avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Posibil abuz PV adunare generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Posibil abuz PV adunare generala

Buna ziua,

Pe scurt, ma confrunt cu un caz la mine(intr-un complex de 2 blocuri) in care in urma ultimei adunari generale, s-a votat intocmirea cartii de imobil, pentru care ni se cere (si de aici incepe suspiciunea mea) copie dupa CI si act de proprietare Integral, nu doar prima pagina. Intai de toate eu unul nu am nimic de ascuns si as putea sa afisez, dovedesc etc. cu orice act, dar aici incepe partea complicata si banuielile mele ca am putea avea de suferit unii dintre noi.

Comitetul executiv actual, cat si presedintele asociatiei, au ajuns “la putere” in urma artificiilor, desi legale, de genul reconvocarilor unde pot sa voteze oricat de putini proprietari. Mentionez ca fiind bloc nou, avem de a face si cu o nepasare a celorlalti vecini, mai ales ca nu ne stim cu totii deci exista si neimplicare.
Acest nou comitet executiv are ca membri propietari care au razboaie personale cu dezvoltatorul. Multi dintre noi am ales sa nu impartasim aceleasi idei si am fost imediat acuzati ca am avea interese ascunsedoar pentru ca nu vrem la luam parte la acest razboi. Acelasi comitet a cosiderat ca trebuie sa ne aparam de viitoare rautati si la o AG trecuta au propus un avocat, care eu personal m-am simtit sfidat de atitudinea lui, iar unii dintre vecini banuie ca ar avea conflict de interese cu unii membri din comitet, iar in acea AG avocatul respectiv a primit vot nefavorabil din partea multor proprietari si s-a amanat alegerea unui avocat. Dupa acea AG, a urmat o adunare doar a comitetului unde am fost informati pe mail ca CEX a votat ca fix acel avocat sa fie reprezentantul asociatiei si sa il platim. A starnit unele nemultumiri, dar lumea a inchis ochii pana la urma.

Urmatoarele AG au fost tinute in prezenta acestui avocat, care practic dicteaza presedintelui de AG mura in gura in termeni juridici ce sa scrie pe PV-ul AG, ca sa fie PV-ul legal(ceea ce e corect), dar si greu contestabil ca sa zic asa de catre cei care nu cunosc termenii juridici.
Si aici intervine banuiala mea, mai ales la ultima AG, cand in PV s-a scris citez “Sarcina legala a Asociatiei este de a avea cartea de imobil in care sa fie trecute contractul de vanzare-cumparare in forma lui intregrala si copie dupa actul de identitate a proprietarului (…). Copiile actelor de proprietate se pot lua de la Cartea Funciara cu un cost de 5ron/fila. Se supune la vot instiintarea proprietarilor ca au obligatia de a pune la dispozitia Asociatiei contractul de proprietare informa integrala. Proprietarii au obligatia de a depune actele la Asociaie pana la data de 15Mai. In cazul in care Asociatia nu intra in posesia actelor le va cere dela Cartea Funciara iar costurile vor fi imputate proprietarului”
In timp ce se consemnau pe foaie cele de mai sus, noi ne certam intre noi si la sfarsit am votat “ca primarii”.

Intrebarea mea este daca e un abuz ce face CEX, care banuiesc eu ca vrea sa vada costurile apartamentelor/parcarilor de la dezvoltator si cum si-a negociat fiecare, in conditiile in care se razboiesc cu dezvoltatorul. Toate acestea ambalate sub pretextul nevinovat al Cartii de imobil. Mai ales ca “amenintarea” cu procurarea de la Cartea Funciara imi suna a intimidare.

M-am uitat pe net la cum arata cartile de imobil si este un simplu Nume/Prenume/Data de la care locuieste.
Banuiesc ca din moment ce s-a votat, PV-ul e greu de contestat, mai ales ca a fost dictat cum trebuie de catre avocat.

