestiuni procedurale ce tin de profesia de executor.
Executorul da, trebuie sa fie de pe raza judecatoriei in a carei circumscriptie se afla localitatea in care se alfa bunul ce trebuie executat.

Alte discuții în legătură

Refuzul acceptarii sultei de catre fostul sot kdoina2007 kdoina2007 Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care fostul sot refuza acceptarea sultei si sa paraseasca apartamentul care mi s-a atribuit in urma unui ... (vezi toată discuția)
Consemnarea sumei urmarite la dispozitia creditoruli. procedura. Irina S. Irina S. Cum se realizeaza efectiv aceasta consemnare a sumei urmerite la dispozitia creditorului urmaritor? Inteleg din lecturarea art. 523 (1) cpc ca exista o ... (vezi toată discuția)
Oferta reala de plata ContSters22096 ContSters22096 un debitor pus in executare pentru, sa spunem, 10.000 lei depune la executorul investit cu executarea o oferta reala de plata pentru suma de 5000 lei, ... (vezi toată discuția)