avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare taxa prima casa
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare taxa prima casa

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Am inceput demersurile pentru achizitionarea unui apartament prin programul "Prima Casa". Dupa ce am gasit apartamentul si m-am inteles la pret cu proprietarul, am fost la banca si am inceput intocmirea dosarului.
Cei de la banca mi-au cerut sa imi deschid cont curent, in care sa depun suma de 400 ron, reprezentand 350 lei taxa pentru evaluare apartament si 50 lei in cont.
Dupa ce evaluarea a fost realizata, suma pe care acestia au propus-o pentru credit este cu circa 40% mai putin decat suma ceruta. (am cerut 28000 euro si mi-au propus suma de 17100 euro, avand in vedere ca in zona in care este situat apartamenul acesta valoreaza minim 24000 euro fara imbunatatiri).
Pentru ca valoarea creditului propus de banca este mult mai mica decat valoarea ceruta, am renuntat la credit.
Va rog sa ma indrumati, sa-mi spuneti cum as putea recupera suma de 350 ron (taxa de evaluare apartament) pe care mi-au retras-o din cont, tinand cont ca am refuzat suma propusa pentru ca evaluarea nu a fost obiectiva.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cristian Mazilu , Consultant credite si finantari 00:27, 14 Ianuarie 2017
Nu veti putea recupera pretul evaluarii atata timp cat evaluarea a fost realizata. Nu este vina bancii daca evaluarea a fost mai mica decat creditul pe care urma sa il obtineti.
Puteti depune un avans mai mare de 5 % si sa acoperiti diferenta.
Eu incriminez banca, deoarece evaluatorul este angajatul bancii, si nu un evaluator extern. De aceea cred ca evaluarea actuala este subevaluata intentionat.
Puteti contesta raportul de evaluare daca aveti motive. Puteti sesiza ANEVAR daca aveti suspiciuni ca evaluatorul nu a evaluat corect.
Puteti afla valoarea de piata cautand in valoarea minima din grila notariala.
[ link extern ] /
Evaluarile sunt facute in conformitate cu standardele ANEVAR, atat de evaluatorii interni ai bancilor cat si de evaluatorii externi. Absolut toate evaluarile intocmite sunt monitorizate si verificate de ANEVAR - data fiind si obligatia profesionala evaluatorilor de a le transmite catre ANEVAR.

Daca aveti orice suspiciune (cu argumente, bineinteles) ca nu s-a evaluat corect, puteti sesiza in orice moment ANEVAR, sau puteti contacta banca pentru a obtine lamuriri din partea evaluatorului care a facut raportul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subevaluare imobil de către evaluatorul cec bank. ce pot face și cui mă pot adresa pentru a intra în posesia raportului sau al numelui evaluatorului, pentru a face plângere? undertacher undertacher Buna ziua.Am contractat un credit pentru achizitionarea unei locuinte prin programul Prima Casa la banca Cec Bank.Am platit catre banca contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Întrebare - evaluare imobil la prima casa-subevaluare anirodacilis anirodacilis Buna ziua, Am rugămintea sa imi transmiteți daca evaluatorul la prima casa evaluează suma totala cu care se vinde apartamentul sau suma pe care banca ... (vezi toată discuția)
Evaluare apartament tankolevente tankolevente Buna seara,exista o suma minima(legala) cu care trebuie vandut un apartament?ex. se da un apartament cu doua camere 40 mp,etaj 3 in stare buna,mai multe ... (vezi toată discuția)