Va multumesc din suflet si imi cer scuze pentru textul lung
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
AdiLup, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:58, 22 Aprilie 2018
Intr-adevar, sunt multe probleme la dvs. in asociatie si daca nu le reglementati acum, probabil ca se vor propaga pe o perioada mai mare de timp, insa:
- chestiunea cuprezentarea contractelor de v/c la asociatie, nu este reglementata de o hot. a com. ex sau AG, ci de Lege - astfel HG nr. 1588/2007 (Normele de aplicare a L 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari), art. 12 - Drepturi si obligatii ale proprietarilor. La punctul B. Obligatii, gasim:
g) la dobândirea proprietăţii, să depună în copie, la asociaţie, actul de proprietate;
Asadar nu o obligatie prin Cartea de imobil...
Pentru completarea Cartii de imobil, nu este necesar sa prezentati copii ale CI.
In rest ce sa zic? Razboiul cu dezvoltatorul poate avea un temei just, nu stiu ce sa va spun. Mai cititi pe forum, o multime de nazbatii pe care le produc proprietarilor acesti domni dezvoltatori, care fac si desfac tot ce le trece prin minte si merg pe sintagma - daca merge, bine, daca nu...
Poate totusi membrii com. ex. au intentii bune.
Succes!
Va multumesc!
Ideea e ca noi avem Asociatia de 1 an deja, si am dat la intocmirea asociatiei prima pagina din actul de proprietate deja impreuna cu CI. S-a ocupat o firma care infiinteaza asociatii. Nu inteleg de ce noul CEX vrea acum actul "integral" de proprietate. Pentru ca din moment ce figurez in asociatie, inseamna ca a hotarat deja o autoritate competenta ca sunt proprietar.

Mie mi se pare ca unii oameni mai au de platit polite personale dezvoltatorului si acum ca au ajuns in CEX probabil vor sa se foloseasca de detalii/putere pentru razboaiele lor personale.

De-aia desi am povestit mai mult, intrebarea mea e oarecum simpla. Are voie CEX sa imi ceara tot contractul cu cat am dat pe apartament, pentru cartea de imobil? Nu inteleg de ce prima pagina nu le ajunge deja. Ca mie chestia asta mi s-a parut dubioasa. Si nu e vorba ca sunt novici sau n-au stiut ca cer prea mult, ca doar ii sfatuieste avocatul ala specializat. Mai ales ca aceasta "cerere" de contract integral vine intr-o perioada in care apropiati CEX au facut propaganda ca unii vecini au primit reduceri sau gratuitati (parcare gratuita) etc de la dezvoltator. Ceea ce mi-e greu sa cred, dar gura lumii vorbeste multe. Culmea e ca in CEX s-au adunat acum cei mai suspiciosi dintre proprietari. De-aia mi s-a parut dubioasa actiunea lor.

Toata lumea cu care am vorbit, zice sa nu le dau nimic. Problema e ca nu am incredere nici in CEX. Poate gresesc, dar asta e instinctul meu. Cred ca pana la urma imi asum aia 5lei/fila si daca le da statul actul meu complet, sa fie sanatosi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
AdiLup, utilizator
Salut,
Vedeti, situatia este asa cum am scris mai sus:
:
...g) la dobândirea proprietăţii, să depună în copie, la asociaţie, actul de proprietate;

Ce putem intelege din textul Legii? Ca doar prima pagina sau tot documentul? Eu zic ca tot documentul - asa ca sa-si bata capul cu dezvoltatorul ca vi s-a atribuit loc de parcare "moca", da si, care este problema unuia sau altul? Aveam si o alta varianta, dar incercam sa fim rezonabili...
Intrebari:
- dvs. sunteti membru al as. proprietari - daca tot ziceti ca asociatia fiinteaza de 1 an?
- stiati ca pentru a ocupa functii in com. ex. trebuie musai sa fii membru al as. prop.?
- stiati ca pentru a va exercita dreptul la vot trebuie sa fiti membru al as. prop.?

Incercati sa aflati raspunsurile la intrebarile de mai sus pentru a va dumiri cine va conduce si mai ales cine are drept de vot in AG!
Succes!
Sunt proprietar semnatar pentru constituirea Asociatiei mutat in bloc dinaintea infiintarii ei (de cand administra dezvoltatorul). Am dat CI + Copie prima pag CV fiecare dintre noi cei 50% + 1 cand s-a constituit Asociatia, am participat si votat la toate AG de pana acum.

