avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba cu decizie unilaterala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba cu decizie unilaterala

Buna ziua,

Am primit un contract, alaturi de oferta de munca, pentru un nou job in domeniul IT., job Software Engenier.
Acestia ofera in primele 6 luni niste cursuri de specializare, pentru ceea ce utilizeaza acestia(si ar urma sa folosesc si eu).
Citind contractul am remarcat ca la "Alte Clauze", in ceea ce priveste perioada de proba, de 90 de zile, decizia de a inceta colaborarea le apartine exclusiv acestora:

"Alte clauze

a) Perioada de proba este de 90 zile calendaristice pentru functiile de executie. Salariatul este de acord ca angajarea lui/ei la Angajator este conditionata de primirea de catre Angajator de (i) referinte satisfacatoare cu privire la Salariat si (ii) informatii de la fostii angajatori ai Salariatului in legatura cu activitatea sa anterioara si durata angajarii, toate acestea fiind intreprinse de Angajator in scopul verificarii aptitudinilor profesionale si personale aplicabile la angajare (astfel cum Salariatul a fost informat in cadrul procesului de recrutare). Angajatorul isi rezerva dreptul de a retrage oferta de angajare facuta Salariatului si sa inceteze contractul de munca incheiat cu Salariatul, chiar si dupa data inceperii acestuia, in cazul in care, in primele 90 zile din perioada de proba mentionata in acest paragraf, Angajatorul nu primeste referinte si/sau informatii in cadrul verificarilor efectuate cu privire la Salariat sau aceste sunt primite dar nu sunt satisfacatoare pentru Angajator si/sau se descopera oricand pe perioada de proba ca informatiile puse la dispozitie de Salariat Angajatorului au fost false sau inexacte. Pentru evitarea oricarui dubiu, in conformitate cu prevederile Codului Muncii, Angajatorul poate inceta contractul de munca oricand pe perioada de proba, printr-o notificare scrisa trimisa Salariatului, fara preaviz, fara a fi necesara motivarea acestei initiative a Angajatorului;

b) Perioada de preaviz in caz de concediere este de 20 zile lucratoare potrivit Codului Muncii sau contractului colectiv de munca;
"

In alta parte a contractului am gasit:

(4) In cazul in care nu participa la cursurile, stagiile sau orice alte tipuri de formare profesionala din cadrul programului de Inginer de sistem software din motive ce ii sunt imputabile, Salariatul este obligat sa ii ramburseze Angajatorului suma de 8860 RON Gross, reprezentand echivalentul cheltuielilor directe sau indirecte suportate de Angajator cu pregatirea sa profesionala.

(5) Ca urmare a imprejurarii ca Angajatorul a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, Salariatul va presta munca in favoarea acestuia si nu va avea initiativa incetarii contractului individual de munca, pentru o durata de 24 luni de la data absolvirii cursului programului de Inginer de sistem software.

(6) Neexecutarea de catre Salariat a acestei obligatii determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita la art. 5 de mai sus.

Intrebarea mea este:

Daca dupa prima saptamana(hai sa zicem 30 de zile) eu nu sunt multumit de locul de munca, pot pleca, asa cum este normal sau suport consecintele mentionate in contractul individual de munca?

Va rog frumos sa ma lamuriti cu aceasta dilema ce ma impiedica sa semnez acest contract.

Va multumesc anticipat pentru atentie, intentie si buna vointa.

Mihai
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:19, 24 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu sunteti multumit de locul de munca, puteti solicita incetarea c.i.m.

Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Insa, daca ati participat la un curs de formare profesionala si nu veti sta in activitate 24 de luni la acest angajator, atunci veti fi obligat la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Chiar daca este in perioada aceea de proba?
Practic, eu din momentul in care semnez sunt bun de plata, daca in prima zi fac primul curs sau daca plec si nici macar nu le-am inceput?
Mi se pare foarte abuziv sa conditionezi angajatul, inainte sa isi faca o impresie despre locul de munca. Sa nu mai vorbesc de faptul ca decizia este unilaterala.
Nu pot, dupa ce am semnat, sa renunt asa cum este specificat in articolul 31
((3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. ) ?

Va multumesc

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va puteti prevala de prevederile mai sus mentionate de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in perioada de proba sorinmihut sorinmihut Buna ziua, pe data de 2 decembrie 2013, m-am angajat la o firma particulara, cu contract pe perioada nedeterminata. Luna decembrie a fost considerata perioada ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala-act ad cim Andrei Gica Andrei Gica Codyul muncii: \" Art. 198 (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea ... (vezi toată discuția)
Contracte de munca georgenew georgenew cum pot sa demisionez dupa ce am urmat un curs de treining si am un contract de munca pe un an la un program de 4 ore zi pentr a putea studia , am lucrat 4 ... (vezi toată discuția)