Subevaluare imobil de către evaluatorul CEC Bank. Ce pot face și cui mă pot adresa pentru a intra în posesia raportului sau al numelui evaluatorului, pentru a face plângere?
Buna ziua.Am contractat un credit pentru achizitionarea unei locuinte prin programul Prima Casa la banca Cec Bank.Am platit catre banca contravaloarea evaluarii imobilului iar evaluatorul bancii mi-a subevaluat imobilul cu 1000 euro,consider eu nejustificat (din 9 apartamente din blocul construit doar al meu a iesit cu valoarea sub pretul declarat ).Am facut o sesizare catre banca in care am cerut sa m-i se prezinte raportul de evaluare si sa imi comunice numele evaluatorului pentru a putea sa depun o plangere la Asoc.evaluatorilor autorizati din Romania si am primit un raspuns sec cum ca "raportul de evaluare este un document intern destinat doar uzului intern al bancii".
Mie nu m-i s-a adus la cunostiinta despre asa ceva inainte si evaluatorul a fost platit din banii mei.
Ce pot face si cui ma pot adresa pentru a intra in posesia raportului sau al numelui evaluatorului pentru a face plangere ?
Multumesc anticipat !
undertacher
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Sunt mai multe aspecte care nu imi permit sa o las balta,unul dintre ele este ca am si respect anumite principii dupa care ma ghidez in viata.Este dreptul meu si voi ajunge inclusiv in instanta .Este clar ca vor sa o acopere cei de la banca si as vrea ca altii ce ma urmeaza sa nu trebuiasca sa mai intalneasca asemenea necalificati sau calificati intr-un curs de 2 luni pe care orice ar face il promoveaza.
Astept o parere mai pertinenta,Multumesc oricum.
Este politica bancii sa lucreze cu ce evaluatori doreste. Banca nu are obligatia sa angajeze evaluatori autorizati de ANEVAR.
Chiar daca ar fi evaluator autorizat, ii aflati numele si faceti sesizare, asociatia nu poate lua nicio masura impotriva expertului, expertiza fiind o activitate desfasurata in nume propriu.
Daca doriti sa va complicati, puteti da in judecata banca si implicit expertul. Puteti solicita instantei sa aprobe o expertiza tehnica judiciara in specializarea evaluari de bunuri.
Conditiile de acordare a creditului trebuiau sa va fie aduse la cunostinta de catre banca atunci cand ati semnat pentru credit.
Conform art. 81, alin.(3) din OUG nr. 52 din 2016 "Evaluarea se comunică de către evaluator consumatorului şi creditorului, pe hârtie sau pe un alt suport durabil, de comun acord stabilit."
Nu o lasati balta!
Pentru orice nelamurire privind evaluarea, puteti solicita un raport de verificare a evaluarii la unul din evaluatorii autorizati avand specializarea VE-EPI. Lista o gasiti pe www.anevar.ro.
Daca nu aveti raportul de evaluare, solicitati bancii sa va puna la dispozitie o copie a acestuia. In caz de refuz, puteti sa va adresati ANPC, serviciul de evaluare contractat nu a fost prestat in intregime - evaluarea se materializeaza intr-un inscris denumit raport de evaluare (OG24/2011, art. 2(2)). Totusi, e bine sa va asigurati ca vi s-a facturat de catre banca un serviciu de evaluare a proprietatii.
Pe baza raportului de verificare, puteti, mai departe, inainta o sesizare catre Comisia de Etica si Disciplina a ANEVAR, dar aveti in vedere urmatoarele:
- Rapoartele de evaluare pentru garantarea imprumutului pot avea o forma care sa nu corespunda SEV 103 - Raportare, ci care sa fie stabilita de comun acord cu banca. Daca evaluatorul este intern, cu atat mai mult.
- Standardele de evaluare mentioneaza expres ca "Diferența de până la 20% între două evaluări cu aceiași termeni de referință, precum și între rezultatul verificării cu obiectiv extins și rezultatul evaluării din raportul de evaluare verificat, indiferent de data la care rapoartele au fost întocmite, nu poate fi considerată a priori o nerespectare a standardelor de evaluare. Fără o argumentare conform prezentului standard, nicio diferență mai mare de 20% nu poate fi considerată o nerespectare a standardelor de evaluare.” (GEV630 - Evaluarea bunurilor imobile, para. 105).