E straniu ca statul a infiintat asociatia pe CI + prima pag din CV(deci pentru ei a fost suficient, si vorba aia e dita mai autoriatea), iar acum pentru o amarata de Carte Imobil cu 3 coloane noul CEX cere actele intregi ( a mai fost un CEX inainte) . Toate cunostintele mele pe care le-am intrebat de cartea de imobil au zis ca la ei la bloc nimeni nu le-a cerut CV, maxim CI.
Inca o data n-am nimic de ascuns, am intrebat asa ca principiu, ca mi s-a parut un pic straniu mesajul asta de "acum suntem noi la putere, faceti cum zicem noi".

Ar mai fi de mentionat ca au fost 20 si ceva de sedinte in ultimele 12 luni de la infiintarea asoc, la care toata lumea se cearta ca practic sunt 2 tabere, si usor-usor lumea nu s-a mai prezentat. Intre timp datorita reconvocarilor s-a numit si marit acest nou CEX(7 pers de asemenea proprietari membri care fac parte din aceeasi "tabara"), care mi se pare ca mai mult face politie cu vecinii incercand sa gaseasca tapi ispasitori de la inceputul Asociatiei decat isi dedica eforturile catre mersul inainte al complexului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
AdiLup, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va faceti iluzii,nu numai in asociatia dv este brambureala si presedintele face numai ce vrea
Exista asociatii unde isi continua dicatatura un presedinte care intr-un mandat anterior s-a dovedit prin audit extern ca a cauzat prejudiciu financiar substantial,dar participantii la adunarea generala au votat pe efectul de turma pe considerentul ca "decat sa vina un presedinte nou care sa fure mai bine sa realeaga pe cel vechi care daca a furat s-a indestulat si nu o sa mai fure
Aveti dreptul sa posati pasajele care apreciati ca nu sunt de interes general
Oricum daca pe memebrii CEx ii mana curiozitatea pot solicita comunicare documente la ocpi si atunci vizualizeaza intreg documentul de achizitie bun imobil
Asta este protectia datelor cu caracter personal asigurata de catre alesii nostri care fac legi ...
Un proprietar nu poate solicita presdintelui de asociatie ca acesta sa ii puna la dispozitie documentul de achizitie apartament,in schimb calitatea provizorie de reprezentant legal al asociatiei de proprietari ii permite presedintelui accesul la anumite date cu caracter strict personal,date care pot fi utilizate in scopuri si interese mai putin ortodoxe
Au existat presedinti de asociatie care luati de valul raspunderii asociatiei de proprietari respectiv ruperea de realitate,au decis de la ei putere ,suspunerea votului in adunarea generala a retragerii calitatii de proprietar de apartament unuia dintre membrii proprietari si acordul asociatiei de proprietari pentru evacuarea respectivului si asta deoarece detinea relatii de dusmanie/antipatie cu acesta
Sunt presedinti care inteleg sa exercite cu respect si cu buna credinta prerogativele functiei-unii care exercita benevol,sunt altii care o data alesi in functie isi cumpara furculite si cutite pentru viitoarele lupte pe care urmeaza sa le duca cu aceia care nu le accepta prestatia
Ultima modificare: Duminică, 22 Aprilie 2018
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Membrii comitetului executiv ivladutoiu ivladutoiu 1. sotia/sotul care nu sunt titulari de contract vanzare-cumparare trebuie trecuti in Actul constitutiv anexa la statut, respectiv acordul de asociere? 2. ... (vezi toată discuția)
Situatie asociatie proprietari andra_pm andra_pm Asociatia de proprietari in care ma aflu are 59 de membri (intre care si Dezvoltatorul imobilului), si de 156 apartamente (dintre care 48 detinute de ... (vezi toată discuția)
Membrii ce zice zice 2 intrebari: - membrii comitetului executiv trebuie sa fie proprietari, sau se accepta chiriasi sau persoane \"imputernicite\" de catre un proprietar? - ... (vezi toată discuția)