avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Căsătorie cu un interzis judecătoresc. Ce soluție ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Căsătorie cu un interzis judecătoresc. Ce soluție există pentru a rezolva problemele care decurg din asta?

Va implor...sunt intr-o situatie groaznica din care nu stiu daca mai pot iesi: m-a casatorit cu sotul meu de 1 an si 3 luni. La 7 luni de la casatorie am aflat ca este pus sub interdictie ,lucru care ma afecteaza ptr faptu ca doresc sa cumpar o locuinta iar el nu are drept de semnatura( nu am stiu nicio secunda despre acest aspect in momentul casatoriei). Cand m-am casatorit stiam ca sufera de epilepsie si ca are tutore dar nu am stiut ca acest lucru ma va afecta pe viitor. Mama lui îi este si tutore,si asistent personal desi eu sunt cea cu care locuieste( locuim cu chirie deoarece ne-a alungat din apartamentul dansei). Am aflat ca nu poate semna actele ptr un imobil pe care eu am intentionat sa-l achizitionez cu credit ipotecar acordat in baza venitului meu si doar al meu fara a implica in vreun fel pensia lui. Chiar nu am niciun drept in tara in care eu muncesc ,platesc taxe si impozite iar justitia imi ingradeste dreptul de a-mi cumpara o locuinta?! Ce pot face?? Am incercat sa anulez casatoria in instanta dar nu am avut succes. Sotul meu care nici el nu stie cum a facut mama lui acest lucru ( el este un om normal exceptand epilepsia) vrea sa ma ajute sa pot cumpara acest imobl dar mama lui (tutorele) nu doreste sub nicio forma sa semneze in calitate de reprezentant al lui. Care sunt drepturile mele ca cetatean al acestei tari?! Ce varianta as mai avea in incercarea de a cumpara un imobil? Chiar trebuue sa ma mut cu cortul toata viata?!
Ultima modificare: Duminică, 22 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
(1) daca au incetat cauzele care au provocat interdictia, aceasta se poate ridica de catre instanta, art.177 Cod Civil. Vedeti si art 164 pentru cauzele care ar justifica interdictia;
(2) tutorele poate fi indepartat de instanta pentru motivele prevazute la art 158 Cod Civil, ma gandesc la "savarsirea unui abuz";
(3)ultima varianta ar fi ca sotul sa divorteze de dvs din motivul starii sale de sanatate, art 933 Cod de Procedura Civila, dar nu cred ca trebuie sa ajungeti pana acolo
Multumesc doamna avocat. Cred ca solutia care m-ar avantaja ar fi divortul ptr ca din cate am citit din artcolele mentionate am dedus ca daca tutorele nu este de acord sa renunte la tutela ,sotul meu va ramane toata viata interziz judecatoresc. Mama lui a facut abuz asupra lui,el nu a semnat si nu i s-a adus la cunostinta atunci cand acest lucru s-a intamplat, si anume imediat ce a implinit 18 ani ,deci de 12 ani. Se simte folosit,umilit ,injosit fara identitate. Doreste ca mama lui sa plateasca ptr toate prejudiciile aduse,atat lui cat si statului. Inca un sfat v-as ruga respectuos!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt cateva lucruri diferite aici.
Exista un dosar medical in baza caruia i-a fost acordat probabil un grad de handicap si pentru care primeste pensia, acolo presupun ca nu aveti obiectiuni
Interdictia judecatoreasca inseamna ca s-a demonstrat ca din pricina bolii ii lipseste discermantul legal, nu isi poate exercita singur drepturile pe care le-ar avea ca adult. Nu i s-ar cere bolnavului incuviintarea sau vreo semnatura pentru a fi pus sub interdictie, este o masura care se ia pentru ocrotirea sa
Interdictia se poate ridica tot pe cale judecatoreasca demonstrand ca s-au schimbat conditiile si exista discernamant, asta nu ar trebui sa afecteze gradul de handicap (dar este greu de spus cu certitudine). Nu tutorele decide daca interdictia se pastreaza sau nu ci instanta
Atata timp cat ramane sub interdictie, va trebui sa aiba tutore, dar acesta poate fi schimbat, opozitia celui vechi se ia in seama dar nu este determinanta.
La schimbarea / revocarea tutorelui, acesta trebuie sa dea socoteala de cum s-a ingrijit de bunurile celui aflat sub tutela sa (art 162 CC) si de cum si-a indeplinit obligatiile din art 174 alin.1, O actiune pentru daune morale impotriva fostului tutore ar fi distincta si va trebui probat prejudiciul moral cauzat.
Nu inteleg cum ati ajuns la concluzia ca tutorele dicteaza, posibil sa fie din pricina formularii textelor de lege. Cand cititi "instanta de tutela" traduceti va rog ca "instanta de judecata", asta inseamna de fapt.
Am inteles! Locuiesc cu el de 1 an si 3luni, este un om normal din toate punctele de vedere( chiar si in sexual vorbind). Face treburi casnice,merge la cumparaturi...va rog sa ma credeti ca tot dosarul este "cusut cu ata alba" Sunt prea multe lucruri care dau de gandit. Mama lui l-a pus sub interdictie ptr a avea beneficii de pe urma lui.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cu persoana sub tutela partiala ContSters328498 ContSters328498 Buna ziua ! Multumesc anticipat ! Vreau sa intreb: 1. cum ma pot casatori cu o femeie majora aflata sub tutela partiala in urma unor afectiuni ... (vezi toată discuția)
Cum pot divorta Elena Capitanescu Elena Capitanescu M-am casatorit cu un interzis judecatoresc desi nu am stiu acest lucru in momentul casatoriei ,tutorele nu si-a dat acordul, acum vrem sa divortam iar tutorele ... (vezi toată discuția)
Alucare casatorie - bolnav schizofrenie paranoida niculaucarmen niculaucarmen in ce conditii se poate cere anularea casatoriei dintre doi soti in situatia in care reclamanta este tutorele paratului (paratul fiind diagnosticat cu ... (vezi toată discuția)