avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract prestari servicii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract prestari servicii

Pot incheia un contract de prestari servicii intre firma mea si angajatul ? Trebuie neaparat si carte de munca ?
Daca inchei contr prest servicii trebuie sa platesc ceva la stat ?
Am intrat intr-o belea cu ceva angajati si nu mai vreau sa musc inca odata . Nu pot sa le asigut salariul minim pentru ca nu pot asigura nici lucrarile cand vor fi....
Cel mai recent răspuns: isvoreanu , utilizator 09:46, 12 Septembrie 2007
v-as recomanda sa le constituiti angajatilor o societate comerciala, societate care sa va asigure serviciile prestate de salariati.

in acest fel scapati si de impozitele platite statului, iar pe salariati ii platiti conform contractului incheiat cu societatea lor, dar pe societate.
sincer sa fiu juristnet nu am inteles in totalitate ideea ta ... fondatorul primei firme sa faca o noua societate care sa fie trecuta pe numele unui ( unora) dintre angajati, iar societatea noua sa asigure "migrarea" fortei de munca catre prima firma ( delegarea de angajati?) -- daca ar fi asa prima firma le plateste salariile si impozitele la stat ( depinde de felul contractului incheiat) sau efectiv contract de prestari servicii intre cele doua firme? -- a doua firma ar trebui sa aiba angajati oricum, cineva tot plateste taxele la stat ( inclusiv pe salarii) si cred ca in final tot fondatorul ambelor firme are de suferit.
cred ca ideea cu prestari servicii e cea mai buna. faceti contracte separate de prestari servicii ( dar la fiecare nou " job" faceti alt contract de prestari -- in caz ca nu faceti cu executare succesiva) iar obligatia de plata a taxei catre stat revine celui care incaseaza banii, adica prestatorului de servicii.
alta modalitate este sa ii angajati cu contract de munca dar sa ii tineti in probe 2-3 luni ( verificati, nu mai stiu termenul exact cat aveti voie legal) cu un salariu bineinteles mult mai mic si respectiv taxe mult diminuate.
raman la parerea ca un contract de prestari servicii e cel mai bun, mai ales ca depindeti de lucrari viitoare.
poate exprimarea nu a fost cea mai buna

1. Firma 1 nu are salariati
2. Muncitorii isi constituie o societate comerciala cu sau fara salariati - problema lor - oricum banii pentru infiintare, probabil, vor fi dati de catre asociatii firmei 1
3. Apare firma 2 a muncitorilor
4. Firma 1 incheie contract de colaborare cu firma 2 pentru fiecare serviciu prestat de firma 2
5. Firma 1 nu mai plateste impozitele aferente salariilor si nici nu mai garanteaza pentru salariul minim pe economie
6. Firma 2 plateste impozitele aferente sumelor incasate si, daca este cazul, impozitele aferente salariilor

In paractica, situatii de acest gen au aparut mai intai in cazul televiziunilor iar acum se extind si cu privire la alte domenii de activitate

Ideea este de ce sa platesc eu impozitele aferente salariilor si sa imi fac probleme legate de salariati cand ar fi mai bine sa le las in seama lor

Ma gandesc ... solutia ar fi in ambele moduri dar varianta lui Juristnet e mai complicata :)
Solutia potrivita mi se pare cea a lui Juristnet.
Adica contract de prestari servicii cu un SRL creat de muncitori sau cu ei ca persoana fizica autorizata. In acest fel ei va factureaza conform prestatiilor efectuate si dumneavoastra nu aveti de platit contributiile aferente salariilor. In plus, daca nu aveti comenzi, nu platiti.

In schimb solutia cu perioada de proba pune probleme
1. daca nu e vorba de functii de directiune (si am inteles ca nu e), perioada de proba e de maxim 15 zile lucratoare si nu de 2-3 luni cum se spunea mai sus
2. chiar si in perioada de proba trebuie sa asigurati salarul minim pe economie.

Alte discuții în legătură

Cum pot scoate banii din firma ! matican matican Cum pot scoate banii lunar din firma , sume marii intre 2000 - 5000 ron , pentru a platii un angajat , caruia ii dau banii in procente din realizarile firmei ! (vezi toată discuția)
Contract de colaborare eric2 eric2 Buna seara, Daca am contract de colaborare cu o firma salariul de pe acest contract este trecut in cartea de munca? Mi se asigura plata la casele de ... (vezi toată discuția)
Conventiew civila? Monica H. Monica H. se mai poate incheia conventia civila de prestari servicii?? (vezi toată discuția)